Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Skattely. Revisionsfirmaet PwC, som forhandlede aftalen på vegne af 3's ejere, afviser at kommentere de enkelte skatteaftaler.
Foto: OLE FREDERIKSEN (arkiv)

Skattely. Revisionsfirmaet PwC, som forhandlede aftalen på vegne af 3's ejere, afviser at kommentere de enkelte skatteaftaler.

Luxembourg-lækage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En million danskeres teleselskab bruger skattely

3's ejer i Hongkong har skatteaftale i Luxembourg. På fem år er knap 1,5 milliarder kroner ikke blevet beskattet.

Luxembourg-lækage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Teleselskabet 3, som har mere end en million danskere som kunder, har på fem år tjent næsten 1,5 milliarder kroner på sine danske kunder, men har aldrig betalt skat i Danmark. Der er underskud fra tidligere år at trække fra, og desuden er der en gæld til ejeren i Luxembourg, som giver skattefradrag.

Ejeren af det danske selskab, Hongkong-selskabet Hutchison Whampoa, som domineres af Hongkongs rigeste mand, Li Ka-shing, bruger Luxembourg som skattely for at få fortjenesten på sin mange mobilselskaber ud af Europa så skattefrit som muligt.

Hemmelig aftale

Selskaber i Luxembourg, der fungerer som bank for mobilselskaberne i blandt andet Danmark, har siden 2007 haft en hemmelig skatteaftale med myndighederne i Luxembourg.

Aftalen sikrer, at milliardindtægter fra mobilforretningerne i blandt andet Østrig, Italien, Irland, Sverige og Danmark kan strømme ud af EU mod at betale skat af blot 1/64 procent – 0,0156 procent – af renteindindtægterne, før de lander hos ejerne i Hongkong.

Det selskab i Luxembourg, som ejer 3 i Danmark, havde i 2013 en fortjeneste på 2,1 milliarder kroner, men slap i kraft af sin særaftale med at betale 5,2 procent i skat.

Skatteaftalen er en af 548 hemmelige skatteaftaler fra Luxembourg, som Politiken og 30 andre internationale medier er kommet i besiddelse af efter et læk hos revisionsfirmaet PwC i Luxembourg.

Kommissær indkalder skatteaftaler

Skatteaftalen med det danske mobilselskabs ejer er et eksempel på den trafik, som har fået EU’s konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, til at indkalde skatteaftaler fra samtlige 28 EU-lande til nærmere undersøgelse.

Afsløringerne betød også, at Vestager i et indlæg i Politiken lørdag sammen med økonomikommissær Pierre Moscovici bebudede et forslag i dette forår, som vil kræve, at EU-landene udveksler oplysninger om de skatteaftaler, som de laver med multinationale virksomheder.

»Især i økonomisk svære tider er det endnu vigtigere, at store virksomheder betaler deres del af skatten«, skrev de to kommissærer.

Det danske selskab bag 3, Hi3G Denmark, har ikke ønsket at svare på Politikens spørgsmål, men sendte dem videre til Hutchison Whampoa i Hongkong, som siden torsdag ikke har reageret på Politikens henvendelser.

Såvel skattemyndighederne i Luxembourg som revisionsfirmaet PwC, som forhandlede aftalen på vegne af 3’s ejere, afviser at kommentere de enkelte skatteaftaler.

PwC blandt andet med henvisning til, at aftalerne er kommet i Politikens besiddelse på ulovlig vis.

-----------------------------

Rettelse: I en tidligere version manglede en forklaring på baggrunden for 3's manglende skattebetaling herhjemme.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden