Transparens. I et forsøg på at komme snyd med selskabsskat i forkøbet har skatteminister Benny Engelbrecht (S) udvidet de åbne skattelister til to år.
Foto: Line Ørnes Søndergaard(Arkiv)

Transparens. I et forsøg på at komme snyd med selskabsskat i forkøbet har skatteminister Benny Engelbrecht (S) udvidet de åbne skattelister til to år.

Luxembourg-lækage

Regeringen øger åbenhed om virksomheders skat

Offentligheden skal kunne se firmaers skattebetaling over fem år. DI: For enøjet.

Luxembourg-lækage

Fra på fredag vil man på Skats hjemmeside kunne se, hvad en virksomhed har betalt i selskabsskat i mere end blot ét indkomstår.

Skatteminister Benny Engelbrecht (S) har, blandt andet som følge af Politikens afsløring om firmaers skatteplanlægning i Luxembourg, valgt at udvide de åbne skattelister.

Indledningsvis vil firmaers skattebetaling de to seneste år fremgå, men med tiden vil listen rumme fem indkomstår.

»De åbne skattelister er et led i regeringens kamp mod skattely. Der kan være udmærkede grunde til, at man i et enkelt eller to år ikke betaler selskabsskat, så med den nye model giver vi et bedre overblik over en virksomheds udvikling og normale skattebetaling«, siger ministeren.

Opdragende effekt

Tiltaget får ros fra Enhedslisten, der i årevis har blæst til kamp mod skattely:

»Det har en opdragende effekt, fordi selskaber får sværere ved at forklare, hvorfor de år efter år ikke betaler skat«, siger skatteordfører Frank Aaen.

Omvendt ønsker erhvervsorganisationen DI de åbne lister helt fjernet, selv om opgørelsen over flere år giver et »marginalt mere retvisende billede«:

»Man tager skyklapper på, hvis man tror, at selskabsskatten giver et reelt billede af, hvor meget det private erhvervsliv bidrager til samfundet«, siger skattepolitisk chef Jacob Bræstrup.

Han peger på en analyse fra DI om, at selskabsskatten udgør en tiendedel af de 450 milliarder kroner, som firmaer og deres ansatte betaler i skatter og afgifter.

Betændt diskussionsemne

Regeringens tiltag kommer på et tidspunkt, hvor selskabers åbenhed om skat er et betændt diskussionsemne i erhvervslivet.

De store erhvervsorganisationer DI og Dansk Erhverv bekæmper et ønske fra andre dele af erhvervslivet om at inddrage skatteforhold som et tema, der skal rapporteres om på lige fod med selskabers klima-, miljø- og socialpolitik.

Rådet for Samfundsansvar, der rådgiver regeringen i csr-spørgsmål, arbejder aktuelt på en guide til erhvervslivet om skat og samfundsansvar. Skatteminister Benny Engelbrecht ønsker ikke at blande sig i rådets arbejde, men siger alligevel:

»Udvidelsen af skattelister er med til at understøtte rækken af progressive virksomheder, der vil vise, at de svarer det i skat, som de skal, og har en god balance i deres samfundsdeltagelse. Og når progressive selskaber går ind for, at skat er csr-relateret, så lur mig, om de ikke begynder at sætte en standard«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden