Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Paul Sakuma/AP
Luxembourg-lækage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

EU: Amazons skatteaftale med Luxembourg er ulovlig

Margrethe Vestagers kommission mener, at Luxembourg giver Amazon ulovlig statsstøtte i hemmelig skatteaftale.

Luxembourg-lækage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sagen om Luxembourgs hemmelige skatteaftaler med multinationale selskaber ser nu ud til at skabe endnu større komplikationer for EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, der er tidligere mangeårig regeringschef og finansminister i Luxembourg.

EU-Kommissionens afdeling for konkurrence, som Margrethe Vestager har ansvaret for, anser Amazon's skatteaftale med Luxembourg for at være ulovlig statsstøtte, og forbereder en sag mod Luxembourg om aftalen. Det fremgår af en åbningsskrivelse, som blev offentliggjort fredag morgen.

Aftalen, som kommissionen nu kalder ulovlig, var en del af en samlet pakke, som efter forhandlinger fik Amazon til i 2003 at placere sit europæiske hovedkvarter i Luxembourg. EU-Kommissionens nuværende formand, Jean-Claude Juncker, tog selv en del af æren for forhandlingerne, også om skatteforholdene:

»At AOL og Amazon kommer til Luxembourg (...) er resultatet af en god skattepolitik og en god infrastrukturpolitik samt resultatet af hårde forhandlinger med selskabernes topledelser. De fandt sted i USA og herhjemme, og jeg var ikke alene om at lede dem«, sagde Jean-Claude Juncker i 2003, ifølge en udskrift af en tale til Luxembourgs parlament.

Nu vurderer den kommission, som Jucker er formand for, at aftalen er ulovlig. Og en af hans medkommissærer, Margrethe Vestager, åbner en sag om aftalen, som hendes nuværende formand havde ansvaret for, fordi han dengang var regeringschef i Luxembourg.

Frie hænder

Efter at Politiken og 30 andre medier verden over i november begyndte at offentliggøre en række artikler, baseret på en lækage fra revisionsfirmaet PwC, som afslørede indholdet af Luxembourgs hemmelige skatteaftaler med 341 store selskaber, har både Jean-Claude Juncker selv og Margrethe Vestager flere gange forsikret, at Vestager har frie hænder til at undersøge de hemmelige skatteaftaler, og at Juncker ikke vil bruge sin nuværende position til at forhindre undersøgelser af skatteforholdene i Luxembourg under hans egen regeringstid.

Juncker har dog fået hård kritik fra dele af Europa-Parlamentet, og måtte i november igennem en tillidsafstemning, som han dog vandt med stort flertal.

Amazons skattemanøvrer i Luxembourg har været i mediernes søgelys gennem flere år, da to selskaber i storhertugdømmet tilsyneladende bruges til at få milliardindtægter fra salg i Europa til at smutte uden for rækkevidde af skattemyndigheder i andre europæiske lande.

Indtægterne fra salg gennem Amazon's fem europæiske websites samles i Luxembourgselskabet Amazon EU S.a.r.l., som i 2013 havde en nettoomsætning på mere end 100 milliarder kroner, men ifølge regnskabet, som Politiken har gennemgået, blev der blot et overskud på 214 millioner kroner, eller 0,2 procent af omsætningen, og derfor ikke meget at betale skat af.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Betaler til sig selv

Forklaringen er, ifølge de dokumenter, som EU-Kommissionen nu har offentliggjort, at Amazon EU betaler meget store beløb i afgifter for at bruge Amazon's software, og afgifterne bliver trukket fra i skatten. I 2013 blev der betalt 4,7 milliarder kroner til et skattefrit kommanditselskab i Luxembourg, Amazon Europe Holding Technologies SCS, som ejes af Amazon's amerikanske selskaber. Verdens største nethandelsvirksomhed betaler således penge til sig selv for at benytte virksomhedens egen software, og tryller dermed milliarder væk fra skattebetaling.

I skatteaftalen med Luxembourgs myndigheder fra 6. november 2003 godkendte skattemyndighederne i Luxembourg modellen, som Amazon stadig bruger.

Når den type interne handler påvirker skatten, skal de foregå på markedsbetingelser, altså som om det var to uafhængige parter, der handler med hinanden, og ikke blot en koncern, som flytter sine penge fra den ene lomme til den anden. Men Luxembourg har afvist at udlevere den rapport, som forklarer, hvordan de regler er overholdt, til EU-Kommissionen.

Kommissionen kalder det »et kosmetisk arrangement«, hvis formål er at lade Amazon slippe billigere i skat.

Undersøgelsen af Luxembourgs hemmelige skatteaftale med Amazon blev indledt i oktober i fjor. I forvejen havde kommissionen allerede i juni indledt undersøgelser af tre andre skatteaftaler: Apple's i Irland, Starbucks' i Holland og Fiat Finance's i Luxembourg. Alle med mistanke om, at landene i hemmelighed giver store selskaber skattefordele i et omfang, som kan være ulovlig statsstøtte.

Undersøgelsen af Starbucks' skatteforhold i Holland var allerede i december i fjor så langt, at Margrethe Vestagers kommission offentliggjorde en vurdering af, at Holland formentlig bryder reglerne om statssøtte, fordi kaffekoncernen med interne handler flytter sit europæiske overskud til Holland, hvor aftalen med landets skattemyndigheder betyder, at Starbucks slipper med en meget lav skat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Lækage åbnede Luxembourg

Luxembourg strittede længe imod at udlevere oplysninger til EU-Kommissionens undersøgelse, men indvilgede dog i at udlevere den hidtil skjulte skatteaftale med Amazon, da kommissionen bad om at få udleveret netop den, men som nævnt uden dog at have udleveret alle de dokumenter, som kommissionen har bedt om.

Efter at Politiken og 30 andre medier verden over i november begyndte at offentliggøre en række artikler, som afslørede indholdet af Luxembourgs hemmelige skatteaftaler med store selskaber, og konkurrencekommissær Margrethe Vestager blandt andet på den baggrund besluttede at kulegrave hemmelige skatteaftaler i samtlige 28 EU-lande, erklærede Luxembourg sig også villig til at udlevere sine.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden