Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: WIKTOR DABKOWSKI/ZUMA Press
Luxembourg-lækage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vestager til angreb på giganternes skatterabatter

EU-Kommissionen fastslår, at Luxembourg og Holland har givet ulovlige rabatter i hemmelige skatteaftaler med Fiat og Starbucks.

Luxembourg-lækage
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager går nu til angreb på store, multinationale selskabers hemmelige skatterabatter over hele Europa.

I første omgang gælder angrebet den italienske bilkoncern Fiat, og kaffegiganten Starbucks. Deres hemmelige skatteaftaler med henholdsvis Luxembourg og Holland har sikret dem skattefordele på omkring 150 - 225 millioner kroner for hvert selskab.

På et pressemøde i Bruxelles i dag fastslog Margrethe Vestager, at skatteaftalerne strider mod EU's regler om statsstøtte og forvrider konkurrencen, og derfor er ulovlige.

»Afgørelsen sender et klart budskab: Nationale skattemyndigheder kan ikke give nogen virksomhed, lille eller stor, en unfair konkurrencefordel, sammenlignet med andre virksomheder«, sagde Margrethe Vestager.

Margrethe Vestager forklarede, hvordan Fiat og Starbucks handlede med sig selv til kunstige priser i meget komplicerede transaktioner, og på den måde flyttede overskud rundt i koncernen.

»Resultatet er, at selskaberne næsten ikke betaler skat af deres overskud«, sagde Margrethe Vestager.

Efterforskningen har vist, at Fiat betalte mindre end 3 millioner kroner af sit overskud i Luxembourg. Starbucks slap med at betale mindre end 4,5 millioner kroner, sagde den danske EU-kommissær. Ifølge kommissionens beregninger skulle skatten i begge tilfælde være i størrelsesordenen 150 - 225 millioner kroner, hvis de interne handler var foregået til markedspriser.

Konsekvensen er, at Luxembourg og Holland bliver pålagt at opkræve den skat, som henholdsvis Fiat og Starbucks skulle have betalt, hvis de blev beskattet som alle andre virksomheder.

DOKUMENTATIONMeddelelsen fra EU-Kommissionen

Begge lande har nu to måneder til at lave deres egne beregninger og efterkomme kravet fra EU-kommissionen. Imidlertid har både Holland og Luxembourg været hurtige til at afvise beskyldningen.

Mens Margrethe Vestager stadig var i gang med sit pressemøde udsendte Holland en officiel meddelelse, hvor landet erklærede sig »noget overrasket« over meldingen fra EU-kommissionen, som landet nu vil undersøge nøjere.

DOKUMENTATIONHollands reaktion (engelsk)

Luxembourg insisterer på, at alt er foregået lovligt, og at landet ikke accepterer EU-Kommissionens beslutning.

»Luxembourg har allerede noteret sig, at der ikke er fortilfælde for brugen af de kriterier, som kommissionen har brugt for at fastslået, at der er taler om statsstøtte«, fremgår det af meddelelsen fra Luxembourg.

»Måske ses vi i retten«, konstaterede Margrethe Vestager, da hun blev forholdt afvisningen fra storhertugdømmet.

Større undersøgelse i gang

Margrethe Vestagers del af EU-kommissionen undersøger fem lande, som er mistænkt for at give multinationale selskaber skjulte skattefordele, som ikke alle kan få, og som dermed forvrider konkurrencen.

Luxembourgs hemmelige skatteaftale med internetgiganten Amazon er også i søgelyset. Det samme er Irlands aftale med Apple og et halvt hundrede virksomheders aftaler i Belgien.

Samtidig med at kommissionen kulegravede de fem sager, afslørede Politiken og 30 andre medier verden over i november i fjor, hvor omfattende de hemmelige skatteaftaler kan være:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En lækage viste, at alene ét af verdens fire store revisionsfirmaer, PwC, havde indgået mindst 548 hemmelige skatteaftaler med myndighederne i Luxembourg, der sikrede multinationale selskaber som Pepsi, Disney, Ikea og Skype en meget lav skat af penge, som de tjener i andre EU-lande.

De lækkede dokumenter afslørede, at de multinationale giganter slap med at betale skat af helt ned til 0,016 procent af deres overskud, til gengæld for at de placerede holdingselskaber i Luxembourg.

Sammen med de foreløbige resultater af undersøgelsen mod Irland, Holland og Luxembourg, fik det i december i fjor Margrethe Vestager til dramatisk at udvide sin kulegravning: Hun bad samtlige 28 EU-lande oplyse, om de laver særlige skatteaftaler med virksomheder. Fra de lande, som svarer ja til det, forlangte kommissionen alle skatteaftaler fra de fire år 2010 til 2013.

Skat er et nationalt anliggende, som EU ikke kan blande sig i. Men hvis nogle virksomheder får skattefordele, som ikke alle virksomheder kan få, kan det ifølge EU-kommissionen være ulovlig statsstøtte, som gør konkurrencen ulige. Og her kan EU skride ind med magtmidler, sådan som Vestager nu har gjort det.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden