Forsvar. »Lad nu de andre kommissærer være. Hvis I vil have mig til at gå, så sig det, og så går jeg«, siger Juncker under en debat i parlamentet i Strasbourg.
Foto: HYTOK, AP (arkiv) /ASSOCIATED PRESS

Forsvar. »Lad nu de andre kommissærer være. Hvis I vil have mig til at gå, så sig det, og så går jeg«, siger Juncker under en debat i parlamentet i Strasbourg.

Luxembourg-lækage

Juncker udfordrer parlament: Bare bed mig gå

EU-kommissionens formand sætter alt på ét bræt under tillidsdebat, som han på forhånd synes sikker på at vinde.

Luxembourg-lækage

EU-Kommissionens nytiltrådte kommissionsformand, den tidligere luxembourgske regeringsleder Jean-Claude Juncker, udfordrer under en tillidsdebat i aften i Europaparlamentet parlamentarikerne til at sparke ham af pladsen.

»Lad nu de andre kommissærer være. Hvis I vil have mig til at gå, så sig det, og så går jeg«, siger Juncker under en debat i parlamentet i Strasbourg.

Debatten leder frem mod en afstemning på torsdag, hvor Juncker-kommissionen på forhånd synes sikker på at overleve.

LÆS ARTIKEL

Mistillidsdagsordenen er programsat af 76 europaparlamentarikere fra det yderste højre, anført af EFDD-gruppen med britiske EU-skeptikere fra partiet Ukip og den italienske femstjernebevægelse, samt et stort antal løsgængere.

Ønsket om at vælte den samlede kommission kommer i kølvandet på afsløringen af detaljer om store virksomheders fordelagtige skatteforhold i Luxembourg, mens Juncker ledede landet.

Marco Zanni fra Femstjernebevægelsen siger ved åbningen af debatten, at EU-Parlamentet allerede har vist sig som 'hykleriets højborg'.

»Hvis du havde bare en eneste snert af værdighed, ville du træde tilbage. Du fortjener ikke at repræsentere Den Europæiske Union«, siger Zanni på vegne af forslagsstillerne.

Junkers flertal er hjemme

Parlamentets største politiske grupper - det borgerlige EPP, socialisterne i S&D, de konservative i ECR og de liberale i Alde - gør det alle klart, at de ikke vil stemme Juncker-kommissionen ned på torsdag. Dermed vil Junckers flertal være hjemme.

Både S&D og ECR giver dog ikke Juncker løbepas og siger, at de vil se resultatet af den igangværende undersøgelse af skatteforholdene i Luxembourg og mulige brud på EU's konkurrenceregler, før de vil konkludere noget.

S&D's ordfører i debatten, gruppeleder Gianni Pitella, siger, at han ikke lover Juncker "blind tillid".

Mens ECR's ordfører, Dansk Folkepartis gruppefælle Ryszard Antoni Legutko, siger, at sagen har afdækket 'et Juncker-problem'.

»Der er et problem, og jeg er ikke helt tilfreds med, hvad du har forklaret tidligere. Vi er nødt til at få de særlige skatteaftaler og de mulige konsekvenser fuldt belyst. Skyggen fra denne skandale vil hvile over dig, indtil denne sag er endeligt afsluttet«, siger Legutko.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden