Luxembourg-lækage

Skattedirektør: »Skattetænkning er som narkotika ...«

OECD-skattedirektør tror på, at kampen mod skattely kan blive en succes.

Luxembourg-lækage

Da vi er næsten færdige med at interviewe Pascal Saint-Amans, spørger vi lidt uden for dagsordenen:

Du lyder faktisk, som om du tror på en bedre verden, hvor multinationale selskaber vil bruge færre kræfter på at undgå at betale skat. Gør du virkelig det?

»Ja. Jeg bliver betalt for at sige det, men jeg tror også på det. Og det er jeg ikke alene om«.

Pascal Saint-Amans er direktør for skat i OECD og chef for et projekt med et navn, han selv har fundet på: BEPS.

Det står for base erosion and profit shifting – det fænomen, at store internationale virksomheder benytter alle (lovlige) midler for at flytte deres overskud væk fra de lande, hvor pengene tjenes, til lande, hvor skatten er så lav som overhovedet muligt.

Landene i OECD er blevet enige om at forsøge at forhindre den trafik. Saint-Amans og hans folk har frist til december næste år til at levere de værktøjer, som skal få det til ske.

Men hvorfor tror han på, at det vil lykkes? Hvorfor skulle lande som Luxembourg og Holland, som tjener fedt på at hjælpe med skatteundvigelserne, være med til at lave om på det?

»Fordi der er en en meget stærk politisk dynamik i G20 og OECD, som tilsammen repræsenterer 90 procent af verdensøkonomien. Jeg var til G20-topmøde i Brisbane, Australien, for nogle uger siden, og der talte alle lederne om det her: fra Barrack Obama til David Cameron og Angela Merkel. De sagde: Vi ønsker at få dette løst. Det er et kæmpe politisk emne – vi kan ikke fortsætte med at opkræve moms og indkomstskat af borgerne, hvis de store internationale virksomheder ikke betaler selskabsskat«.

»Jeg ved godt, at det måske ikke er så rart at høre i et lille land som Danmark, men når alle big guys siger, det er slut, så vil de små lande på et tidspunkt også sige, ja, det er slut, og tilslutte sig«.

Men stadig – lande som Luxembourg og Holland har økonomisk fordel af reglerne i dag? Hvorfor skulle de ændre på det?

»Jeg var i Luxembourg i går (torsdag, red.) – premierministeren havde inviteret, hans budskab var: »Vi ønsker at ændre os, fordi risikoen for, at mit lands omdømme bliver ødelagt, er for stor. Så please, fortæl medierne, at vi vil ændre os«. Og det er sandt – Luxembourg blokerer ikke«.

Her bryder Benny Engelbrecht (S) ind – han er skatteminister i Danmark, og interviewet foregår på hans kontor, hvor Saint-Amans er på besøg:

»Omdømmerisikoen er nøglen til at skabe forandring. Alle lever af deres omdømme i dag – både de store virksomheder og regeringer. Der er intet internationalt politi, som kan komme og slå os i hovedet, hvis vi ikke retter ind. Men medierne og offentligheden kan skabe opmærksomhed og skade omdømmet«.

»Derfor er internationalt mediesamarbejde om dette emne et af de bedste værktøjer, vi har, fordi det skaber opmærksomhed«, siger Benny Engelbrecht.

»Det går virkelig stærkt nu«

Han taler om Luxembourg-lækagen, hvor Politiken og 30 andre medier samlet i International Consortium of Investigative Journalists den seneste måned har afsløret hemmelige skatteaftaler. I aftalerne lader skattemyndighederne i Luxembourg multinationale selskaber slippe meget billigt i skat af overskud, som de har flyttet fra andre EU-lande.

»Det har virkelig fået tingene til at bevæge sig hurtigt«, siger ministeren, som i går præsenterede et forlig om en skattelypakke (se artikel herunder).

Pascal Saint-Amans kan bevidne, at også Holland, som sammen med Luxembourg og Irland er i EU-kommissionens søgelys for at lave alt for lukrative skatteaftaler med store virksomheder, er parat til at holde op med det.

»Jeg spiste middag med Hollands finansminister i går (torsdag, red.), som sagde: »Vi er enige, vi ændrer vores lovgivning«. Holland er platformen, når de store virksomheder shopper rundt i Europas skatteregler, og de siger: »Vi ændrer det««.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Google Tax

I Storbritannien er den britiske regering gået solo i forsøget på at få skat fra multinationale selskaber, som sælger deres varer i Storbritannien: Hvis virksomheden bruger en af de mange muligheder for at føre fortjenesten skattefrit ud af Storbritannien til et lavskatteland, skal en ny lov gøre det muligt at afkræve 25 procent i skat af pengene, før de forlader landet. Forslaget blev offentliggjort onsdag og i medierne straks døbt ’Google Tax’, fordi Google står for et af de mest omtalte eksempler på et multinationalt selskab, som udnytter mulighederne for at føre overskud ubeskattet ud af blandt andet Storbritannien.

Det britiske tiltag får hug fra erhvervslivet, fordi national enegang bidrager til et kludetæppe af komplekse skatteregler og underminerer OECD’s arbejde med at finde en international løsning på et internationalt problem. Og det er OECD’s skattepolitiske chef faktisk enig i:

»Hvis lande går enegang på en måde, som ikke er koordineret med eller i tråd med det, vi gør i OECD, så underminerer det lidt vores overordnede tilgang, som netop er at få alle lande til at blive enige. Om Storbritannien går i den rigtige retning? Det ville formentlig være bedre for os alle, hvis vi var blevet enige om det, i stedet for at skyde af sted unilateralt«.

»Jeg ville ønske, jeg var økonom«

De fleste økonomiske eksperter på området er enige om én ting: Den måde, vi beskatter virksomheder på, hører forrige årtusinde til. Selv om de fleste roser OECD for at gøre forsøget, vurderer de samtidig, at resultatet i bedste fald bliver plastret på en patient, der har desperat brug for en operation. Man bør gøre op med tanken om, at et multinationalt selskab har en masse selvstændige enheder, og i stedet betragte det som én enhed og beskatte selskabets profit ud fra, hvor dets økonomiske aktiviteter foregår.

»Jeg ville ønske, jeg var økonom«, siger Pascal Saint-Amans, »for så kunne jeg skrive, hvad jeg nu havde lyst til om en ideel verden, hvor alle landene ikke skulle enes om noget. Men jeg er interesseret i den virkelige verden. Og der har landene hver deres regler. Du har ikke et sted, du kan beregne profitten, for hvordan ville du opgøre det? Landene ville aldrig blive enige. I stedet er vi nu i gang med at fikse det. Vi har 15 indsatsområder, hvilket faktisk er lidt skørt, for vi ændrer 15 forhold på samme tid. Ved at lukke hele 15 huller på en gang gør vi en forskel«.

Men I er oppe mod en gigantisk planlægningsindustri. Bliver det ikke bare en evindelig kattens jagt efter musen?

»Det bedste ved anden omgang luxleaks«, siger Benny Engelbrecht, »er, at den viser, hvordan alle de fire store revisionsselskaber var involveret i skatteplanlægningen. Nu er det tid til, at de tager deres del af ansvaret og ændrer den måde, de opererer på«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I sit daglige arbejde med BEPS-projektet oplever Pascal Saint-Amans dog ikke de store revisionsfirmaer som den største modstander i kampen mod aggressiv skatteplanlægning.

»Nej, det er de store amerikanske it- og teknologiselskaber. De er født i en tid, hvor aggressiv skatteplanlægning var en norm, de har gjort lige præcis det og har været fuldstændig skruppelløse. I dag er nogle af dem ekstremt aggressive, mens andre siger, at de bliver nødt til at ændre adfærd. Revisionsselskaberne taler vi også med, men de er faktisk ganske modtagelige, for de ved, at de tager del i et skatteplanlægningsmarked, som snart er fortid. De ser behovet for forandring, og at der er gode forretningsmuligheder i at være mere retlinede«, siger OECD-chefen og runder interviewet af med en analogi:

»Aggressiv skattetænkning er som narkotika. Der er udbud og efterspørgsel og en negativ spiral. Men nu siger vi: Okay, drenge, det er slut nu. Vi er halvt på vej, og det er svært, men vi gør det«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  An image posted by Oscars show host Ellen DeGeneres (bottom row, 4th L) on her Twitter account shows movie stars, including Jared Leto, Jennifer Lawrence, Meryl Streep (bottom row L-3rd L), Channing Tatum, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Lupita Nyong'o, Angelina Jolie (top row L-R) and Bradley Cooper (bottom row, 2nd R), as well as Nyong'o's brother Peter (bottom row, R), posing for a picture taken by Cooper at the 86th Academy Awards in Hollywood, California March 2, 2014. The self-portrait tweeted by host DeGeneres and actors taken during Hollywood's annual Academy Awards ceremony on Sunday quickly became the most shared photo ever on Twitter. Picture taken March 2, 2014. REUTERS/Ellen DeGeneres/Handout via Reuters (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY PROFILE) ATTENTION EDITORS

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

   

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce