Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

aktier. De 19 procent af Dong-aktierne, som finansminister Bjarne Corydon (S) solgte til et skuffeselskab i Luxembourg etableret af den amerikanske kapitalfond Goldman Sachs, er i stort tal solgt videre.
Foto: JOACHIM ADRIAN (arkiv)

aktier. De 19 procent af Dong-aktierne, som finansminister Bjarne Corydon (S) solgte til et skuffeselskab i Luxembourg etableret af den amerikanske kapitalfond Goldman Sachs, er i stort tal solgt videre.

Luxembourg-lækage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

ATP køber Dong-aktier via skattely

Danske pensionskasser har via Caymanøerne investeret mindst 750 millioner kroner i Dong-aktier, som Bjarne Corydon solgte til Goldman Sachs.

Luxembourg-lækage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når danskernes fælles pensionsselskab, ATP, køber flere aktier i det danske statsejede energiselskab Dong Energy, kan det kun ske via det berygtede skattely Caymanøerne.

De 19 procent af Dong-aktierne, som finansminister Bjarne Corydon (S) solgte til et skuffeselskab i Luxembourg etableret af den amerikanske kapitalfond Goldman Sachs, er i stort tal solgt videre.

Interesserede købere kan kun henvende sig ét sted på kloden for at få en andel af det nationale danske energiselskab: hos tre skuffeselskaber på Caymanøerne.

Bjarne Corydon siger i dag, at regeringen og pensionsselskaberne dermed »står i et dilemma« efter salget af Dong-aktierne, som i januar sprængte S-R-SF-regeringen, fik 200.000 danskere til at skrive under i protest og demonstranter til at samles foran Christiansborg.

Goldman Sachs på Caymanøerne

Mindst to danske pensionsselskaber, ATP og Danica, har købt Dong-aktier via Goldman Sachs-selskaber på Caymanøerne. De har investeret for tilsammen 750 millioner kroner der, oplyser de.

»Det selskab, vi kunne investere gennem, ligger på Caymanøerne. For os kunne det lige så godt ligge i EU, men det var nu den mulighed, der blev tilbudt«, siger ATP’s chefjurist, Kenneth Joensen.

Danica Pension har købt Dong-aktier for 210 millioner kroner på Cayman.

Ved at købe aktierne i et skuffeselskab i Luxembourg, hvis ejere befinder sig på Caymanøerne, kan Goldman Sachs sende udbytte fra Dong skattefrit fra Danmark via Luxembourg til Caymanøerne, som ikke kræver skat.

Danmark opgiver kampen

Både Danica og ATP oplyser, at det ikke gør nogen forskel for deres skat i Danmark, at Dong-aktierne er købt i et skattely.

»ATP ønsker ikke at understøtte investeringer med nogen form for skatteunddragelse. Det mener vi heller ikke, vi gør, og vi forventer som en selvfølge, at vores medinvestorer betaler den skat, de skal«, siger Kenneth Joensen.

Jan Pedersen, professor i skatteret ved Aarhus Universitet, ser forløbet om statens salg af Dong-aktier som bevis på, at Danmark reelt har opgivet at kæmpe mod udnyttelsen af skattely:

»Det er problemstillingen udstillet så klart, som det overhovedet kan gøres, at en socialdemokratisk minister (finansminister Bjarne Corydon, red.), der som overordnet politik har, at skattetænkning skal bekæmpes og ikke er moralsk i orden – og så er han nødt til, når han selv sidder i saksen, at handle på samme vis«.

Corydon: Burde være umuligt

Bjarne Corydon erklærer sig »grundlæggende enig med Jan Pedersen«.

»Ikke blot staten, men for eksempel også de danske pensionsselskaber står i et dilemma. Vi ville selvfølgelig klart foretrække, at det ikke var muligt at lave konstruktioner, der i urimelig grad synes at udnytte forskelle i landenes skattesystemer. Men vi ville afskære os fra en række muligheder for at skabe gode løsninger for Danmark, hvis vi ikke vil samarbejde med selskaber, der lovligt udnytter de muligheder, som visse lande tilsyneladende stiller til rådighed«, siger Corydon.

SF, der forlod regeringen som konsekvens af Dong-salget, kalder det »umoralsk« af pensionsselskaberne at investere i det statsejede selskab via skattely.

»Jeg tror ikke, de danske pensionsopsparere bryder sig om, at deres penge går til det. Det er endnu et bevis på, at vi er nødt til at ændre lovgivningen«, siger skatteordfører Lisbeth Bech Poulsen.

På baggrund af Politikens afsløringer af Luxembourgs hemmelige skatteaftaler vil SF i dag fremsætte et forslag til at bekæmpe ’Luxembourg-finten’, hvor skattebetaling flyttes væk fra Danmark.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden