Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Luxleaks. Margrethe Vestager er i gang med at undersøge Amazons skatteforhold i Luxembourg, som Jean-Claude Juncker tog en del af æren for i 2003.
Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

Luxleaks. Margrethe Vestager er i gang med at undersøge Amazons skatteforhold i Luxembourg, som Jean-Claude Juncker tog en del af æren for i 2003.

Luxembourg-lækage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Juncker strakte sig langt for at få Amazon til Luxembourg

It-handelsgigantens tidligere skattechef løfter sløret for, hvor langt den nuværende EU-boss ville gå for at få selskabet til landet.

Luxembourg-lækage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Presset på EU-kommissionens formand Jean-Claude Juncker bliver ved med at vokse.

Robert D. Comfort, som har været ansvarlig for skatteafdelingen i netgiganten Amazon, siger i et interview med den luxembourgske avis d'Lëtzebuerger Land, at Jean-Claude Juncker var villig til at strække sig langt for at få Amazon til at drive sine europæiske forretninger fra Luxembourg.

Det skete i 2003, hvor Amazon var på rundtur i en række europæiske lande for at finde selskabets europæiske hovedbase.

En forretningspartner

Comfort, der nu er gået på pension, fortæller, at han dengang mødtes med både Juncker og topembedsmænd fra regeringen i det lille EU-land.

»Den luxembourgske regering kan godt lide at omtale sig selv som en forretningspartner, og jeg synes det er en nøjagtig beskrivelse: den hjælper med at løse problemer«, siger Robert D. Comfort.

Blot få måneder efter at Amazon slog sig ned i Luxembourg i 2003, sikrede den amerikanske virksomhed, som dengang primært solgte bøger, sig en fortrolig aftale med de lokale skattemyndigheder. Aftalen er under efterforskning for at udgøre ulovlig statsstøtte.

I maj 2003 tog den daværende premierminister Juncker en del af æren for at have fået både Amazon og AOL Inc. til at lægge deres europæiske hovedkvarter i Luxembourg:

»At AOL og Amazon kommer til Luxembourg (...) er resultatet af en god skattepolitik og en god infrastrukturpolitik samt resultatet af hårde forhandlinger med selskabernes topledelser. De fandt sted i USA og herhjemme, og jeg var ikke alene om at lede dem«, lød det fra Jean-Claude Juncker i 2003, ifølge en udskrift af en tale til Luxembourgs parlament.

Juncker ville hjælpe

Jean-Claude Juncker var i sin regeringstid i Luxembourg også finansminister og dermed ansvarlig for skattevæsenet i landet, som gennem adskillige år har drevet en kontroversiel skattepraksis.

Den verserende LuxLeaks-skandale har vist, at Luxembourg med rund hånd har uddelt hundredvis af lukrative skatteaftaler til multinationale selskaber såsom Disney, Skype og Ikea.

Robert D. Comfort genkalder sig i interviewet at have mødt Juncker en eller to gange. Og den daværende regeringschef lagde ikke skjul på, at han var interesseret i at yde en særlig indsats for at få Amazon til at drive virksomhed i i Luxembourg.

»Hans budskab var simpelt: Hvis I støder på problemer, som I ikke umiddelbart kan løse, så kom tilbage og fortæl mig om det. Jeg vil prøve at hjælpe«, siger Robert D. Comfort om mødet med Jean-Claude Juncker.

Skat vigtigt for Amazon

Om Amazons endelige beslutning om at placere sit europæiske hovedkvarter i storhertugdømmet, siger Comfort:

»Skat spillede en signifikant rolle, men det var ikke den afgørende faktor«.

Robert D. Comfort blev i sommer udnævnt som honorær konsul for Luxembourg i Seattle-området i den amerikanske delstat Washington. I denne position skal Comfort forsøge at tiltrække nye investeringer til det lille storhertugdømme.

Undersøgelse af Amazon i gang

Politiken og 30 andre medier verden over har gennem den seneste måned – sammen med organisationen International Consortium of Investigative Journalists - afsløret hemmelige skatteaftaler i Luxembourg, hvilket regeringen i det lille land har taget skarpt afstand fra.

LuxLeaks stammer fra revisionsfirmaet PwC, der til at begynde med lækkede 548 aftaledokumenter, der dokumenterede skatteunddragelsen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I går opfordrede den næststørste gruppe i Europaparlamentet, Socialisterne og Demokraterne (S&D), EU-kommissionen med Jean-Claude Juncker i spidsen til at gribe ind over for myndighederne i Luxembourg for at få sat en stopper for, at multinationale selskaber slipper billigt i skat.

Amazons skatteordninger i storhertugdømmet er i forvejen i søgelyset.

EU har indledt en formel undersøgelse af, om den amerikanske internetgigants Luxembourg-aftale er i strid med EU's konkurrencelove. I spidsen for undersøgelsen står den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager. Hun har udtalt, at kommissionen har »en begrundet mistanke« om, at Amazon har fået ulovlig statsstøtte.

Svækkket kommisionsformand

Kommisionsformand Jean-Claude Juncker har tidligere udtalt, at han »ikke var arkitekten« bag de lukrative skatteaftaler. Juncker var premierminister i Luxembourg fra 1995 og frem til 2013.

I går vedgav Juncker, at han er blevet skadet af den omfattende lækagesag.

»Objektivt set er jeg blevet svækket, fordi Luxleaks indikerer, at jeg har taget del i manøvrer, som ikke opfylder elementære regler for etik og moral«, udtalte Juncker i et interview med den franske avis Libération.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden