Fairtax-mærke skal vise, om virksomheder betaler skat

Nyt skattemærke er et af fem initiativer i bred aftale mod skattely.

Luxembourg-lækage

Ligesom det røde øko-mærke og Max Havelaars blå og grønne fairtrade-mærke i dag viser vej til økologiske caféer og kaffe produceret under rimelige vilkår, skal et skattemærke fremover vise, hvilke virksomheder, der har orden i skattebetalingerne.

Et nyt skattemærke - et fairtax-mærke - er nemlig et af fem initiativer mod skattely, som regeringspartierne, Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Enhedslisten og de konservative i dag er blevet enige om.

Skattemærket skal gives til virksomheder, der opfylder en række kriterier for gennemsigtighed i deres skatteforhold, fortæller SF's skatteordfører Lisbeth Bech Poulsen.

»Det skal være nogle parametre, der afspejler, at man kan følge skattetransaktionerne, at der er en vis grad af gennemsigtighed, og at man betaler den skat, man skal«, siger hun.

Mærket skal være et pejlemærke for forbrugere, det offentlige og andre og på den måde påvirke virksomheder til større åbenhed om skatteforhold.

Lisbeth Bech Poulsen håber, at virksomhederne vil se det som et konkurrenceparameter at have fairtax-mærket.

Dansk Erhverv: Fairtax-mærke bliver ikke afgørende

I Dansk Erhverv vurderer skattepolitisk chef Jacob Ravn dog umiddelbart ikke, at et fairtax-mærke vil være af nogen stor betydning for virksomhederne.

»Allerede i dag har virksomheder jo mulighed for at skrive på deres hjemmeside, at de har åbenhed omkring skattebetaling. Og der er også nogle virksomheder, der har en skattepolitik, som de har lagt ud. Det er dog ikke så udbredt, så i det lys kan man måske godt overveje, om det her vil få nogen større betydning«, siger han.

Alligevel kan det godt være, at flere virksomheder vil tage det alvorligt, hvis der kommer et skattemærke fra statens side, mener Jacob Ravn.

»Jeg tror sådan set, at alle virksomheder er opmærksomme på både at skabe en omkostning selvfølgelig, men også, at det har en betydning, hvordan de agerer i samfundet. Det er jo selvfølgelig en konkret afvejning for virksomhederne, om de føler, det har så stor betydning for dem, at de vil gå med til det her«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce