Skattely. Revisionsfirmaet PwC, som forhandlede aftalen på vegne af 3's ejere, afviser at kommentere de enkelte skatteaftaler.
Foto: OLE FREDERIKSEN (arkiv)

Skattely. Revisionsfirmaet PwC, som forhandlede aftalen på vegne af 3's ejere, afviser at kommentere de enkelte skatteaftaler.

Luxembourg-lækage

En million danskeres teleselskab bruger skattely

3's ejer i Hongkong har skatteaftale i Luxembourg. På fem år er knap 1,5 milliarder kroner ikke blevet beskattet.

Luxembourg-lækage

Teleselskabet 3, som har mere end en million danskere som kunder, har på fem år tjent næsten 1,5 milliarder kroner på sine danske kunder, men har aldrig betalt skat i Danmark. Der er underskud fra tidligere år at trække fra, og desuden er der en gæld til ejeren i Luxembourg, som giver skattefradrag.

Ejeren af det danske selskab, Hongkong-selskabet Hutchison Whampoa, som domineres af Hongkongs rigeste mand, Li Ka-shing, bruger Luxembourg som skattely for at få fortjenesten på sin mange mobilselskaber ud af Europa så skattefrit som muligt.

Hemmelig aftale

Selskaber i Luxembourg, der fungerer som bank for mobilselskaberne i blandt andet Danmark, har siden 2007 haft en hemmelig skatteaftale med myndighederne i Luxembourg.

Aftalen sikrer, at milliardindtægter fra mobilforretningerne i blandt andet Østrig, Italien, Irland, Sverige og Danmark kan strømme ud af EU mod at betale skat af blot 1/64 procent – 0,0156 procent – af renteindindtægterne, før de lander hos ejerne i Hongkong.

Det selskab i Luxembourg, som ejer 3 i Danmark, havde i 2013 en fortjeneste på 2,1 milliarder kroner, men slap i kraft af sin særaftale med at betale 5,2 procent i skat.

Skatteaftalen er en af 548 hemmelige skatteaftaler fra Luxembourg, som Politiken og 30 andre internationale medier er kommet i besiddelse af efter et læk hos revisionsfirmaet PwC i Luxembourg.

Kommissær indkalder skatteaftaler

Skatteaftalen med det danske mobilselskabs ejer er et eksempel på den trafik, som har fået EU’s konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, til at indkalde skatteaftaler fra samtlige 28 EU-lande til nærmere undersøgelse.

Afsløringerne betød også, at Vestager i et indlæg i Politiken lørdag sammen med økonomikommissær Pierre Moscovici bebudede et forslag i dette forår, som vil kræve, at EU-landene udveksler oplysninger om de skatteaftaler, som de laver med multinationale virksomheder.

»Især i økonomisk svære tider er det endnu vigtigere, at store virksomheder betaler deres del af skatten«, skrev de to kommissærer.

Det danske selskab bag 3, Hi3G Denmark, har ikke ønsket at svare på Politikens spørgsmål, men sendte dem videre til Hutchison Whampoa i Hongkong, som siden torsdag ikke har reageret på Politikens henvendelser.

Såvel skattemyndighederne i Luxembourg som revisionsfirmaet PwC, som forhandlede aftalen på vegne af 3’s ejere, afviser at kommentere de enkelte skatteaftaler.

PwC blandt andet med henvisning til, at aftalerne er kommet i Politikens besiddelse på ulovlig vis.

-----------------------------

Rettelse: I en tidligere version manglede en forklaring på baggrunden for 3's manglende skattebetaling herhjemme.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce