Region Syd vil undgå handel med selskaber i skattely

Region Syddanmark kæmper for krav om fair skat. Erhvervsministeren vil undersøge mulighederne.

Luxembourg-lækage

Afsløringen af hundredvis af hemmelige aftaler, der viser multinationale selskabers aggressive skatteplanlægning gennem Luxembourg, fik en sydfynsk regionalpolitiker til at slå i bordet.

Enhedslistens Vibeke Syppli Enrum stillede straks krav om, at Region Syddanmark »ikke skal handle med, købe varer fra eller på anden måde samarbejde med de selskaber, der har benyttet sig af den såkaldte Luxembourg-finte for at undgå at betale skat i de lande, hvor pengene er tjent, herunder Danmark«.

Selskaber opponerer

Flere af de involverede selskaber i lækagen, heriblandt GlaxoSmithKline og Ikea, reagerede hurtigt på truslen og henvendte sig direkte til Vibeke Syppli Enrum:

»Ikea betaler skat i fuld overensstemmelse med love og bestemmelser i alle de lande, hvor vi driver virksomhed, også i Danmark«, lød det i en mail fra Ikea, og GSK oplyser også, at man betaler skat i Danmark.

Da politikeren mandag aften gik til regionsrådsmøde for at behandle forslaget, var det uden store forventninger til opbakningen, da forvaltningen i et notat umiddelbart vurderede, at »regionen ikke lovligt, som følge af selskabers overførsel af overskud fra Danmark til Luxembourg, kan stoppe med at handle med disse selskaber...«.

Bred opbakning

Men der har vist sig at være bred opbakning til dagsordenen. 40 af 41 politikere i regionsrådet har besluttet at bede Danske Regioner om at undersøge muligheden for - så vidt det er lovligt - at lave fælles retningslinjer for regionernes indkøbspolitik.

»Jeg havde ikke forventet, at så mange sagde fra over for de selskaber, der jo gør alt muligt for at sælge deres varer, men lige så meget for ikke at betale skatter. Ligesom staten stiller krav til, at træ skal være FSC-certificeret, kan vi stille etiske krav til selskabers skatteforhold«, siger Vibeke Syppli Enrum.

Selv om det først blev kendt ulovligt, må en række kommuner i dag også stille krav i udbud om at fremme Fairtrade-mærkede produkter. Men om det offentlige må stille krav til leverandørers skatteadfærd har endnu ikke været prøvet.

Sass Larsen går til kommissionen

På basis af et nyt EU-direktiv udsender erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) snart et udkast til en ny udbudslov. Han skriver i en mail til Politiken, at »jeg vil rejse spørgsmålet om skattely og offentlige udbud for EU-kommissionen«.

»Det er uacceptabelt, hvis offentlige kroner via udbud går til selskaber, der har snydt med skatten. Derfor vil jeg arbejde for, at det offentlige med den nye udbudslov bliver forpligtet til at udelukke virksomheder fra at deltage i udbud, hvis de er dømt for at snyde i skat i deres hjemland. Det offentlige skal ikke understøtte skattesnyderes forretninger«, fortsætter Henrik Sass Larsen.

I den nuværende udbudslovgivning er det en mulighed - og ikke et krav - at udelukke selskaber, der er dømt for at have snydt i skat.

Objektive standarder

Parallelt med Region Syddanmarks tiltag forsøger udviklingsorganisationen Ibis at få regeringen til at bekæmpe den voksende globale ulighed ved ikke at handle med selskaber, der opererer i skattely.

I kampagnen har 1.000 danskere indtil videre skrevet under på et postkort adresseret til finansminister Bjarne Corydon (S) med opfordringen om, at 2015 bliver året, hvor regeringen sørger for ikke at bruge skattekroner på selskaber, der sender pengene i skattely.

LÆS OGSÅ:

»Det er hul i hovedet, når offentlige kroner handles med selskaber, som systematisk forsøger at undergrave skatteindtægterne. Vi mener godt, man kan opstille objektive standarder for selskabers skattepolitik, ligesom det offentlige i dag må stille krav om Fairtrade i udbud«, siger Lars Koch, politikchef i Ibis.

Han nævner det britiske Fair Tax Mark som et eksempel på, at det er muligt at opstille objektive kriterier for selskabers skatteadfærd.

---------------------------

Rettelse: I en tidligere version fremgik det ikke, at GSK havde påpeget, at selskabet betaler skat i Danmark.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden