SKAT. Der breder sig frygt for en ny svindelsag i milliardklassen hos Skat. Sidste år nåede anmodningerne om at få udbetalt negativ moms op på godt 226 milliarder kroner.

SKAT. Der breder sig frygt for en ny svindelsag i milliardklassen hos Skat. Sidste år nåede anmodningerne om at få udbetalt negativ moms op på godt 226 milliarder kroner.

Dansk økonomi

Frygt for ny milliardsvindel i Skat

Rigsrevisionen kulegraver udbetalinger af negativ moms for flere hundrede milliarder kroner. Udbetalingerne er steget voldsomt, men kun få sager bliver kontrolleret.

Dansk økonomi

Medarbejderne i Skats egen momskontrol har forsøgt at slå alarm flere gange. Udbetalingen af negativ moms til store og små virksomheder stiger eksplosivt år for år, men kun et fåtal af sagerne bliver kontrolleret.

Hidtil har Skats ledelse afvist kritikken. Men nu har Rigsrevisionen på baggrund af en forundersøgelse besluttet at iværksætte en gennemgribende granskning af de enorme momsudbetalinger, der sidste år nåede langt over 200 milliarder kroner. Det er frygten for en ny udbytteskandale, der får Rigsrevisionen til at reagere. Og beslutningen bliver bakket op af de politisk valgte statsrevisorer.

»Vi mangler en gennemgribende undersøgelse af dette område«, siger Statsrevisorernes formand, Peder Larsen (SF).

Rigsrevisionen bekræfter, at en kulegravning er iværksat, men udtaler sig ikke om verserende undersøgelser.

Revisorernes brancheorganisation, FSR, ser flere lighedstegn mellem udbetalingerne af negativ moms og Skats refusion af udbytteskat, der også steg eksplosivt, uden at kontrollen blev styrket. Dermed kunne udenlandske svindlere på baggrund af fiktive aktiebeholdninger og forfalsket dokumentation uhindret lænse statskassen for mindst 9,1 milliard kroner i det, der er blevet kaldt danmarkshistoriens største tyveri.

Det siger sig selv, at der er en risiko på et område, der repræsenterer så store udbetalinger

»Der hvor det er muligt at få store beløb ud af systemet, skal kontrollen være ekstra stærk og solid. Derfor er det meget positivt, at vi nu få gennemset området, så vi kan være sikre på, at der ikke er huller i kontrollen«, siger Bjarne Gimsing, formand for skatteudvalget i FSR.

Som Politiken tidligere har skrevet, forsøgte Skats egne medarbejdere allerede i september sidste år at advare ledelsen om faren for en ny svindelsag i milliardklassen. Her var virksomhedernes anmodninger om at få udbetalt negativ moms steget voldsomt, og den udvikling ser ud til at fortsætte. I 2010 modtog Skat anmodninger for 160 milliarder, sidste år nåede anmodningerne op på godt 226 milliarder kroner. Men kun omkring 2 procent af sagerne bliver udtaget til kontrol.

Der kan dog være gode grunde til stigningen i udbetalingerne af negativ moms. Blandt andet at der kommer flere ordrer i bøgerne hos de store danske eksportvirksomheder. Virksomhederne kan nemlig få refunderet den danske moms på deres vareindkøb, hvis de sælger deres produkter i udlandet.

Skats indsatsdirektør, Jim Sørensen, kalder det glædeligt, at Rigsrevisionen nu undersøger området.

»Det siger sig selv, at der er en risiko på et område, der repræsenterer så store udbetalinger. Derfor er det vigtigt at få undersøgt, om vi bruger ressourcerne på den rigtige måde«, siger Jim Sørensen.

»Vi har tilrettelagt vores kontrol sådan, at vi tjekker et begrænset antal sager, som så til gengæld er nøje udvalgt, blandt andet overvåger vi de største udbetalinger. Men det betyder jo, at vi kun kontrollerer 2 eller 3 procent af sagerne, og derfor er det meget fint, at vi får en grundig revision, som også kan fortælle os, om vi vælger de rigtige sager ud, om vores metoder virker, sådan som vi selv vurderer det«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce