Ikea, Disney, Amazon og andre store selskabers muligheder for at shoppe rundt mellem EU-landene for at undgå skat skal stoppes.
Og der skal ske noget allerede i år.
Det lover Danmarks konkurrencekommissær Margrethe Vestager og den franske økonomikommissær Pierre Moscovici i et debatindlæg i 10 af de europæiske aviser, som siden november har afsløret Luxembourgs hemmelige skatteaftaler med store, multinationale virksomheder – heriblandt Politiken.
I foråret vil EU-kommissionen fremlægge et forslag, som skal pålægge alle lande åbenhed om skatteaftaler med virksomhederne, fordi »skattemyndigheder bør vide, hvilke virksomheder der får en fordelagtig skattebehandling i et andet land«, skriver de to kommissærer.
Dertil kommer, at kommissionen vil genoplive et vidtgående forslag om et fælles grundlag for at opkræve selskabsskat i hele EU. Forslaget vil bryde med en tradition om, at de enkelte EU-lande suverænt bestemmer over egne skatteregler.
Tilsammen skal det gøre det sværere for store multinationale selskaber at shoppe rundt mellem EU-landenes regler for at slippe billigst muligt i skat, som det sker i dag, skriver kommissærerne:
»Taberne er skatteyderne, som betaler regningen. Vinderne er de store virksomheder, som spiller de europæiske lande ud mod hinanden«.
Afsløringer skaber medvind
Det er de seneste måneders afsløringer af, hvordan hemmelige skatteaftaler i Luxembourg udhuler skatteindtægterne i andre EU-lande og lader store selskaber slippe meget billigt i skat, der ifølge de to kommissærer har skabt uventet politisk medvind for ændringerne.
Og tiden er gunstig, vurderer eksperter: »Borgerne er meget mere bevidste, og både Luxembourg, Juncker (formand for EU-kommissionen Jean-Claude Juncker, red.) og parlamentet er under hårdt pres«, siger Guntram Wolff, der er direktør i den økonomiske tænketank Bruegel i Bruxelles og har en fortid i EU-kommissionen, den tyske centralbank og Den Internationale Valutafond (IMF).
Marlene Wind, professor ved Københavns Universitet (KU), er enig: »På grund af Luxleaks er der et større vindue nu for at få det igennem, end der nogen sinde før har været«.
Afsløringerne har sat Jean-Claude Juncker under pres. Han var regeringschef i Luxembourg, da de kontroversielle skatteaftaler blev indgået. EU-kommissionen meddelte i går, at den mener, at Luxembourg i en hemmelig aftale giver internetgiganten Amazon ulovlige skattefordele. En aftale, daværende premierminister Juncker selv tog en del af æren for.
Jean-Claude Junckers dobbeltrolle som ansvarlig for fortidens mulige synder og nu chef for den kommission, som forsøger at rydde op, giver Vestager og Moscovici større chancer for at gennemføre løfterne, mener Peter Nedergaard, professor ved KU: »Afsløringerne af skatteaftalerne i Luxembourg, som har sat Juncker under pres, er det, der har gjort, at man kan tage de her skridt«.
Skatteminister Benny Engelbrecht (S) vil ikke give garantier for dansk støtte til de et fælles skattegrundlag for EU-landene, men »jeg er mere optimistisk nu, end jeg var for et halvt år siden«.