0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

FN har regnet på 146 landes klimaplaner: Vi er på rette spor

FN's klimachef: Klimaplaner stiller to krav til den kommende klimaaftale.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
erhverv940px
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
erhverv940px
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Med de klimaplaner, som langt de fleste lande har indsendt til FN, er verden på rette vej i forhold til at nå målet om at holde den globale opvarmning under 2 grader.

Og det er helt uden fortilfælde, at så mange lande forholder sig til at begrænse udslippet af drivhusgasser og tilpasning til klimaændringer. Men – for der er et men – planerne rækker ikke til at opfylde 2 graders-målet.

Det var hovedkonklusionen, da FN's klimachef, Christiana Figueres, fredag i Berlin præsenteret den sammenfatning af klimaplanerne, som FN's klimasekretariat har foretaget.

»Det er godt nyt. Vi er på vej i den rigtige retning«, sagde Christiana Figueres.

Der er elementer, der giver anledning til håb

Rapporten kommer, en måned før alverdens lande samles i Paris for at indgå en ny, global klimaftale, der skal omfatte alle lande.

4 gigatons mindre CO2

Rapporten vurderer, at hvis landene gennemfører deres klimaplaner, vil det globale CO2-udslip per person i 2030 være 9 procent lavere end i 1990, når man tager befolkningstilvæksten i betragtning. Atmosfæren vil få tilført omkring 4 gigatons CO2 mindre, end hvis klimaplanerne ikke bliver gennemført.

Klimasekretariatet har ikke beregnet, hvad det vil betyde for det globale opvarmning. Men Christiana Figueres nævnede på pressemødet, at Det Internationale Energiagentur (IEA) har regnet på de samme planer og er nået frem til, at de kan begrænse den globale opvarmning til 2,7 grader. Et tal, som andre kilder også er nået frem til.

»Vi bevæger os ubestrideligt frem mod et samfund med lavt CO2-udslip. Men vi ved, at planerne ikke er tilstrækkeligt til at holde de 2 grader. Det ved regeringerne også. Der er stor forskel på 2 og 3 grader. Og det betyder, at to elementer er meget vigtige i en ny klimaaftale«, sagde Christiana Figueres.

Dels skal klimaplanerne forankres i aftalen. Det er planer, hvis mål det enkelte land selv har fastsat, og som landene hver især har udarbejdet. FN's klimasekretariat har samlet dem på en hjemmeside, men det gør dem ikke på nogen måde bindende.

Det andet centrale punkt er at få indbygget en mekanisme i aftalen, som sikrer, at den tages op til vurdering med regelmæssige mellemrum, for eksempel hvert femte år. Det vil give mulighed for at hæve ambitionerne, så 2 graders-målet kan komme indenfor rækkevidde.

2 grader er grænsen

Statssekretær Jochen Flasbarth fra det tyske miljøministerium, der var vært for præsentationen af rapporten, understregede, at »vi er ikke, hvor vi skal være. 2,7 grader er bedre end 4-5 grader, men det er værre end 2 grader eller 1,5 grader«.

2 grader er den grænse, som landene er blevet enige om, fordi klimaændringerne dermed har en god chance for at blive på et håndterbart niveau.