LUXLEAKS. S&D-Gruppen er klar til at trække støtten til Juncker. Vi har altid understreget, at vi ikke underskriver en blankocheck til Juncker. Nu skal Juncker bevise, at han fortjener vores tillid og opbakning«, lyder det. Tidligere i dag lød det fra Juncker selv, at han er blevet skadet af den omfattende lækage af hemmelige skatteaftaler fra hans regeringstid i Luxembourg.
Foto: YVES LOGGHE (Arkiv)/AP

LUXLEAKS. S&D-Gruppen er klar til at trække støtten til Juncker. Vi har altid understreget, at vi ikke underskriver en blankocheck til Juncker. Nu skal Juncker bevise, at han fortjener vores tillid og opbakning«, lyder det. Tidligere i dag lød det fra Juncker selv, at han er blevet skadet af den omfattende lækage af hemmelige skatteaftaler fra hans regeringstid i Luxembourg.

Luxembourg-lækage

Den næststørste gruppe i Europaparlamentet truer med at trække støtten til Juncker

Luxleaks-skandalen får stolen til at vakle under kommissionsformand Jean-Claude Juncker.

Luxembourg-lækage

Efter flere medier - herunder Politiken - i dag har kunne afsløre endnu flere urimelige skattepraksis i den såkaldte LuxLeaks-skandale opfordrer den næststørste gruppe i Europaparlamentet nu EU-kommissionen med Jean-Claude Juncker i spidsen til at gribe ind over for de Luxembourgske skattepraksis.

Hvis det ikke sker, vil gruppen af de to store partier i parlamentet Socialisterne og Demokraterne (S&D) erklære sin mistillid til kommissionen, skriver gruppen i et åbent brev til Jean-Claude Juncker.

I brevet opfordrer gruppens formand Gianni Pittella Juncker til at indføre målrettede foranstaltninger og aggressivt arbejde for at bekæmpe skatteunddragelse og spekulation i selskabsskat.

Juncker var i sin regeringstid i Luxembourg også finansminister og dermed politisk ansvarlig for landets skattevæsnen, som har uddelt hundredvis af lukrative skatteaftaler til multinationale selskaber.

Skype i 2005: Vi er intet værd

I dagens LuxLeaks-afsløring er det blandt andet kommet frem, at Skype i 2005 kontaktede til Luxembourgs skattemyndigheder og bad om lov til skattefrit at flytte sit patent og varemærke til sit nyoprettede selskab i Irland, fordi deres forretning ifølge firmaet selv ikke var noget værd.

»Det er ikke særlig sandsynligt, at man vil kunne finde en køber, der er villig til at betale mere end de af Skype afholdte omkostninger til at erhverve sig SkypeTM«, lyder det i en hemmelig skatteaftale, som er blevet lækket til Politiken gennem organisationen International Consortium of Investigative Journalists.

Luxembourgs skattemyndigheder skrev under på aftalen om nulskat 30. juni 2005, skønt Skype til medier og markedsanalytikere samtidig fortalte, at forretningen gik forrygende. To måneder senere blev Skype solgt til e-handel-giganten eBay for 19 milliarder kroner.

Ultimatum til Juncker

Under en pressekonference i dag henviste S&D-gruppens præsident til dagens læk:

»LuxLeaks (Luxembourg-lækagen, red.) har endnu en gang afsløret omfanget af denne skandale. Det viser, at der er en skandaløst dyb kløft, som kun kan fastsættes af ordentlige, praktiske lovændringer. Europakommissionen og præsident Juncker må gøre skatteunddragelse til en topprioritet og komme op med effektive forslag mod skattely og skatteunddragelse i de første seks måneder af 2015«, skriver Gianni Pittella i en pressemeddelelse, inden han fortsætter med ultimatummet:

»Ellers er S&D-Gruppen klar til at trække sin støtte til Kommissionen. Vi har altid understreget, at vi ikke underskriver en blankocheck til Juncker. Nu skal Juncker bevise, at han fortjener vores tillid og opbakning«, lyder det.

SE OGSÅ

Tidligere i dag lød det fra Juncker selv, at han er blevet skadet af den omfattende lækage af hemmelige skatteaftaler fra hans regeringstid i Luxembourg.

»Objektivt set er jeg blevet svækket, fordi Luxleaks indikerer, at jeg har taget del i manøvrer, som ikke opfylder elementære regler for etik og moral«, udtalte Juncker i dag i et interview med den franske avis Libération.

Har rettet op

Den seneste tids afsløringer af multinationale selskabers omfattende brug af aggressiv skatteplanlægning har allerede fået alle 28 EU-lande til at enes om en opstramning af de europæiske regler, som den danske skatteminister Benny Engelbrecht (S) tidligere har betegnet som »epokegørende« i kampen mod skattely.

LÆS PORTRÆT

Der er i EU også blevet vedtaget et nyt direktiv, der kraftigt udvider kravet om automatisk udveksling af skatteoplysninger mellem medlemslandene. Yderligere er landene blevet enige om en revision af EU’s direktiv om beskatning af moder- og datterselskaber, som indfører en ny og obligatorisk anti-misbrugsklausul i europæisk lovgivning.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det sidstnævnte direktiv eksisterer for at sikre, at koncerner med datterselskaber i flere forskellige EU-lande ikke bliver stillet i en unfair situation ved at blive beskattet i flere medlemslande på en gang.

Problemet har været, at direktivet åbnede en port for helt lovligt misbrug af reglerne ved at dirigere udbytte gennem skuffeselskaber i eksempelvis Luxembourg og videre til et internationalt skattely som for eksempel Caymanøerne.

Mickey Mouse i skattely

Politiken og en række internationale medier har i samarbejde med organisationen International Consortium of Investigative Journalists i dag offentliggjort den anden bølge af hemmelige skatteaftaler.

Historierne afslører blandt andet, hvordan underholdningsgiganten Disney har fået en effektiv skat på under 1 procent i Luxembourg.

Politiken har afsløret, hvordan Skype i 2005 fik lov af Luxembourg til at flytte sit patent og varemærke skattefrit til Irland og dermed spare et gigantisk millionbeløb og samtidig opnå en forsvindende lille skattebetaling i årevis.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden