Bliv klogere på lækagen og skattefiduserne

erhverv940px

Faktaportræt: Turen går til EU's skatteparadis

Luxembourg er lokaliseret i hjertet af Vesteuropa. Det er EU's næstmindste land og indbyggertallet udgør blot en promille af den samlede befolkning i EU.

Men de har det godt. Lilleputnationen er ifølge Verdensbanken det rigeste land i verden målt på bnp pr. indbygger med Norge og Qatar henvist til 2. og 3. pladsen.

Glid gennem dette lille slideshow, og bliv klogere på det lille storhertugdømme i midten af det hele.

Luxembourg-finten tegnet på tre minutter

Der findes tre forskellige såkaldte Luxembourg-finter, som vi kender til, og som alle gennemgås i denne lille animation, der er produceret af ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists.

Kort fortalt lader myndighederne i Luxembourg store multinationale selskaber slippe meget billigt i skat af fortjenester, skabt i andre EU-lande.

Det kan lade sig gøre ved hjælp af en række hemmelige skatteaftaler, som revisionsfirmaet PricewaterhouseCoopers står for at facilitere. Hvoraf en del nu altså er blevet lækket.

Et hav af revisorer i Luxembourg sørger for altid at finde vejen til den lave skat. Kilde: Politiken.tv / Jakob Sorgenfri Kjær, Mads Zacho Teglskov.

Gå på opdagelse i de lækkede dokumenter

Flere end 500 dokumenter fra revisionsfirmaet PricewaterhouseCoopers afslører for første gang omfanget af Luxembourgs hemmelige skatteaftaler med stribevis af multinationale selskaber.

Dokumenterne blev lækket til organisationen ICIJ, og 31 medier i 26 lande har haft adgang til lækagen, som du nu også kan grave løs i.

Politiken og DR-dokumentar har som de eneste danske medier haft adgang til dokumenterne i fire måneder, og du kan følge Politikens samlede dækning af sagen her.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden