Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fortryder. Kommissionsformand Jean-Claude Juncker beklager, hvis Luxembourgs skattesystem har medført skattely for selskaber, men han er ikke arkitekten bag, lyder forsikringen.
Foto: Markus Schreiber/AP

Fortryder. Kommissionsformand Jean-Claude Juncker beklager, hvis Luxembourgs skattesystem har medført skattely for selskaber, men han er ikke arkitekten bag, lyder forsikringen.

Luxembourg-lækage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Juncker »fortryder« nulskat - men frikender sig selv

Danske medlemmer af Europaparlamentet køber ikke Jean-Claude Junckers forklaringer.

Luxembourg-lækage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jean-Claude Juncker har i dag frikendt sig selv for sin rolle i de hemmelige skatteaftaler mellem Luxembourg og multinationale selskaber, som Politiken og 30 andre medier verden over afslørede for en uge siden.

»Jeg er ikke arkitekten bag det, der kaldes det luxembourgske problem. Der er intet i min fortid, der indikerer, at min ambition har været at organisere skatteunddragelse i Europa«, siger Juncker.

Fortryder manglende beskatning

Juncker, der var Luxembourgs premierminister mellem 1995 og 2013 og finansminister mellem 1989 og 2009, siger, at han var »politisk ansvarlig for, hvad der skete i ethvert hjørne og kvarter i Luxembourg«.

Men han understreger samtidig, at skattemyndighederne i Luxembourg arbejder uafhængigt af regeringen. Og at den luxembourgske regerings førte politik har været et resultat af de forskelligartede skatteregler på tværs af Europa.

»Hvis skatteaftalerne - som var lovlige - førte til en situation uden beskatning (af selskaber), så fortryder jeg det«, sagde Juncker.

Pressemødet i kommissionsbygningen blev først varslet i sidste øjeblik. Og det skete efter en uges kritik af Juncker oven på lækagesagen, hvor hovedpersonen har holdt sig helt væk fra offentligheden.

S: Juncker må bekende kulør

Formand for de danske socialdemokrater i Europaparlamentet, Jeppe Kofod, er slet ikke tilfreds med de svar, som kommissionsformanden har givet indtil videre.

»Denne sag er ikke afsluttet. Kommissionen har (inden Junckers tiltræden, red.) indledt undersøgelser af skattepraksis i Luxembourg, og hvis det kendes ulovligt, og Juncker har været involveret på den ene eller anden måde, så kan han ikke blive siddende som kommissionsformand. Men det kan tage noget tid at finde ud af, så i mellemtiden må vi bede ham bekende helt klart kulør om, på hvilken side han står i kampen mod de her skattefiflerier«, siger Jeppe Kofod.

Historisk momentum

Han kræver, at Juncker nu stiller sig i spidsen for et endeligt opgør med de skattefiduser, som Luxembourg og en række andre medlemslande tilbyder i konkurrencen om at tiltrække multinationale selskaber og investeringer.

»Barroso-kommissionen sad i ti år og svigtede ved ikke at gøre noget ved det her, og medlemsstater har blokeret for at gøre noget ved det her problem. Men vi skal nu have ryddet helt op i denne skattepraksis, og det er lovgivning og nye regler, der skal til. Luxleaks har gjort, at vi samlet set har et historisk momentum for gøre noget ved skattefifleriet i Europa«, siger Kofod.

V: Juncker har et politisk problem

Jens Rohde, medlem af Europa Parlamentet for Venstre, forlanger sammen med resten af den liberale ALDE-gruppe, at parlamentet iværksætter sin egen undersøgelse af skattely i EU.

I forvejen undersøger EU-kommissionen om hemmelige skatteaftaler i Luxembourg, Irland og Holland strider mod reglerne om statsstøtte.

»Det er ikke tilstrækkeligt med en undersøgelse, som foretages af kommissionen selv, fordi den potentielt vedrører formanden for kommissionen«, siger Jens Rohde.

Han mener, det er for tidligt at afgøre, om Jean-Claude Juncker har et juridisk problem på grund af de hemmelige skatteaftaler, som blev afsløret for en uge siden.

Men Juncker har i hvert fald et politisk problem, mener Rohde:

»Juncker har selv slået andre EU-lande i hovedet med, at man tilkæmper sig nationale konkurrencefordele på de andre landes bekostning. Så må man sige, at han har et politisk problem, fordi han om Luxembourgs skatteaftaler ikke har sagt åbent og ærligt: Det er den måde, vi kører det på«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Juncker fortryder radiotavshed

Jean-Claude Juncker står i eftermiddag også skoleret for et stopfyldt Europaparlament, hvori nogle medlemmer har krævet kommissionsformandens øjeblikkelige afgang.

Venstrefløjspartiet GUE/NGL er gået i gang med at indsamle de 76 underskrifter fra parlamentarikere, som det kræver at få en mistillidserklæring til afstemning. Hvis Junckers nye kommission skal væltes, kræver det to-tredjedeles flertal i parlamentet.

Kommissionsformanden har i en uge ligget i ly for offentligheden, hvor kritikere har stået i kø for at problematisere Junckers dobbeltrolle i en tid, hvor kommissionen har indledt statsstøttesager mod blandt andre Luxembourg for at give lukrative skatteaftaler til globale virksomheder.

Juncker erkendte på pressemødet, at det var en fejl at aflyse et stort anlagt debatarrangement i Belgien i sidste uge på den samme dag, hvor Luxleaks eksploderede.

»Jeg skulle have taget afsted og besvaret alle disse spørgsmål der«, lyder det.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden