Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Luxembourg-lækage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

3-direktør: Min verden går kun til landegrænsen

Det udskældte teleselskabs direktør vil ikke udtale sig om forbindelsen til skattelyet Luxembourg.

Luxembourg-lækage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Selv om teleselskabet 3 er del af en international virksomhed med en hovedaktionær, der får skattefordele via Luxembourg, ønsker 3’s administrerende direktør Morten Christiansen ene og alene at forholde sig til, hvad der sker inden for Danmarks grænser.

»Jeg vil forholde mig til, hvad der er lovligt, og hvad der er ordentligt i forhold til 3’s adfærd på det danske marked. Mit job er at sikre, at 3 i Danmark overholder skattelovgivningen og driver en god forretning, som er anstændig, og dertil går min verden«, siger Morten Christiansen.

Efter at have afvist Politikens forespørgsler siden torsdag i sidste uge, stillede han i går op til interview om den hårde kritik, der har ramt selskabet siden Politikens artikler tirsdag. Politiken beskrev, hvordan 3 i Danmark er finansieret blandt andet med milliardstore lån fra et ejerselskab i Luxembourg.

Renterne på lånene fra Luxembourg trækker 3 fra i skatten i Danmark. Sammen med underskud fra tidligere år, medvirker rentefradragene til, at 3 endnu ikke har betalt i skat i Danmark, selv om selskabet over de seneste fem kendte regnskabsår har haft et samlet overskud på 1,5 milliarder kroner.

Proteststorm

Mens renterne i Danmark trækkes fra i en selskabsskat på 25 procent, beskattes de kun symbolsk i Luxembourg: En hemmelig skatteaftale sikrer, at 3's ejer kun skal betale skat af 0,0156 procent af indtægter fra blandt andet Danmark.

Morten Christiansen siger, at renterne på de interne lån fra Luxembourg kun har spillet en marginal rolle i selskabets foreløbige nulskat i Danmark.

»97-98-99 procent skyldes fremførte skattemæssige underskud fra tidligere år«, siger han.

Politikens historie blev gengivet i en lang række elektroniske medier, og opmærksomheden førte til en proteststorm på 3’s Facebookside. Først i løbet af eftermiddagen reagerede 3 med en pressemeddelelse, hvori ledelsen forklarede, at 3 overholder skattelovgivningen i Danmark, og at den manglende betaling af selskabsskat skyldes de mangeårige underskud, forårsaget af milliardinvesteringer i infrastruktur.

3 undlod at forholde sig til selskabets finansiering via lån fra sin hovedejer gennem skattefordelagtige Luxembourg, og direktøren ville heller ikke svare på Luxembourg-forbindelsen, da han stillede op til interview med DR og TV2 i løbet af aftenen.

»Tirsdag var da en lortedag; der er ikke nogen direktør eller medarbejder i det her selskab, der ønsker, at det foregår. Men jeg oplevede, at da jeg gik på tv og forklarede, hvordan sagerne var, da blev jeg forstået. Vi reagerede ikke på jeres historier, der for så vidt var sobre nok, men det var det spinoff på historien, drevet væsentligst af DR, som gik helt galt, og når det går galt, så bliver det en shitstorm«.

»Man må kalde det, hvad man vil«

På selskabets Facebookside har mange 3-kunder i vrede varslet, at de ikke vil være kunder i et teleselskab, der opererer via skattely. Morten Christiansen oplyser, at 31 kunder siden i tirsdags har valgt at opsige deres abonnement som følge af balladen.

Selskabs- og skattekonstruktionen via Luxembourg er lovlig, men anses som et klassisk eksempel på aggressiv skatteplanlægning.

»Man må kalde det, hvad man vil – det er jeg sådan set ligeglad med«, siger Morten Christiansen.

Er du det, for det bliver jo stillet i relation til 3 Danmark?

»Jeg er nødt til at vende tilbage til, at så længe vi overholder den gældende lovgivning i Danmark, så har jeg ikke flere kommentarer til det«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Så må de spørge en præst«

Hvad vil du sige til de 3-kunder, der vil have et klart svar på, hvordan selskabet forholder sig til finansiering gennem skattely?

»De kunder må jo gøre op med, hvad de synes. Jeg kan jo ikke tvinge dem til at blive hos os, hvis de ikke kan lide, at jeg ikke forholder mig til det. Jeg synes omvendt, at de politikere, der udtaler sig i medierne, skyder noget hurtigt fra hoften. De er ikke belastede af facts, når de udtaler sig«.

Men udviklingen går i retning af, at der stilles krav til virksomheders samfundsansvar, og nogle kunder vil nok gerne have et klart svar fra 3-direktøren på, hvordan han ser på Luxembourg-finten?

»Så må de spørge en politiker eller en præst. Hvis de er kunder hos 3, kan de være sikre på, at vi overholder den til enhver tid gældende danske lovgivning«.

Og det er det eneste, de kan være sikre på?

»Ja. For dertil går min verden. Og man kan sige – ja, vi har ikke betalt selskabsskat, men vi har altså 700 ansatte, der betaler skat, ligesom vi betaler moms og investerer. Det hører med til billedet trods alt«, siger 3-direktøren.

Morten Christiansen siger, at han forventer, at 3 vil begynde at betale selskabsskat i Danmark af sit overskud til næste år i regnskabet for 2015.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden