Luxembourg-lækage

Sådan virker skjulte skatteaftaler

Hemmelige aftaler underminerer skatteindtægterne i andre EU-lande.

Luxembourg-lækage

EU-landene snyder reelt hinanden, når de giver store selskaber hemmelige skatterabatter.

Eksempel: Da fem kapitalfonde købte det danske teleselskab TDC for 67 milliarder kroner i 2006, skete købet gennem et net af selskaber i Luxembourg, som var konstrueret til formålet.

Gennem et af Luxembourgselskaberne gav de et kæmpestort lån til TDC i Danmark. TDC skulle betale renter af lånet til selskabet i Luxembourg. De renter blev til et skattefradrag på mellem 1 og 2 milliarder kroner hos i TDC i Danmark. Blandt andet af den grund forvandledes TDC fra milliardskatteyder i Danmark i 2005, til nulskatteyder i 2006.

Skat af 0,03 procent

Renterne blev betalt til selskabet i Luxembourg. Men lånet var et såkaldt hybridlån, og i kraft af en hemmelig skatteaftale med Luxembourgs regering skulle TDC's ejere blot betale skat af 0,03 procent af betalingerne fra TDC i Danmark.

Overskud, som var skabt og tjent i Danmark, undgik at blive beskattet her, men blev flyttet til Luxembourg, hvor der næsten ikke blev betalt skat af pengene.

Dermed havde Luxembourg medvirket til at underminere skattegrundlaget i Danmark, mod selv at få blot en milimetertynd skive af den fortjeneste, som TDC's ejere fik ud af manøvren.

Fidusen for Luxembourg? Selv meget små promiller i skat bliver til mange penge, hvis tilstrækkelig store beløb strømmer gennem landet, og det gør de i Luxembourg.

Verdens rigeste

I kraft af blandt andet de hemmelige skatteaftaler har det lille land tiltrukket enorme investeringer, fordi mange kapitalfonde og multinationale virksomheder vælger at eje deres selskaber gennem holdingselskaber i Luxembourg.

Det tiltrækker igen masser af revisionsvirksomheder, advokatfirmaer og banker, som ansætter mange medarbejdere til høje lønninger. Det milde skatteklima har gjort indbyggerne i Luxembourg til verdens rigeste eller næstrigeste - alt efter opgørelsesmetode - målt på bruttonationalprodukt per indbygger.

Formålet er i princippet det samme med de skjulte skatteaftaler, som blandt andre Holland, Belgien, Irland og Storbritannien også tilbyder for at tiltrække multinationale virksomheder.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden