0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Vestager vil bruge stjålne dokumenter: Jeg »beundrer« Luxleaks

EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager lægger sig ud med Luxembourgs regering og kalder lækkede dokumenter for legitim »markedsinformation«.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
SØNDERGAARD LINE ØRNES
Foto: SØNDERGAARD LINE ØRNES
Luxembourg-lækage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Luxembourg-lækage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Konkurrencekommissær Margrethe Vestager og hendes stab vil dykke ned i de 548 hemmelige skatteaftaler, som store virksomheder har lavet med Luxembourgs skattemyndigheder. Og det på trods af, at Luxembourgs regering og revisionsselskabet PwC anser dokumenterne for at være ulovligt frembragte.

Men Vestager gør det klart, at kommissionen agter at bruge dokumenterne aktivt for at undersøge eventuelle ulovligheder:

»Vi anser Luxleaks-dokumenterne som markedsinformation. Vi vil undersøge dem og finde ud af, om de kan føre til nye sager«, siger Margrethe Vestager.

Legitimt at bruge

Margrethe Vestagers første pressekonference som EU's konkurrencekommissær i dag var domineret af spørgsmål om lækageskandalen.

Politiken og 30 andre medier offentliggjorde for to uger siden hundredvis af hemmelige skatteaftaler, der viser, hvordan multinationale selskaber som Pepsi, Ikea og Deutsche Bank - med PwC som rådgiver - har fået lukrative skatteaftaler med Luxembourgs skattemyndigheder. Gennem sindrige transaktioner og selskabskonstruktioner kan selskaberne få selskabsskatten ned på under en procent på trods af en officiel skatterate på 29 procent i Luxembourg.

»Jeg vil gerne sige, at jeg beundrer det journalistiske arbejde i denne sag, fordi det er meget vigtigt og har bidraget til mere gennemsigtighed og en ændring af skattedebatten i Europa. Og når vi anser dokumenterne for at være markedsinformation, så er det, fordi vi vil bruge materialet og opfatter det som legitimt at gøre«, siger Vestager.

Ulovligt i Luxembourg

Luxembourgs regering, med finansminister Pierre Gramegna i spidsen, har ellers taget afstand fra mediernes publicering af de hemmelige skatteaftaler, som er indgået mellem revisionsselskabet PwC på vegne af globale virksomheder og Luxembourgs skattemyndigheder. Dagen efter offentliggørelsen sagde Gramegna:

»I Luxembourg som i andre lande er det ulovligt at udlevere fortrolige skatteoplysninger om personer eller selskaber. Vi er meget utilfredse med, at oplysningerne er blevet lækket, for vi mener, at fortrolige skatteoplysninger skal beskyttes«.

Luxembourgs finansministerium har ikke besvaret Politikens henvendelse om en opfølgende kommentar til Vestagers udtalelser i dag.