0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
JANUS ENGEL (arkiv)
Foto: JANUS ENGEL (arkiv)

TØRNÆS. Venstrepolitikeren er fortørnet, hvis det viser sig, at EU-kommisionens formand har sagt usandheder om hans viden om skattely i Luxembourg.

Luxembourg-lækage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Venstre: Vestager må til bunds i sagen om chefens skatteaftaler

Politikere vil have Margrethe Vestager i arbejdstøjet for at undersøge formand.

Luxembourg-lækage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Uanset om der er foregået ulovligheder eller ej, så er de over 500 lækkede skatteaftaler fra Luxembourg dybt problematiske.

Det mener et bredt spekter af danske politikere i Europaparlamentet.

Særligt belastende er det for kommissionens formand Jean-Claude Juncker, der selv har siddet som finansminister i Luxembourg, og som skuffer politikerne, hvis han har været vidende om aftalerne.

»I forbindelse med høringen af Jean-Claude Juncker, der spurgte den liberale gruppe ind til det her med skattely, og der svarede Juncker meget præcist, at »det må naturligvis ikke finde sted«. Og jeg må blank erkende, at det klinger da noget hult, når man i dag får de oplysninger, som Politiken kan bringe«, siger europaparlamentariker for Venstre, Ulla Tørnæs.

DF og S er parate til at kræve Junckers afgang

Ulla Tørnæs vil nu have kommissionens formand undersøgt, og det bliver en opgave for den tidligere radikale partileder, Margrethe Vestager, der for nylig er udnævnt til konkurrencekommissær.

»Om der er tale om egentlig skattely eller brud på statsstøtte-regler, det er der ikke nogen, der ved, og derfor er jeg enig i, at det her bør undersøges. Jeg mener, at den nye konkurrencekommissær Margrethe Vestager må tage fat på det her og undersøge det til bunds«, siger Ulla Tørnæs.

Et hav af revisorer i Luxembourg sørger for altid at finde vejen til den lave skat. Kilde: Politiken.tv / Jakob Sorgenfri Kjær, Mads Zacho Teglskov.

LÆS OGSÅ

Samme toner har i dag lydt fra Morten Messerschmidt (DF) og Jeppe Kofoed (S), der begge gør det klart, at de ikke mener, at Jean-Claude Juncker kan blive siddende som formand, hvis det kan bevises, at han har været vidende om skattelyet.

Den konsekvens er Ulla Tørnæs ikke villig til at udtale sig om endnu, fordi det ifølge hende endnu ikke er konkrete beviser rettet mod Juncker.

LÆS MERE

Afsløringerne er kommet frem i dagens Politiken, der sammen med 31 medier i 26 lande har gravet 548 aftaledokumenter lækket fra revisionsfirmaet PwC frem. De afslører for første gang omfanget af hemmelige skatteaftaler i Luxembourg, hvor landets myndigheder lader multinationale selskaber slippe billigt i skat af fortjenester skabt i andre EU-lande.

Auken: Hele kommissionen kan ryge

Fører en eventuel undersøgelse det med sig, at Jean-Claude Juncker bliver nødt til at gå, så kan det ifølge Margrethe Auken (SF) trække hele kommissionen med ned.

»Det bliver en krig, for hvis vi bliver nødt til at hælde Juncker af, så er det hele kommissionen, der skal gå af«, siger hun til Politiken.

Hun jubler over dagens afsløringer, men frygter, at socialdemokraterne og de konservative i EU-parlamentet vil forhindre, at sagen kommer til at rulle i Bruxelles.

Dagens udmelding fra socialdemokraten Jeppe Kofoed, der har udtalt stor skepsis over for Juncker, ser hun er som en soloudmelding, som hun ikker er sikker på, at han kan få opbakning fra sin gruppe til.

»Men jeg har også god grund til at håbe og tro på nu, at der bliver gjort noget ved det. Det bliver i høj grad Margrethe Vestager, der skal undersøge det, og der har jeg da en tillid til, at hun har en god fast hånd i det her«, siger hun.

Pia Olsen Dyhr: Skatteministeren må tale med EU-kollegaer

Herhjemme har partileder Pia Olsen Dyhr (SF) været hurtig til at reagere på afsløringerne, som hun hilser mere end velkommen.

Hun forventer, at skatteminister Benny Engelbrecht handler på beskyldningerne, som hun mener i høj grad også rammer Danmark.

»Jeg mener, skatteministeren skal tage det her meget alvorligt, for det handler om penge, der går udenom den danske statskasse. Penge, vi ellers kunne bruge på velfærd, på vores børn og på vores ældre, ender i Luxembourg på grund af en fed fidus. Det er helt uacceptabelt, så det må skatteministeren tage op med sine europæiske kolleger«, siger hun.

Dermed lander arbejdsbyrden i første omgang på skrivebordene af Benny Engelbrecht og Margrethe Vestager, der på hver deres område får ansvaret for at holde deres europæiske kolleger i øret, så Luxembourg ikke længere kan tjene på at huse de multinationale selskaber.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?