Skattely. Luxembourg vil bidrage fuldt til EU-Kommissionens undersøgelse af landets skatteforhold.
Foto: LINE ØRNES SØNDERGAARD (arkiv)

Skattely. Luxembourg vil bidrage fuldt til EU-Kommissionens undersøgelse af landets skatteforhold.

Luxembourg-lækage

Luxembourg bøjer sig og udleverer skatteaftaler

Margrethe Vestager slipper for at slås med Luxembourg ved EU-Domstolen om udlevering af hemmelige aftaler.

Luxembourg-lækage

Luxembourg har nu opgivet al modstand mod den undersøgelse af skjulte skatteaftaler, som den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager står i spidsen for.

Landets premierminister Xavier Bettel er parat til at udlevere alt, hvad EU-Kommissionen beder om til sin undersøgelse.

Han begrunder det med den udvidelse af undersøgrelsen, som Margrethe Vestager spillede ud med onsdag: Alle 28 EU-lande skal for årene 2010 - 2013 levere en liste over de virksomheder, som landenes skattemyndigheder har indgået fortrolige aftaler med.

»Hvis reglerne er de samme for alle lande, så har vi ikke noget imod det«, siger Xavier Bettel.

Retssag afblæses

Luxembourgregeringens kovending betyder, at en sag ved EU-Domstolen kan afblæses. Luxembourg havde indbragt Margrethe Vestager og EU-Kommissionens krav om udlevering af skatteaftaler for domstolen for at få kravet afvist, og en høring om sagen, programsat til 8. januar, kan nu aflyses.

Margrethe Vestager erklærer sig tilfreds med Luxembourgs beslutning.

»Vi er nødt til at handle - og det gør vi - for at sikre, at virksomheder betaler deres rimelige andel af skatterne«, siger Margrethe Vestager.

Undersøgelse udvidet

Hun arvede fra sin forgænger på posten som EU's konkurrencekommissær en undersøgelse af, om fire konkrete skatteaftaler er i strid med EU's konkurrenceregler: Irlands aftale med Apple, Hollands med Starbucks og Luxembourgs aftaler med Amazon og Fiat.

Siden har Vestager udvidet sin undersøgelse to gange.

I første omgang da Politiken og 30 andre medier verden over 6. november afslørede hundredvis af hemmelige skatteaftaler i Luxembourg, lækket fra revisionsfirmaet PwC. Aftalerne viste, at Luxembourg lod multinationale giganter som Pepsi og Ikea kanalisere deres overskud fra andre EU-lande til Luxembourg, hvor de slipper med en eget lav skat.

Margrethe Vestager besluttede, at de 548 skjulte skatteaftaler i lækagen skal indgå i E-Kommissionens undersøgelse.

Den anden udvidelse kom som nævnt onsdag med beslutningen om at anmode samtlige EU-lande om navne på de virksomheder, som har fået særlige skatteaftaler i landene.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce