Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Yves Logghe/AP
Foto: Yves Logghe/AP

Presset. EU-kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, er kommet under beskydning, fordi han var politisk ansvarlig, da Luxembourg indgik hemmelige skatteaftaler med store selskaber.

Luxembourg-lækage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Overblik: Konsekvenser af den første Lux-lækage

Lækket af skatteaftaler har sat Luxembourg og kommissionsformand Juncker under pres.

Luxembourg-lækage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Presset på Luxembourg som følge af den første lækage 6. november af hemmelige skatteaftaler har været så stort, at storhertugdømmets premierminister, Xavier Bettel, i fredags måtte gå ud og mentalforberede befolkningen og parlamentet på, at en ny lækage var på vej. Regeringen var blevet informeret af Politiken og de øvrige medier bag Luxembourg-lækagen, der ønskede landets forklaring på de nye sager. Her er de vigtigste konsekvenser af første lækage:

Luxembourgs finansminister, Pierre Gramegna, omtalte den første lækage som »et angreb på vores land, som det aldrig er set før«. Og det skønt det lille land med 550.000 indbyggere var besat af tyskerne i både Første og Anden Verdenskrig. Lækagen har fået landet til at signalere ønske om mere åbenhed i skatteforhold. Gårsdagens vedtagelse blandt alle 28 EU-lande om at oprette en antimisbrugsklausul for at fjerne en velkendt skattefinte i Luxembourg var hidtil blevet bremset af storhertugdømmet. I en mail til Politiken skriver Luxembourgs finansministerium, at landet kæmper for øget gennemsigtighed og »deler bekymringen« om, at selskabers nedbringelse af skattebyrden »er i tråd med international lov, men legitimiteten af det er draget i tvivl fra en etisk synsvinkel«.

EU-kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, er kommet under beskydning, fordi han var politisk ansvarlig, da Luxembourg indgik hemmelige skatteaftaler med store selskaber. Juncker har sagt, at han »ikke er arkitekten bag det, der kaldes det luxembourgske problem«. Et flertal i Europaparlamentet stemte nej til den radikale højrefløjs forslag om at give Juncker et mistillidsvotum. Til gengæld har et flertal som konsekvens af lækagesagen besluttet at få lavet en undersøgelsesrapport om hemmelige skatteaftaler og en rapport, der skal foreslå ny lovgivning på området.

Konkurrencekommissær Margrethe Vestager har rost arbejdet bag Luxembourg-lækagen og varslet, at hendes folk vil undersøge, om dokumenterne kan føre til nye statsstøttesager. »Vi anser Luxleaks-dokumenterne som markedsinformation. Vi vil undersøge dem og finde ud af, om de kan føre til nye sager«, sagde Margrethe Vestager. I forvejen undersøger hendes folk, om Fiat og Amazon har fået ulovlig statsstøtte af Luxembourg gennem lukrative skatteaftaler, og om Apple og Starbucks har fået for kærlig skattebehandling i henholdsvis Irland og Holland.

Herhjemme har Skat meldt ud, at man vil dykke ned i de lækkede dokumenter for at undersøge, om de kan føre til nye sager mod selskaber. Regeringen har varslet, at den vil afsætte midler fra finansloven til det specifikke formål.

Endelig har regeringen meldt ud, at den som led i en ny skattelypakke hurtigst muligt vil indføre den fælleseuropæiske antimisbrugsklausul og indføre et princip om, at såkaldt bindende svar til firmaer fra Skat ikke er bindende i tilfælde, hvor nye væsentlige oplysninger om værdien af et aktiv kommer frem.

Økonomiministeren og skatteministeren har sagt, at Luxembourg-lækagen har givet skattelybekæmpelse et historisk gennembrud.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden