0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Økonomer har været jubeloptimister: 10 års vækstkrise truer dansk økonomi

Dansk økonomi kører fortsat i sneglefart efter 10 års lavvækst. Og der er ikke noget, der tyder på, at vi er på vej ud af slæbesporet, fastslår økonomer, der gør op med en jubeloptimisme, de selv har deltaget i.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Dansk økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Dansk økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det er på tide, at nogen siger det ligeud: Dansk økonomi er hverken velkørende, sund eller raskmeldt. Virksomhederne investerer for lidt – og de danske forbrugere holder på pengene i stedet for at skyde dem af.

Sådan lyder meldingen fra den nye cheføkonom i erhvervsorganisationen Dansk Erhverv, Steen Bocian, der nu gør op med en dansk jubeloptimisme, der ikke har bund i virkeligheden.

»Vi har som økonomer været jubeloptimister, for dansk økonomi har år efter år skuffet i forhold til, hvad vi forventede«, siger Steen Bocian:

»Vi har nu haft lave vækstrater i så mange år, at man med fuld ret kan tale om en dansk vækstkrise. I Europa er det kun Grækenland, Cypern, Kroatien og Portugal, der har haft lavere vækst end Danmark i perioden fra 2006 til 2015«.

Historisk lav vækst i Danmark

Væksten i dansk økonomi er ifølge Bocian fortsat så lav, at vi bliver overhalet indenom af stort set alle de lande, vi normalt sammenligner os med, inklusive Ungarn, Letland, Spanien og Finland.

Faktisk har væksten i dansk økonomi ikke været i nærheden af ’normale tilstande’, siden finanskrisen ramte verdensøkonomien i 2007. Og dermed har Danmark haft lavvækst 10 år i træk. Det er aldrig sket før, og der er ikke meget, der tyder på, at udviklingen vender. Danmark hænger uhjælpeligt fast i slæbesporet.

De pæne ledighedstal har skygget for de reelle problemer i dansk økonomi

»Havde vi ikke haft fremgang i vores beskæftigelse, ville der stadig stå krise med store bogstaver hen over dansk økonomi«, siger Steen Bocian, der dermed peger på det store paradoks i dansk økonomi.

For selv om tempoet er gået ud af dansk økonomi, er flere danskere kommet i arbejde, beskæftigelsen er steget, ledigheden faldet. Siden slutningen af 2012 har 81.000 danskere fået job i private virksomheder, viser statistikken. Men Steen Bocian advarer mod at overfortolke udviklingen i beskæftigelsen.

»Når en stigende beskæftigelse ikke går hånd i hånd med en stigende vækst i produktionen, så er der grund til bekymring, for så betyder det, at vi har en meget lav eller ligefrem faldende produktivitet, altså at vi danskere producerer mindre end tidligere, og det er også med til at tegne billedet af en meget svag dansk økonomi«, siger Steen Bocian, der er overbevist om, at det nu er slut med de pæne jobtal.

Nyt år i slæbesporet

Det er også analysen fra en række andre økonomer, blandt andre Arbejderbevægelsens Erhvervsråd AE, der netop har fremlagt sin halvårlige prognose for dansk økonomi – og med den udsigten til »endnu et år i det økonomiske slæbespor«, som AE udtrykker det.

»Der er stor fare for, at jobfremgangen på det danske arbejdsmarked bremser op. Vi forventer, at færre kommer i job i år, end tilfældet var sidste år. Det er rigtig kedeligt«, siger AE’s cheføkonom Erik Bjørsted, der deler Steen Bocians ’sortsyn’ et langt stykke hen ad vejen.

»Men det hører med til fortællingen, at man politisk har strammet finanspolitikken siden 2010. Det har været med til at hive vækst og beskæftigelse ud af opsvinget. Det er er også en del af forklaringen på, at vi stadig hænger i dyndet«.

»Og jeg er helt enig i, at havde vi ikke haft de pæne, positive jobtal, så ville vi slet ikke tale om et opsving, men om stagnation og måske endda krise. Det har været et mysterium for os økonomer, hvordan beskæftigelsen kunne stige i en periode med så lav vækst«, siger Erik Bjørsted.