Luxleaks. Margrethe Vestager er i gang med at undersøge Amazons skatteforhold i Luxembourg, som Jean-Claude Juncker tog en del af æren for i 2003.
Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

Luxleaks. Margrethe Vestager er i gang med at undersøge Amazons skatteforhold i Luxembourg, som Jean-Claude Juncker tog en del af æren for i 2003.

Luxembourg-lækage

Juncker strakte sig langt for at få Amazon til Luxembourg

It-handelsgigantens tidligere skattechef løfter sløret for, hvor langt den nuværende EU-boss ville gå for at få selskabet til landet.

Luxembourg-lækage

Presset på EU-kommissionens formand Jean-Claude Juncker bliver ved med at vokse.

Robert D. Comfort, som har været ansvarlig for skatteafdelingen i netgiganten Amazon, siger i et interview med den luxembourgske avis d'Lëtzebuerger Land, at Jean-Claude Juncker var villig til at strække sig langt for at få Amazon til at drive sine europæiske forretninger fra Luxembourg.

Det skete i 2003, hvor Amazon var på rundtur i en række europæiske lande for at finde selskabets europæiske hovedbase.

En forretningspartner

Comfort, der nu er gået på pension, fortæller, at han dengang mødtes med både Juncker og topembedsmænd fra regeringen i det lille EU-land.

»Den luxembourgske regering kan godt lide at omtale sig selv som en forretningspartner, og jeg synes det er en nøjagtig beskrivelse: den hjælper med at løse problemer«, siger Robert D. Comfort.

Blot få måneder efter at Amazon slog sig ned i Luxembourg i 2003, sikrede den amerikanske virksomhed, som dengang primært solgte bøger, sig en fortrolig aftale med de lokale skattemyndigheder. Aftalen er under efterforskning for at udgøre ulovlig statsstøtte.

I maj 2003 tog den daværende premierminister Juncker en del af æren for at have fået både Amazon og AOL Inc. til at lægge deres europæiske hovedkvarter i Luxembourg:

»At AOL og Amazon kommer til Luxembourg (...) er resultatet af en god skattepolitik og en god infrastrukturpolitik samt resultatet af hårde forhandlinger med selskabernes topledelser. De fandt sted i USA og herhjemme, og jeg var ikke alene om at lede dem«, lød det fra Jean-Claude Juncker i 2003, ifølge en udskrift af en tale til Luxembourgs parlament.

Juncker ville hjælpe

Jean-Claude Juncker var i sin regeringstid i Luxembourg også finansminister og dermed ansvarlig for skattevæsenet i landet, som gennem adskillige år har drevet en kontroversiel skattepraksis.

Den verserende LuxLeaks-skandale har vist, at Luxembourg med rund hånd har uddelt hundredvis af lukrative skatteaftaler til multinationale selskaber såsom Disney, Skype og Ikea.

Robert D. Comfort genkalder sig i interviewet at have mødt Juncker en eller to gange. Og den daværende regeringschef lagde ikke skjul på, at han var interesseret i at yde en særlig indsats for at få Amazon til at drive virksomhed i i Luxembourg.

»Hans budskab var simpelt: Hvis I støder på problemer, som I ikke umiddelbart kan løse, så kom tilbage og fortæl mig om det. Jeg vil prøve at hjælpe«, siger Robert D. Comfort om mødet med Jean-Claude Juncker.

Skat vigtigt for Amazon

Om Amazons endelige beslutning om at placere sit europæiske hovedkvarter i storhertugdømmet, siger Comfort:

»Skat spillede en signifikant rolle, men det var ikke den afgørende faktor«.

Robert D. Comfort blev i sommer udnævnt som honorær konsul for Luxembourg i Seattle-området i den amerikanske delstat Washington. I denne position skal Comfort forsøge at tiltrække nye investeringer til det lille storhertugdømme.

Undersøgelse af Amazon i gang

Politiken og 30 andre medier verden over har gennem den seneste måned – sammen med organisationen International Consortium of Investigative Journalists - afsløret hemmelige skatteaftaler i Luxembourg, hvilket regeringen i det lille land har taget skarpt afstand fra.

LuxLeaks stammer fra revisionsfirmaet PwC, der til at begynde med lækkede 548 aftaledokumenter, der dokumenterede skatteunddragelsen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I går opfordrede den næststørste gruppe i Europaparlamentet, Socialisterne og Demokraterne (S&D), EU-kommissionen med Jean-Claude Juncker i spidsen til at gribe ind over for myndighederne i Luxembourg for at få sat en stopper for, at multinationale selskaber slipper billigt i skat.

Amazons skatteordninger i storhertugdømmet er i forvejen i søgelyset.

EU har indledt en formel undersøgelse af, om den amerikanske internetgigants Luxembourg-aftale er i strid med EU's konkurrencelove. I spidsen for undersøgelsen står den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager. Hun har udtalt, at kommissionen har »en begrundet mistanke« om, at Amazon har fået ulovlig statsstøtte.

Svækkket kommisionsformand

Kommisionsformand Jean-Claude Juncker har tidligere udtalt, at han »ikke var arkitekten« bag de lukrative skatteaftaler. Juncker var premierminister i Luxembourg fra 1995 og frem til 2013.

I går vedgav Juncker, at han er blevet skadet af den omfattende lækagesag.

»Objektivt set er jeg blevet svækket, fordi Luxleaks indikerer, at jeg har taget del i manøvrer, som ikke opfylder elementære regler for etik og moral«, udtalte Juncker i et interview med den franske avis Libération.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden