Synet Om Christian Hyldahl, øverste chef for Nordens største pengetank Nordea Asset Management.
Foto: Stine Bidstrup

Synet Om Christian Hyldahl, øverste chef for Nordens største pengetank Nordea Asset Management.

Dansk økonomi

Politikere sender hård afskedssalut til ATP-direktør: Han er en skattefusker

ATP's næstformænd roser Christian Hyldahl for at sætte samfundsansvar på dagsordenen. Enhedslisten og DF ser sagen helt anderledes.

Dansk økonomi

Det udløser stor tilfredshed hos flere politikere, at ATP-direktør Christian Hyldahl har trukket sig fra sin post, som han har bestridt siden 1. januar 2017.

Han har trukket sig efter en stribe historier i pressen om, at han i sit tidligere job i Nordea har været ansvarlig for fusk med udbytteskat.

»Jeg sagde fra hans ansættelse, at det ikke kunne være rigtigt, at vi skulle have en skattefusker til at lede ATP. Den opfattelse har jeg stadig. Så jeg er godt tilfreds med, at Christian Hyldahl har trukket sig«, siger arbejdsmarkedsordfører for Enhedslisten Finn Sørensen.

Også hos Dansk Folkeparti er der tilfredshed med, at Christian Hyldahl nu er fortid i ATP.

»Jeg synes, det er en klog beslutning. Men jeg kunne måske godt have tænkt mig, at bestyrelsen var kommet frem til den noget før«, siger skatteordfører Dennis Flydtkjær (DF).

»Jeg har hele tiden ment, at det har været uforeneligt med et job som direktør for vores alle sammens penge i ATP, at man har været med til at plyndre andre landes statskasser«, siger Dennis Flydtkjær.

Tilliden er væk

Det er Børsen, som i dag kan afsløre, at Nordea i 00'erne via finansielle instrumenter tilbød at hjælpe kunder med deres behov i forhold til alt fra omgåelse af storaktionærers oplysningspligt over for fondsbørsen til deres bogføring og skatteposition.

Det fremgår af en præsentation fra Equity Finance-afdeling i Nordea.

»Opfattelsen var, at det var lovligt, men alle var fuldt bevidste om, at det var i strid med ånden i børsreglerne«, siger en anonym intern kilder til Børsen.

Christian Hyldahl, som var den ansvarlige chef i Nordea dengang, ville ikke kommentere historien over for Børsen.

Men i dag skriver han i en pressemeddelelse, at han har trukket sig, fordi »fordi dele af omverdenen, som ATP er afhængig af, ikke har tillid til mig som direktør for ATP«.

Politiken har forsøgt at få en kommentar fra ham, men en presserådgiver fra ATP oplyser, at den nu forhenværende direktør ikke stiller op til interview.

Heller ikke i dagens pressemeddelelse kommenterer han historien fra Børsen. Til gengæld roser ATP's næstformænd, Jacob Holbraad fra DA og Lizette Risgaard fra LO, Hyldahl for at være med til at »sætte samfundsansvar, aktivt ejerskab og en ny progressiv skattepolitik på dagsordenen«.

EL: En rådden finanssektor

Tidligere i år måtte Danske Banks administrerende direktør og bestyrelsesformand trække sig efter den store estiske hvidvasksag.

»Det tyder jo på en finanssektor, der er rådden. Simpelthen. Også den del, som lønmodtagernes penge er involveret i. Det hele er fedtet ind i hinanden. Men det er bestemt positivt, at det begynder at få konsekvenser«, siger Finn Sørensen.

Dansk Folkepartis Dennis Flydtkjær glæder sig over, at der er et større pres på sektoren og dens topfolk til at holde sig inden for gængs moral og lov:

»Det er ganske glædeligt, at etik fylder mere. Det kan være med til at få rettet op i branchen, at der kommer et folkeligt og politisk pres«.

»Oven på skandalerne med udbytteskattefusk og hvidvask er der nok ikke mange danskere og heller ikke mig selv, der jubler over finanssektoren. Men jeg tror, de er på rette vej og forsøger at få rettet op«, siger Dansk Folkepartis skatteordfører.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce