Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Luxembourgfinten. Via Luxembourg er det blandt andet muligt at sende udbytte fra Dong skattefrit fra Danmark til Caymanøerne. Uden omvejen skal der betales 27 procent i udbytteskat i Danmark.
Foto: Joachim Adrian

Luxembourgfinten. Via Luxembourg er det blandt andet muligt at sende udbytte fra Dong skattefrit fra Danmark til Caymanøerne. Uden omvejen skal der betales 27 procent i udbytteskat i Danmark.

erhverv940px
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dong-salget: Sagen, som gjorde skattely til en folkesag

Pensionsselskabers køb af Dong-aktier gennem selskaber i skattely er endnu et kapitel i sagen, som bragte regeringen i uforudset stormvejr.

erhverv940px
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Torsdag 30. januar 2014 var en vild dag i Danmark.

Regeringen blev sprængt, da SF trak sig ud. Partiets formand, Anette Vilhelmsen, meldte sin afgang. Dagen før havde der været demonstrationer i København og Aarhus, og en indsamling af protester samlede 200.000 underskrifter.

Alt sammen udløst af et stykke papir på 11 sider, som samme eftermiddag blev skrevet under af et stort flertal i Folketingets Finansudvalg:

Et såkaldt aktstykke, som sagde ja til at lade finansminister Bjarne Corydon (S) skaffe ekstra kapital til det statsejede energiselskab Dong Energy ved at sælge aktier for 11 milliarder kroner til den amerikanske investeringsbank og kapitalfond Goldman Sachs samt de to danske pensionsselskaber ATP og PFA.

Det var Goldman Sachs, der skabte den voldsomme diskussion, som tydeligt kom bag på regeringen. For det første havde banken et ry som hensynsløs spekulant med sig fra finanskrisen. For det andet ville Goldman Sachs købe den store post Dong-aktier gennem et skuffeselskab i Luxembourg, som igen var ejet af selskaber på skattelyet Caymanøerne og i delstaten Delaware, USA.

Fordele i Luxembourg

Konstruktionen kaldes ’Luxembourgfinten’. Via Luxembourg er det blandt andet muligt at sende udbytte fra Dong skattefrit fra Danmark til Caymanøerne. Uden omvejen skal der betales 27 procent i udbytteskat i Danmark.

Som Politiken har afsløret over de seneste tre uger, er der flere fordele at hente i Luxembourg: Store selskaber kan i hemmelighed indgå aftaler med landets skattemyndigheder, som sikrer meget lav, ofte nærmest symbolsk, skat. Om Goldman Sachs har sådan en aftale om det selskab i Luxembourg, som købte Dong-aktierne, ved finansminister Bjarne Corydon ikke, og han har ikke spurgt.

»Finansministeriet er først med presseomtalen i de senere uger blevet opmærksom på, at skattemyndighederne i Luxembourg har indgået hemmelige aftaler med en række selskaber, og har derfor ikke spurgt Goldman Sachs, om de har en sådan aftale omfattende deres investering i Dong Energy«, siger Corydon i et e-mail-svar til Politiken.

Aftale eller ej: Med kombinationen af Dong-salg til storbank, Luxembourg og skattely var fanden løs.

Da historien kom frem, forsøgte navnlig S-ordfører Jesper Petersen at slå fra sig i stormen ved at hævde, at Goldman Sachs havde lovet at betale skat i Danmark af fremtidige udbytter fra Dong. Han støttede sig til et notat, som embedsmænd i Finansministeriet havde forsynet ham med: »Goldman Sachs (har) over for Finansministeriet tilkendegivet, at de forudsætter, at de skal svare udbytteskat i Danmark«.

Goldman Sachs havde aldrig lovet noget som helst i den retning. Jesper Petersen trak alt tilbage uden at røbe, hvor han havde fået den forkerte oplysning fra.

Mens Goldman Sachs anbragte sine aktier for 8 milliarder kroner i skuffeselskabet i Luxembourg, købte pensionskasserne helt regulært deres Dong-aktier i Danmark og beholdt dem her:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

ATP købte for 2,2 milliarder kroner Dong-aktier, PFA for 800 millioner kroner.

Men ATP havde appetit på meget mere Dong. Som mange andre vurderede det store pensionsselskab, at Bjarne Corydon havde solgt aktierne til en pris, som kunne give køberne en god gevinst.

Der var ikke mere til salg i Danmark, men Goldman Sachs havde ikke købt Dong-aktierne for at beholde dem selv. De blev fordelt på en stribe selskaber: bl.a. de oprindelige fem, hvoraf ATP i forvejen havde investeret 400 millioner kroner i et af dem, og Danica Pension 300 millioner kroner i et andet. De selskaber var kendt, da Dong-balladen stod på.

Goldman Sachs sælger videre

Men efter at de danske medier havde fundet noget andet at beskæftige sig med, stiftede Goldman Sachs tre nye selskaber på Caymanøerne, kaldte dem Danish Energy Investors A, B og C, og anbragte to tredjedele af de Dong-aktier, som Bjarne Corydon havde solgt til banken, i de tre selskaber, viser registreringer i Luxembourgs selskabsregister.

Dermed var Goldman Sachs klar til at sælge andele i selskaberne – og dermed i Dong-aktierne – videre til investorer. Det benyttede ATP sig af ved at investere 540 millioner kroner i et af dem. Danica supplerede sine Dong-beholdninger ved at investere 130 millioner kroner.

Finansminister Bjarne Corydon erkender, at skattelykonstruktionen med Dong-aktierne sætter staten og pensionskasserne i et dilemma; men investeringerne i Dong-aktier på Caymanøerne er ifølge ministeren ikke værre end så meget andet: »Disse investeringer adskiller sig jo ikke fra de investeringer, som en lang række danske pensionsselskaber mig bekendt har foretaget i internationale kapitalfonde til gavn for de danske pensionskunder«, siger han.

Mens SF måtte sige farvel til både ministerposter, formand og flere folketingsmedlemmer efter partiets medvirken til Dong-salget, skiftede Dansk Folkeparti holdning undervejs og endte med sammen med Enhedslisten at gå imod aktiesalget. Det er skatteordfører Dennis Flydtkjær endnu mere tilfreds med i dag:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Sagen viser, at det var en politisk fejlkonstruktion at sælge til Goldman Sachs, fordi vi nu kan se, at pensionsselskaberne byder ind med ekstra kapital. Man burde have solgt direkte til ATP og de andre pensionsselskaber, som jo gerne ville købe«, siger han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden