Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

KARRIEREMOR. At blive forælder og samtidig være fyldt med ambitioner for sin karriere kan være svært at kombinere. Lisbeth Odgaard Madsen kender selv udfordringen og har nu gjort det til sit speciale at hjælpe virksomheder, der gerne vil holde på deres talenter med familieforpligtelser.
Foto: JOACHIM ADRIAN

KARRIEREMOR. At blive forælder og samtidig være fyldt med ambitioner for sin karriere kan være svært at kombinere. Lisbeth Odgaard Madsen kender selv udfordringen og har nu gjort det til sit speciale at hjælpe virksomheder, der gerne vil holde på deres talenter med familieforpligtelser.

Koensopdelt arbejdsmarked

Rådgiver: Giv kvinder mulighed for at kickstarte deres talent, når de er fyldt 40

Familiens trivsel er alfa og omega for mange karrierekvinder i 30'erne, viser undersøgelse.

Koensopdelt arbejdsmarked

Hvis man vil have flere kvinder til tops i dansk erhvervsliv er det på tide at ruske op i den herskende karrierelogik.

Det mener Lisbeth Odgaard Madsen, der arbejder som rådgiver for virksomheder, som ønsker at holde på talenter, der har fået børn.

I en undersøgelse blandt 800 ambitiøse kvinder, som hun blandt andet har fået kontakt til gennem karrierenetværk på Linkedin og Facebook, har hun søgt svar på, hvad der er de vigtigste faktorer for at de trives i deres karriere.

82 procent af de adspurgte peger på familiens trivsel som en af de vigtigste ting, der skal være på plads for, at de kan udleve deres karriereambitioner.

»Hjemmet er fortsat hamrende vigtigt for langt de fleste kvinder. Et godt familieliv med ro på bagklappen er for mange lige så afgørende for deres karriereudvikling som, hvilke opgaver de får på jobbet. Det spiller ikke sammen med den karrierelogik, der hersker på arbejdsmarkedet i dag«, siger Lisbeth Odgaard Madsen, stifter af firmaet Potential Company, der står bag undersøgelsen.

KARRIERECOACH

Blot 18 procent af kvinderne i undersøgelsen mener, at de udlever deres karriereambitioner til fulde, imens godt 53 udlever dem delvist. 25 procent udlever slet ikke deres ambitioner eller har sat dem på stand by.

Blandt de 30-39-årige kvinder er det kun 55 procent af de adspurgte, der oplever, at de lykkes fint med at få arbejdsliv og hjemmeliv til at hænge sammen.

En vigtig erkendelse at arbejde med for danske virksomheder, hvis de vil have flere end de nuværende 26 procent af toplederstillingerne besat af hunkøn, siger Lisbeth Odgaard Madsen.

»Hvis virksomhederne virkelig vil det her med kvinder i ledelse, så hjælper det ikke at konstatere, at kvinderne også vil deres familie og tænke, at så kan de bare ikke blive ledere. Virksomhederne bliver nødt til at at indrette arbejdslivet på en måde, der gør, at der også er plads til familielivet for de ambitiøse medarbejdere«.

Sank længere ned i stolen

En amerikansk undersøgelse fra 2015 bragt i Harvard Business Review påviser, at selvom nyuddannede mænd og kvinders ambitioner er stort set lige høje, så falder kvindernes ambitioner støt allerede de første år på arbejdsmarkedet, alt imens mændenes vokser. En kvinde i undersøgelsen fortæller:

»At høre midaldrende hvid mand efter midaldrende hvid mand fortælle, hvordan de har ofret alting var demoraliserende, og jeg sank længere og længere ned i stolen og tænkte, at jeg aldrig vil være i stand til at komme op i de øverste lag, hvis det var, hvad der skulle til«.

Lisbeth Odgaard Madsen mener godt, man kan overføre resultaterne fra USA til danske forhold. En »kulturtransformation«, kalder hun det, der er brug for på arbejdspladserne for at få flere kvinder til at søge mod toppen.

EN SJÆLDEN DAGPLEJEFAR

Den kræver, at man supplerer den »maskuline logik« med en tankegang, der i højere grad giver plads til dem, der ikke topper karrieremæssigt i 30’erne, siger Lisbeth Odgaard Madsen. For netop 30’erne er det årti, hvor flest kvinder falder fra på vejen mod toppen.

»I dag er det sådan, at hvis man ikke er blevet topleder, når man er 45, så er sandsynligheden for at blive det ikke særlig stor uanset dine ambitioner. Men det er typisk, når kvinder runder de 40, at deres overskud begynder at melde sig igen, fordi deres børn ikke er helt små længere. Det potentiale bør man udnytte langt bedre«, siger Lisbeth Odgaard Madsen, der anbefaler virksomheder at udvikle talentprogrammer, der målretter sig ansatte over 40 år.

Derudover bliver virksomhederne nødt til at gøre op med dogmet om, at antallet af timer brugt på jobbet er lig med mulighederne for at avancere.

»Hvis kulturen dikterer, at deltid betyder, at man bliver sat over i et hjørne og får lov til at lave alle de ikke-kritiske opgaver, så er det for rigtig mange ensbetydende med, at karrieren er overstået, hvis man i en periode ikke arbejder fuld tid«, siger Lisbeth Odgaard Madsen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce