Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Modsvar. SF vil dæmme op for brugen af den såkaldte Luxembourg-finte. Den lille stat midt i Europa er blevet afsløret i at indgå hemmelige favorable skatteaftaler, der lader internationale firmaer slippe billigt i skat.
Foto: LINE ØRNES SØNDERGAARD (arkiv)

Modsvar. SF vil dæmme op for brugen af den såkaldte Luxembourg-finte. Den lille stat midt i Europa er blevet afsløret i at indgå hemmelige favorable skatteaftaler, der lader internationale firmaer slippe billigt i skat.

Luxembourg-lækage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Partier vil tackle Luxembourg-finten

SF og Enhedslisten vil indføre antimisbrugsklausul i skatteloven. Socialdemokraterne vil vente på fælleseuropæiske regler.

Luxembourg-lækage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mange SF’ere vil givetvis vågne med et skrig, hvis man ved nattetide hvisker ordet ’Dong’ i deres øre. Salget af det statslige energiselskab til investeringsbanken Goldman Sachs via skattely fik partiet til at træde ud af regeringen for ti måneder siden.

Men nu fremlægger partiet et beslutningsforslag, der skal dæmme op for, at Goldman Sachs og andre multinationale selskaber bruger den såkaldte Luxembourg-finte til at trække udbytter ud af danske firmaer og over i skattely med det lille EU-land som medgørligt mellemled.

»Vi har set utallige eksempler på, at kapitalfonde og internationale virksomheder har kunnet omgå reglerne om kildebeskatning. Der fosser milliarder af kroner ud af Danmarks og andre EU-landes statskasser. Der er tale om Luxembourg midt i Europa, som med statslig indblanding har snydt andre lande for skatteindtægter, og vi er simpelthen nødt til at lukke det hul øjeblikkeligt«, siger skatteordfører Lisbeth Bech Poulsen.

Skatteministeren indkaldt til forespørgselsdebat

SF har med Enhedslisten i dag indkaldt skatteministeren til en forespørgselsdebat på grund af Politiken og 30 andre mediers afsløring af hundredvis af hemmelige skatteaftaler fra Luxembourg.

I denne forbindelse foreslår SF at indføre en antimisbrugsklausul i skattelovgivningen, der giver Skat ret til at opkræve udbytteskat i de tilfælde, hvor selskaber skubber udbytter igennem kunstige selskaber i eksempelvis Luxembourg.

EU-kommissionen foreslog for et år siden en tilsvarende antimisbrugsbestemmelse i direktivet bag den danske lovgivning. Men enkelte medlemslande, herunder Luxembourg, har indtil videre blokeret for en vedtagelse af regelændringen.

SF’s skatteordfører siger, at »Danmark skal gå foran med eksemplet for at sætte skub i en ændring af direktivet«.

Enhedslisten er fuldstændig enig:

»Ligesom på miljøområdet skal vi ikke være bange for at tage opgøret. Jeg vil gerne se EU-kommissionen komme og sige, at Danmark ikke må begrænse brugen af skattely. For hvert år, der går, uden vi gør noget, strømmer pengene ud af statskassen, og de kommer aldrig tilbage igen. Vi kan kun vinde ved at handle nu«, siger skatteordfører Frank Aaen.

Også DF’s skatteordfører, Dennis Flydtkjær, er »positivt stemt«, men vil have undersøgt konsekvensen ved at gå enegang, før partiet han tage endeligt stilling.

Internationalt momentum

SF’s tiltag er en genoplivning af et tidligere forslag fra 2011, som blev fremsat sammen med Socialdemokraterne.

Skatteminister Benny Engelbrecht (S) skriver i en mail, at han står ved Socialdemokraternes tidligere forslag. Men »i dag er der et helt andet internationalt momentum i EU’s medlemslande, og jeg har en stærk tro på, at vi er tæt på en fælles beslutning i EU«, skriver han og uddyber:

»Regeringen deler fuldstændig den ambition, som ligger i SF’s forslag. Men vi er snublende nær, at der bliver vedtaget en fælles model i EU. Det er mere ambitiøst, end vi havde turdet håbe i 2011. Derfor er mit råd, at SF slår koldt vand i blodet«.

Er regeringen parat til at gå enegang, hvis enkelte medlemslande igen blokerer?

»Det er et hypotetisk spørgsmål, som regeringen vil tage stilling til, hvis det viser sig, der ikke kan opnås enighed«.

Venstre angriber SF

Venstre går til angreb på SF. Skatteordfører Torsten Schack Pedersen:

»Det er imponerende, at tre SF-skatteministre har undladt at gennemføre det, som partiet nu vil«.

Nu er vi mest interesseret i at få Venstres holdning til selve forslaget?

»Det her er noget, vi regulerer i fællesskab på EU-niveau, og det vil være en dårlig idé at lave nationale særregler; særligt, når der er fornyet lovgivning undervejs«, siger Torsten Schack Pedersen.

SF’s skatteordfører forklarer, at partiet i regeringstiden havde travlt med at lukke andre skattehuller.

Et hav af revisorer i Luxembourg sørger for altid at finde vejen til den lave skat. Kilde: Politiken.tv / Jakob Sorgenfri Kjær, Mads Zacho Teglskov.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden