Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Presset. Jean-Claude Juncker bliver kritiseret ude i verden og hjemme i Luxembourg for sin rolle i de hemmelige skatteaftaler.
Foto: YL BJ**LON** (Arkiv)/AP

Presset. Jean-Claude Juncker bliver kritiseret ude i verden og hjemme i Luxembourg for sin rolle i de hemmelige skatteaftaler.

Luxembourg-lækage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Junckers fremtid skal til afstemning

En tiendedel af europaparlamentarikerne har underskrevet et mistillidsvotum til kommissionsformand Jean-Claude Juncker.

Luxembourg-lækage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Blot 18 dage efter at være tiltrådt risikerer kommissionsformand Jean-Claude Juncker nu at blive smidt på porten af Europaparlamentet.

76 europaparlamentsmedlemmer har i dag underskrevet et mistillidsvotum til Juncker som konsekvens af, at Politiken og 30 andre medier har afsløret hundredvis af hemmelige skatteaftaler fra Junckers tid som finansminister og regeringsleder i Luxembourg.

Det oplyser M5S, som er en italiensk EU-skeptisk gruppe i Europaparlamentet, til det italienske nyhedsbureau ANSA.

To-tredjedele kan stemme Juncker ud

Dermed kommer Jean-Claude Junckers fremtid til afstemning under samlingen i Strasbourg i næste uge. Her vil det kræve to-tredjedeles flertal i parlamentet, hvis Juncker skal væltes.

De store grupper i parlamentet står imidlertid stadig bag Jean-Claude Juncker.

Efter at have gemt sig i en uge trådte Jean-Claude Juncker frem i sidste uge og fortalte pressen og Europaparlamentet, at selv om han var politisk ansvarlig for, hvad der foregik i Luxembourg, blev de hemmelige aftaler ikke indgået på hans befaling.

»Jeg er ikke arkitekten bag det, der kaldes det luxembourgske problem. Der er intet i min fortid, der indikerer, at min ambition har været at organisere skatteunddragelse i Europa«, sagde Juncker.

»En god skattepolitik«

Dagen efter lagde Wall Street Journal imidlertid nogle Juncker-udtalelser frem fra maj 2003, hvor den daværende premierminister tog en del af æren for at have fået de amerikanske it-giganter AOL Inc. og Amazon til at lægge deres europæiske hovedkvarter i Luxembourg:

»At AOL og Amazon kommer til Luxembourg (...) er resultatet af en god skattepolitik og en god infrastrukturpolitik samt resultatet af hårde forhandlinger med selskabernes topledelser. De fandt sted i USA og herhjemme, og jeg var ikke alene om at lede dem«, lød det fra Jean-Claude Juncker i 2003, ifølge en udskrift af en tale til Luxembourgs parlament.

Netop aftalen med Amazon bliver nu gransket af konkurrencekommissær Margrethe Vestager, fordi der er mistanke om, at aftalen er i strid med reglerne om statsstøtte.

For næsten to uger siden lagde Politiken, i samarbejde med organisationen International Consortium of Investigative Journalists og medier i 26 lande, hundredvis af hemmelige skatteaftaler frem fra Junckers regeringstid. Aftalerne viser, at Luxembourgs skattemyndigheder har givet store multinationale selskaber, som Pepsi, IKEA og Deutsche Bank, meget gunstige aftaler, så de betaler helt ned til under en procent i selskabsskat. Den officielle selskabsskat i Luxembourg er ellers på 29 procent.

Selv i Junckers eget hjemland lyder der nu kritik af EU-kommissionsformanden. Dagens netaviser har været domineret af en historie fra tv-stationen RTL om, at Jean-Claude Juncker og den nuværende finansminister Pierre Gramegna har spillet uvidende om, at den store lækagesag var under opsejling.

Luxembourgs regering »komplet overrasket«

I fredags udtalte finansminister Gramegna på en pressekonference med premierminister Xavier Bettel, at regeringen var »komplet overrasket« over Luxleaks, der blev lanceret onsdag den 5. november klokken 22.00.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Dette var et angreb på vores land, som det aldrig er set før. Ikke et sekund før vidste jeg, at dokumenterne ville blive lækket, og at vi som regering skulle svare for, hvad der er sket i fortiden«, sagde den luxembourgske finansminister.

Oplyst for længe siden

Men den tyske tv-station NDR rettede henvendelse til både Jean-Claude Juncker og Pierre Gramegna allerede 12. september, beretter RTL i dag.

Politiken rettede henvendelse i sagen til Luxembourgs finansminister Pierre Gramegna og økonomiminister Etienne Schneider henholdsvis den 18. og 25. september.

Organisationen ICIJ har også på vegne af samtlige medier rettet henvendelse til de kritiserede parter længe før offentliggørelsen af historierne og dokumenterne.

I den luxembourgske presse lyder der kritik af både regeringen og Jean-Claude Juncker, der var medlem af parlamentet frem til 1. november, for ikke at have orienteret de folkevalgte om den storm, der nu har ramt det lille storhertugdømme.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden