0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
LINE ØRNES SØNDERGAARD
Foto: LINE ØRNES SØNDERGAARD
Luxembourg-lækage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fakta: Lækagen og medierne

Politiken samarbejder med medier kloden over om Luxembourg-lækagen.

Luxembourg-lækage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Dokumenterne er benzin på et ulmende bål.

Sag for sag afslører de, hvordan skattemyndighederne i Luxembourg i hemmelighed har lovet store selskaber som Ikea, Amazon, Heinz, British American Tobacco, iTunes og Volkswagen at de kan slippe meget billigt i skat, hvis de pro forma placerer en del af deres forretning i Luxembourg.

Dokumenterne sætter dermed påstanden fra landets regering – »Luxembourg er ikke et skattely« – i et nyt lys.

»Vi har hørt om, at den slags aftaler findes, men vi har aldrig før fået at vide, hvad der står i dem, og vi har aldrig set en«, siger Troels Kjølby Nielsen, kontorchef med ansvar for internationale skatteaftaler hos Skat i Danmark.

Dokumenterne er lækket fra verdens næststørste revisionsfirma, PwC, i Luxembourg, hvor PwC med flere end 2.300 medarbejdere er det suverænt største revisions- og rådgivningsfirma i det lille EU-land.

Lækagen består af næsten 28.000 sider fortrolige dokumenter. De væsentligste er 548 hemmelige skatteaftaler som 343 store virksomheder har indgået med skattemyndighederne i Luxembourg i årene 2002 - 2010. Langt de fleste af aftalerne stammer fra årene 2008, 2009 og 2010.

Aftalerne berører virksomheder og selskaber i 74 lande, med USA og Storbritannien som de mest repræsenterede. 12 aftaler har berøring med virksomheder i Danmark.

31 medier har gravet i dokumenterne

De mange dokumenter er lækket til organisationen International Consortium of Investigative Journalists, ICIJ, i Washington. Ifølge PwC er der tale om stjålet materiale, og lækagen efterforskes ifølge revisionsfirmaet af politiet i Luxembourg.

Et hav af revisorer i Luxembourg sørger for altid at finde vejen til den lave skat. Kilde: Politiken.tv / Jakob Sorgenfri Kjær, Mads Zacho Teglskov.

31 medier i 26 lande, som er medlemmer af ICIJ, har siden juni arbejdet sammen om at undersøge de hemmelige skatteaftaler fra Luxembourg. I Danmark omfatter samarbejdet Politiken og DR Dokumentar. Samarbejdet tæller i øvrigt navne som The Guardian, Süddeutsche Zeitung, Le Monde, L’Espresso, Asahi Shimbun og CNBC.

Alle 31 medier begyndte at offentliggøre artikler om Luxembourgs hemmelige skatteaftaler til aften dansk tid.

Samtidig gør ICIJ klar til at lægge alle skatteaftalerne offentligt frem.

FAKTAPORTRÆT

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?