Skattetænkere. Revisionsfirmaet PWC's hovedsæde i Luxembourg. Firmaet er kommet i søgelyset, efter at en intern lækage har afsløret hemmelige skatteaftaler mellem Luxembourg og flere internationale firmaer.
Foto: LINE ØRNES SØNDERGAARD (arkiv)

Skattetænkere. Revisionsfirmaet PWC's hovedsæde i Luxembourg. Firmaet er kommet i søgelyset, efter at en intern lækage har afsløret hemmelige skatteaftaler mellem Luxembourg og flere internationale firmaer.

Luxembourg-lækage

Komite afhører skattechef: »Hr. Nicholson, løj De for os, sidste gang De var her?«

Hvis politikere ikke bryder sig om skattesystemet i Luxembourg, er det deres eget ansvar at lave reglerne om, mener skattechefen for PricewaterhouseCoopers.

Luxembourg-lækage

Der var lagt op til et skattesmæk af dimensioner, da skattechef for den britiske afdeling af revisionsfirmaet PricewaterhouseCoopers var sat i stævne i det britiske parlament til eftermiddag. Kevin Nicholson har tidligere vidnet for den bidske revisionskomite og forklaret, at hans selskab ikke decideret rådgiver britiske firmaer om, hvordan de kan unddrage sig skat.

Siden da er det kommet frem via lækkede dokumenter, at PricewaterhouseCoopers har hjulpet flere end 400 firmaer til at 'omlægge' deres skat til Luxembourg, hvor selskabsskatten er så lav som 0,01 procent.

Kevin Nicholson havde knapt fået sat sig, inden leder af udvalget Margaret Hodges gik direkte til sagen.

»Hr. Nicholson, løj De for os, sidste gang De var her?«

Sådan lød åbningen til mere end to timers krydsforhør af Kevin Nicholson, der var blevet bedt om at forklare, hvad de fleste udvalgsmedlemmer mente var rådgivning om skatteunddragelse på »en industriel skala«.

Ved siden af ham sad skattechefen for medicinalfirmaet Shire Paharmaceuticals Feargas Carruthes og skulle forklare, hvordan det kan være, at et selskab med en omsætning på mere end 10 mia. dollar betaler så lidt skat i Storbritannien.

'Demente orme'

Tonen var barsk og til tider dybt ironisk i et forsøg på at få en forklaring på, hvordan den britiske stats systematisk bliver snydt for selskabsskat. Til det formål havde udvalget fået trykt en del af de selskabsstrukturer PricewaterhouseCoopers rådgav om på plancher, der skulle illustrere de indviklede selskabskonstruktioner, der efter Margaret Hodges´s mening ligner »en flok demente orme«.

Kevin Nicholson og Feargas Carruthes fastholdt, at hvad angik Shire var selskabet flyttet til Luxembourg af »kommercielle grunde«.

»Så som skatteunddragelse?«, spurgte et parlamentsmedlem.

»Nej. Der var andre grunde«.

Et andet parlamentsmedlem undrede sig over, hvordan Shire mente at hele deres hovedforretning, der omsætter for flere end 10 mia. dollar om året kunne passes udelukkende af to mennesker ansat i Luxembourg på en »ikke specielt imponerende løn«.

»De må være underbetalte taget i betragtning, at de er finansielle genier, der kan generere milliarder«, harcelerede udvalgsmedlem Stewart Jackson.

»Det er ren og skær skatteunddragelse og det er i mine øjne svindel«, konkluderede Margaret Hodges efter lidt over to timers krydsforhør, men der var ikke meget anger at spore hos Kevin Nicholson, der mente, at skylden for skatteunddragelsen lå først og fremmest hos politikerne.

»Hvis politikerne er utilfredse med, hvad der foregår i Luxembourg, så må de jo ændre det. De kan ikke bare dukke sig for at tage ansvar«, mente han.

»Jeg er stolt af det arbejde, jeg har gjort og gør for at hjælpe britiske virksomheder med at få succes og bruge et økonomisk effektivt system som det i Luxembourg«, sagde han.

Men det var ikke en forklaring, der fandt nåde for de britiske politikere.

»Hvorfor opfører I jer ikke som et ansvarligt firma og får ryddet op i den her måde at skatterådgive på?«, spurgte Margaret Hodges, der også undrede sig over, om nogen firmaer ville have lyst til at arbejde sammen med PricewaterhouseCoopers i fremtiden.

Et hav af revisorer i Luxembourg sørger for altid at finde vejen til den lave skat. Kilde: Politiken.tv / Jakob Sorgenfri Kjær, Mads Zacho Teglskov.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden