0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bestyrelsesformanden: Skat var ejernes ansvar, ikke mit

»Jeg havde ikke indsigt i, hvad ejerne gjorde i Luxembourg, siger Vagn Sørensen«.

Luxembourg-lækage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

»Jeg vil jeg ikke tage stilling, jeg var ikke involveret i det, jeg har ikke nok indsyn nok i det til at kommentere på det«, siger Vagn Sørensen.

Han var næstformand for TDC’s bestyrelse fra 2006, da fem kapitalfonde overtog Danmarks største teleselskab, og formand fra 2008 – en post han stadig har i dag.

Dermed deltog han i selskabets øverste ledelse, mens ejerne lavede hemmelige skatteaftaler med skattemyndighederne i Luxembourg for at slippe så billigt som muligt i skat i Danmark.

Havde du tanker om det rigtige i at gøre det? Der var jo allerede dengang beskrivelse i medierne af skattemanøvrer, så du har vidst i hvert fald noget om det?

»Jeg forholdt mig til noget helt andet. Jeg var hentet ind til at eksekvere en plan, føre TDC fra den nederste fjerdedel i Europa med hensyn til effektivitet, lønsomhed og kundetilfredshed, og op til den bedste fjerdedel. Det var mit fokus, og det lykkedes. Den eneste tanke, jeg havde om det andet, var, at jeg var sikker på, at alt foregik på fuldt lovlig vis, og med de bedste rådgivere«.

Sikker på, at det var lovligt

Kan man skille det ad, når man sidder som formand for en stor, samfundsvigtig virksomhed som TDC? Kan man sige, at det kan godt være, at ejerne gør alle de krumspring, man kan komme i tanker om for at undgå at betale skat i Danmark, men det er ikke mit bord?

»Det mener jeg godt, man kan. Jeg var helt sikker på, at der ikke foregik noget ulovligt. Så jeg koncentrerede mig om min rolle, som var driften og strategien«.

I vidste godt, i hvert fald på overfladen, hvad der foregik - Folketinget ændrede loven for at forhindre noget af det, som foregik i blandt andet TDC?

»Det var vitterligt ikke noget, vi beskæftigede os med, det synes jeg heller ikke, man kan som uafhængig bestyrelse og ledelse. Vi er hentet ind til en given opgave, og den koncentrerer sig ene og alene om selskabet, og vi ville blive kritiseret for det, hvis vi ikke koncentrerede os om det, som vi var hyret ind til. TDC er endt med at blive børsnoteret, og jeg er stadig formand. Jeg har bare kunnet konstateret, at i en fase havde vi én type ejere, i en anden fase en anden type ejere. Havde jeg ikke påtaget mig opgaven, så havde en anden gjort det«.

Man lavede i Danmark en lovændring som var møntet på blandt andre TDC. De nye dokumenter viser, at derefter gik TDC’s ejere og myndighederne i Luxembourg med åbne øjne ind i forhandlinger, som havde til formål at imødegå den lovændring. Er det i dine øjne OK at gøre sådan, hvis man vil være en ordentlig virksomhed?

»Du skal skelne. Det var jo ikke virksomheden TDC, der gjorde noget. Det var interne forhold hos ejerne, det vil jeg ikke tage stilling til. Jeg skal se til, at TDC opfører sig pænt som virksomhed og følger den til enhver tid gældende lovgivning«.

Men det handler jo ikke kun om ejerne, men om TDC's skattebetaling af de værdier, som TDC skabte i Danmark i den virksomhed, som du er formand for?

»Igen: Det er ejernes skatteforhold, det vedrører. TDC følger den gældende lovgivning så langt, som den strækker sig. Og hvis den bliver ændret, overholder man også den ændrede lovgivning. Jeg har ikke mere at sige til det der. Alle de der ændringer og diskussioner er ikke nogen, som bestyrelsen eller ledelsen har deltaget i«, siger Vagn Sørensen.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?