Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Skattely. Ikea, Disney, Amazon og andre store selskabers muligheder for at shoppe rundt mellem EU-landene for at undgå skat skal stoppes. Og der skal ske noget allerede i år.
Foto: PETER MORRISON/AP

Skattely. Ikea, Disney, Amazon og andre store selskabers muligheder for at shoppe rundt mellem EU-landene for at undgå skat skal stoppes. Og der skal ske noget allerede i år.

Luxembourg-lækage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

EU lover at lukke skattehuller

EU-kommissionen vil lave fælles skatteregler for store selskaber i alle EU-lande for at bekæmpe skatteundvigelser. Eksperter mener, at tiden er moden.

Luxembourg-lækage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ikea, Disney, Amazon og andre store selskabers muligheder for at shoppe rundt mellem EU-landene for at undgå skat skal stoppes.

Og der skal ske noget allerede i år.

Det lover Danmarks konkurrencekommissær Margrethe Vestager og den franske økonomikommissær Pierre Moscovici i et debatindlæg i 10 af de europæiske aviser, som siden november har afsløret Luxembourgs hemmelige skatteaftaler med store, multinationale virksomheder – heriblandt Politiken.

I foråret vil EU-kommissionen fremlægge et forslag, som skal pålægge alle lande åbenhed om skatteaftaler med virksomhederne, fordi »skattemyndigheder bør vide, hvilke virksomheder der får en fordelagtig skattebehandling i et andet land«, skriver de to kommissærer.

Dertil kommer, at kommissionen vil genoplive et vidtgående forslag om et fælles grundlag for at opkræve selskabsskat i hele EU. Forslaget vil bryde med en tradition om, at de enkelte EU-lande suverænt bestemmer over egne skatteregler.

Tilsammen skal det gøre det sværere for store multinationale selskaber at shoppe rundt mellem EU-landenes regler for at slippe billigst muligt i skat, som det sker i dag, skriver kommissærerne:

»Taberne er skatteyderne, som betaler regningen. Vinderne er de store virksomheder, som spiller de europæiske lande ud mod hinanden«.

Afsløringer skaber medvind

Det er de seneste måneders afsløringer af, hvordan hemmelige skatteaftaler i Luxembourg udhuler skatteindtægterne i andre EU-lande og lader store selskaber slippe meget billigt i skat, der ifølge de to kommissærer har skabt uventet politisk medvind for ændringerne.

Og tiden er gunstig, vurderer eksperter: »Borgerne er meget mere bevidste, og både Luxembourg, Juncker (formand for EU-kommissionen Jean-Claude Juncker, red.) og parlamentet er under hårdt pres«, siger Guntram Wolff, der er direktør i den økonomiske tænketank Bruegel i Bruxelles og har en fortid i EU-kommissionen, den tyske centralbank og Den Internationale Valutafond (IMF).

Marlene Wind, professor ved Københavns Universitet (KU), er enig: »På grund af Luxleaks er der et større vindue nu for at få det igennem, end der nogen sinde før har været«.

Afsløringerne har sat Jean-Claude Juncker under pres. Han var regeringschef i Luxembourg, da de kontroversielle skatteaftaler blev indgået. EU-kommissionen meddelte i går, at den mener, at Luxembourg i en hemmelig aftale giver internetgiganten Amazon ulovlige skattefordele. En aftale, daværende premierminister Juncker selv tog en del af æren for.

Jean-Claude Junckers dobbeltrolle som ansvarlig for fortidens mulige synder og nu chef for den kommission, som forsøger at rydde op, giver Vestager og Moscovici større chancer for at gennemføre løfterne, mener Peter Nedergaard, professor ved KU: »Afsløringerne af skatteaftalerne i Luxembourg, som har sat Juncker under pres, er det, der har gjort, at man kan tage de her skridt«.

Skatteminister Benny Engelbrecht (S) vil ikke give garantier for dansk støtte til de et fælles skattegrundlag for EU-landene, men »jeg er mere optimistisk nu, end jeg var for et halvt år siden«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden