0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Luxembourg bøjer sig og udleverer skatteaftaler

Margrethe Vestager slipper for at slås med Luxembourg ved EU-Domstolen om udlevering af hemmelige aftaler.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
LINE ØRNES SØNDERGAARD (arkiv)
Foto: LINE ØRNES SØNDERGAARD (arkiv)

Skattely. Luxembourg vil bidrage fuldt til EU-Kommissionens undersøgelse af landets skatteforhold.

Luxembourg-lækage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Luxembourg-lækage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Luxembourg har nu opgivet al modstand mod den undersøgelse af skjulte skatteaftaler, som den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager står i spidsen for.

Landets premierminister Xavier Bettel er parat til at udlevere alt, hvad EU-Kommissionen beder om til sin undersøgelse.

Han begrunder det med den udvidelse af undersøgrelsen, som Margrethe Vestager spillede ud med onsdag: Alle 28 EU-lande skal for årene 2010 - 2013 levere en liste over de virksomheder, som landenes skattemyndigheder har indgået fortrolige aftaler med.

»Hvis reglerne er de samme for alle lande, så har vi ikke noget imod det«, siger Xavier Bettel.

Retssag afblæses

Luxembourgregeringens kovending betyder, at en sag ved EU-Domstolen kan afblæses. Luxembourg havde indbragt Margrethe Vestager og EU-Kommissionens krav om udlevering af skatteaftaler for domstolen for at få kravet afvist, og en høring om sagen, programsat til 8. januar, kan nu aflyses.

Margrethe Vestager erklærer sig tilfreds med Luxembourgs beslutning.

»Vi er nødt til at handle - og det gør vi - for at sikre, at virksomheder betaler deres rimelige andel af skatterne«, siger Margrethe Vestager.

Undersøgelse udvidet

Hun arvede fra sin forgænger på posten som EU's konkurrencekommissær en undersøgelse af, om fire konkrete skatteaftaler er i strid med EU's konkurrenceregler: Irlands aftale med Apple, Hollands med Starbucks og Luxembourgs aftaler med Amazon og Fiat.

Siden har Vestager udvidet sin undersøgelse to gange.

I første omgang da Politiken og 30 andre medier verden over 6. november afslørede hundredvis af hemmelige skatteaftaler i Luxembourg, lækket fra revisionsfirmaet PwC. Aftalerne viste, at Luxembourg lod multinationale giganter som Pepsi og Ikea kanalisere deres overskud fra andre EU-lande til Luxembourg, hvor de slipper med en eget lav skat.

Margrethe Vestager besluttede, at de 548 skjulte skatteaftaler i lækagen skal indgå i E-Kommissionens undersøgelse.

Den anden udvidelse kom som nævnt onsdag med beslutningen om at anmode samtlige EU-lande om navne på de virksomheder, som har fået særlige skatteaftaler i landene.

Læs mere:

Annonce

Læs mere