Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Lækket. Dokumenter, snuppet her fra PwC i Luxembourg og videregivet til journalister, skal nu undersøges for at dæmme op for skattely.
Foto: SØNDERGAARD LINE ØRNES

Lækket. Dokumenter, snuppet her fra PwC i Luxembourg og videregivet til journalister, skal nu undersøges for at dæmme op for skattely.

Luxembourg-lækage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen vil afsætte penge til at granske lækkede dokumenter

En del af en ny skattelypulje på 13,5 millioner kroner skal bruges til at undersøge de hemmelige skatteaftaler fra Luxembourg, som Politiken har lagt frem.

Luxembourg-lækage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen lægger op til at afsætte midler til at få gransket de hemmelige skatteaftaler fra Luxembourg, som Politiken og en række andre internationale medier har offentliggjort.

Dokumenterne, der er lækket fra revisions- og skatterådgivningsselskabet PwC, viser, hvordan multinationale selskaber har fået særdeles gunstige aftaler med Luxembourgs skattemyndigheder om skatteprocenter på helt ned til under 1 procent.

Dokumenter kan bruges i kamp mod skattely

Med finanslovsaftalen for 2015 er der afsat 13,5 millioner kroner til at styrke Skats indsats mod skattely de næste tre år. Regeringen foreslår, at en del af de penge benyttes til at få undersøgt de lækkede dokumenter om mulig skatteunddragelse i Luxembourg, oplyser Skatteministeriet i en pressemeddelelse.

»Det er op til EU-Kommissionen at afgøre, om der er blevet overtrådt regler i Luxembourg. Herhjemme skal vi på samme tid have undersøgt dokumenterne for at se, om der er oplysninger, som vurderes at have betydning for afregning af skat i Danmark, og som måske kan bruges i den fremadrettede indsats mod skattely. Regeringen prioriterer, at det arbejde bliver gjort så hurtigt som muligt«, siger skatteminister Benny Engelbrecht i pressemeddelelsen.

EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager har tidligere sagt, at hendes stab vil gå på opdagelse i de lækkede dokumenter for at undersøge, om der i sagerne er tale om ulovlig statsstøtte til selskaber fra Luxembourgs skattemyndigheder.

Skatteministeren har tidligere i dag fortalt Politiken, at regeringen nu udvider de åbne skattelister, så offentligheden fra på fredag kan se virksomheders betalte selskabsskat i mere end et år ad gangen.

»At Luxleaks har været der har selvfølgelig ikke været uden betydning for, at jeg tager det her initiativ og ændrer bekendtgørelsen på området. Det er simpelthen for at sende et signal om, at det her er af betydning for os, og det er for at sende signaler til verden omkring os«, siger Benny Engelbrecht til Politiken i den forbindelse.

Regeringen indkalder nu også Folketingets partier til forhandlinger om den skattelypakke, som blev præsenteret i begyndelsen af november. Alle partier, undtagen Liberal Alliance, er enige om at bekæmpe skattely.

»Jeg forventer, at det store flertal, der i dag har udtrykt støtte til at bekæmpe skattely, også vil tage ansvar for de konkrete initiativer, som regeringen fremlagde i sin skattelypakke«, siger Benny Engelbrecht i pressemeddelelsen.

Register over reelle ejere af selskaber

Skattelypakken rummer blandt andet et forslag om at lave et register over selskabers, kommanditselskabers og fondes reelle ejere; åbenheden vil ifølge regeringen forbedre mulighederne for at opdage skatteunddragelse og hengemte beløb i skattely.

»Jeg ved, at der bliver set med rimelig stor interesse på, hvad vi laver i Danmark, blandt andet i forhold til initiativerne i skattelypakken om registrering af virksomhedsejere, så vi får belyst, hvem de virkelige ejere er af en virksomhed. Man har noteret sig ude i verden omkring os, at vi går foran med det gode eksempel«, siger Benny Engelbrecht til Politiken.

LÆS OGSÅ:

Et andet initiativ er, at regeringen vil give Skat mulighed for at sløjfe de såkaldt bindende svar. Når en virksomhed flytter aktiver, kreeret i Danmark, ud af landet, får firmaet et bindende svar, hvor aktivet prissættes og beskatningsgrundlaget fastsættes.

Men Skat har oplevet, at værdien af et aktiv pludselig var tidoblet et halvt år senere, hvorfor statskassen blev snydt for en indtægt. Derfor vil regeringen give Skat mulighed for at se bort fra et bindende svar, hvis det viser sig, at værdien af et aktiv efterfølgende ændrer sig dramatisk.

»Virksomheder flytter ofte værdier til andre lande, og det er der intet i vejen med. Men det er regeringens holdning, at værdier, der er skabt i Danmark, også beskattes i Danmark. Derfor skal vi sikre, at Skat har de rette værktøjer til at sikre, at værdier, der flyttes ud af landet, også beskattes på en fair måde«, siger Benny Engelbrecht.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden