Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Synet Om Christian Hyldahl, øverste chef for Nordens største pengetank Nordea Asset Management.
Foto: Stine Bidstrup

Synet Om Christian Hyldahl, øverste chef for Nordens største pengetank Nordea Asset Management.

Dansk økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politikere sender hård afskedssalut til ATP-direktør: Han er en skattefusker

ATP's næstformænd roser Christian Hyldahl for at sætte samfundsansvar på dagsordenen. Enhedslisten og DF ser sagen helt anderledes.

Dansk økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det udløser stor tilfredshed hos flere politikere, at ATP-direktør Christian Hyldahl har trukket sig fra sin post, som han har bestridt siden 1. januar 2017.

Han har trukket sig efter en stribe historier i pressen om, at han i sit tidligere job i Nordea har været ansvarlig for fusk med udbytteskat.

»Jeg sagde fra hans ansættelse, at det ikke kunne være rigtigt, at vi skulle have en skattefusker til at lede ATP. Den opfattelse har jeg stadig. Så jeg er godt tilfreds med, at Christian Hyldahl har trukket sig«, siger arbejdsmarkedsordfører for Enhedslisten Finn Sørensen.

Også hos Dansk Folkeparti er der tilfredshed med, at Christian Hyldahl nu er fortid i ATP.

»Jeg synes, det er en klog beslutning. Men jeg kunne måske godt have tænkt mig, at bestyrelsen var kommet frem til den noget før«, siger skatteordfører Dennis Flydtkjær (DF).

»Jeg har hele tiden ment, at det har været uforeneligt med et job som direktør for vores alle sammens penge i ATP, at man har været med til at plyndre andre landes statskasser«, siger Dennis Flydtkjær.

Tilliden er væk

Det er Børsen, som i dag kan afsløre, at Nordea i 00'erne via finansielle instrumenter tilbød at hjælpe kunder med deres behov i forhold til alt fra omgåelse af storaktionærers oplysningspligt over for fondsbørsen til deres bogføring og skatteposition.

Det fremgår af en præsentation fra Equity Finance-afdeling i Nordea.

»Opfattelsen var, at det var lovligt, men alle var fuldt bevidste om, at det var i strid med ånden i børsreglerne«, siger en anonym intern kilder til Børsen.

Christian Hyldahl, som var den ansvarlige chef i Nordea dengang, ville ikke kommentere historien over for Børsen.

Men i dag skriver han i en pressemeddelelse, at han har trukket sig, fordi »fordi dele af omverdenen, som ATP er afhængig af, ikke har tillid til mig som direktør for ATP«.

Politiken har forsøgt at få en kommentar fra ham, men en presserådgiver fra ATP oplyser, at den nu forhenværende direktør ikke stiller op til interview.

Heller ikke i dagens pressemeddelelse kommenterer han historien fra Børsen. Til gengæld roser ATP's næstformænd, Jacob Holbraad fra DA og Lizette Risgaard fra LO, Hyldahl for at være med til at »sætte samfundsansvar, aktivt ejerskab og en ny progressiv skattepolitik på dagsordenen«.

EL: En rådden finanssektor

Tidligere i år måtte Danske Banks administrerende direktør og bestyrelsesformand trække sig efter den store estiske hvidvasksag.

»Det tyder jo på en finanssektor, der er rådden. Simpelthen. Også den del, som lønmodtagernes penge er involveret i. Det hele er fedtet ind i hinanden. Men det er bestemt positivt, at det begynder at få konsekvenser«, siger Finn Sørensen.

Dansk Folkepartis Dennis Flydtkjær glæder sig over, at der er et større pres på sektoren og dens topfolk til at holde sig inden for gængs moral og lov:

»Det er ganske glædeligt, at etik fylder mere. Det kan være med til at få rettet op i branchen, at der kommer et folkeligt og politisk pres«.

»Oven på skandalerne med udbytteskattefusk og hvidvask er der nok ikke mange danskere og heller ikke mig selv, der jubler over finanssektoren. Men jeg tror, de er på rette vej og forsøger at få rettet op«, siger Dansk Folkepartis skatteordfører.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden