Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
SØNDERGAARD LINE ØRNES
Foto: SØNDERGAARD LINE ØRNES

Luxembourg-finten. Et politisk flertal er blevet enige om at fjerne muligheden for at minimere skatten ved at kanalisere penge gennem et skuffeselskab i Luxembourg.

Luxembourg-lækage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny aftale mod skattely: Skat får lov at løbe fra sine aftaler

Regeringen, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti har landet en aftale mod skattely.

Luxembourg-lækage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen har samlet et flertal bag en ny aftale, der skal bekæmpe skattely. Dansk Folkeparti, Enhedslisten og SF er blevet enige med skatteminister Benny Engelbrecht (S) om en pakke, der blandt andet vil gøre op med det bindende i de svar, som virksomheder får, når de fører aktiver ud af kongeriget.

»Siden vi fremlagde vores skattelypakke, er fokus på skattely virkelig taget til, og jeg er glad for, at vi i dag er blevet enige med aftaleparterne om en ambitiøs aftale, som sætter ind over for skattely«, siger Benny Engelbrecht i en pressemeddelelse.

Bindende svar kan bindes op

Et af de omstridte initiativer er, at regeringen vil give Skat mulighed for at sløjfe de såkaldt bindende svar. Når en virksomhed flytter aktiver, kreeret i Danmark, ud af landet, får firmaet et bindende svar, hvor aktivet prissættes og beskatningsgrundlaget fastsættes.

Men Skat har oplevet, at værdien af et aktiv pludselig var tidoblet et halvt år senere, hvorfor statskassen blev snydt for en indtægt. Derfor vil regeringen give Skat mulighed for at se bort fra et bindende svar, hvis det viser sig, at værdien af et aktiv efterfølgende ændrer sig dramatisk.

Som Politiken afslørede i denne uge tjente Skype et stort millionbeløb på denne værdispekulation i Luxembourg. I en bindende aftale med skattemyndighederne i det lille land fik Skype papir på, at deres patent og varemærke stort set ingenting var værd, da rettighederne blev overført til Irland. Blot to måneder senere solgte de selskabet med rettighederne for 19 milliarder kroner.

Netop afsløringerne i forbindelse med Luxembourg-lækagen har ifølge ministeren sat skub i den politiske vilje til at bekæmpe aggressiv skatteplanlægning.

LÆS ARTIKLEN

I den forløbne uge blev alle 28 EU-lande enige om at indføre en antimisbrugsklausul, der skal gøre op med den såkaldte Luxembourg-finte.

Det direktiv, som de danske regler hviler på, åbnede en ladeport for helt lovligt misbrug af reglerne ved at dirigere udbytte gennem skuffeselskaber i eksempelvis Luxembourg og videre til et internationalt skattely som for eksempel Caymanøerne.

Udvider brug af anti-misbrugsklausul

I Danmark har denne Luxembourg-finte har været brugt af kapitalfonde til at føre milliardbeløb fra blandt andre TDC og ISS skattefrit ud af landet, uden at skattemyndighederne kunne forhindre det.

Den nye aftaler sikrer en hurtig indførelse af anti-misbrugsklausulen, formentlig 1. maj 2015, og den vil betyde, at myndighederne kan kræve provenu i tilfælde af, at pengene strømmer gennem et EU-land, hvor et selskab ikke har reel økonomisk aktivitet.

Samtidig er parterne blevet enige om at udvide anti-misbrugsklausulen, så den også gælder på området for rente-/royaltydirektivet og fusionsskattedirektivet.

Ny beskatning af stiftere af trusts

Endelig er aftalepartnere blevet enige om at beskatte stifteren af såkaldte trusts.

Trust er en slags fonde, som ikke findes i dansk skattelovgivning, men er udbredt særligt i den engelsksprogede del af verden. I modsætning til en dansk fond giver en trust mulighed for, at den som indbetaler pengene, også selv kan nyde godt af dem.

LÆS OGSÅ:

Dermed er det meget vanskeligt for SKAT at kontrollere, om stifteren fortsat har adgang til at bruge af pengene i den udenlandske trust. Dermed kan trusts bruges til aggressiv skatteplanlægning.

Skattelypakken skal give mulighed for at opkræve dansk skat af de beløb, som fra Danmark indbetales i den udenlandske trust.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden