Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nordens største bank står bag hundredvis af selskaber hos advokatfirma i Panama, hvor anonyme selskaber er storindustri. Kilde: politiken.tv / John Hansen

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det ved vi foreløbig om skatteskjulet i Panama

Millioner af fortrolige papirer viser rigmænds, politikeres og topfodboldspilleres interesse for skattely.

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et advokatfirma i Panama har tilsyneladende været centralt for en række internationale toppolitikere, erhvervsfolk og andre, der gerne ville slippe for at betale skat i deres hjemlande.

De har oprettet offshore-selskaber i det mellemamerikanske land, hvor der ikke opkræves skat hos selskaber uden aktiviteter i Panama.

En læk af 11,5 millioner interne papirer og emails fra advokatfirmaet Mossack Fonseca afslører navnene på nogle af de virksomheder og enkeltpersoner, firmaet har haft forretninger med.

Det drejer sig blandt andet om:

  • Nordea. Den nordiske bankgigant optræder 10.902 gange i advokatfirmaets dokumenter. Nordeas afdeling i Luxembourg - et land, der i forvejen har banet vej for internationale virksomheders omfattende skatteunddragelser i EU - har sikret velhavende kunder adgang til 369 selskaber med adresse hos Mossack Fonseca i Panama.
  • Lionel Messi. Den berømte argentinske fodboldspiller Lionel Messi fra topklubben Barcelona optræder i de lækkede dokumenter fra advokatselskabet. Han står sammen med sin far som ejer af et offshore-selskab, Mega Star Enterprises. Han er blot en af mange sportsfolk, der er involveret i forretninger med Mossack Fonseca. Mindst en snes fodboldspillere er omtalt i papirerne.
  • Islands statsminister. Sigmundur Gunnlaugsson og hans hustru Anna Sigurlaug Palsdottír knyttes ifølge de lækkede dokumenter til et selskab, som han vel at mærke ikke oplyste noget om til skattevæsenet, da han blev valgt ind i Altinget. Selskabet - Wintris - blev tilført millioner af kroner, som hun havde arvet. Nogle af pengene blev skudt ind i islandske banker, som kollapsede. Gunnlaugsson var efterfølgende med til at forhandle om den statslige indsats for at sikre overlevelsen af de banker, han selv havde del i gennem Panamaselskabet.
  • Vladimir Putin. Den russiske præsidents navn optræder ikke i papirlækken fra det panamanske advokatfirma. Men en stor del af hans nære omgangskreds, der de seneste år har formået at skabe sig store rigdomme takket være adgang til og overtagelse af russiske virksomheder. Centralt i netværket, som optræder i Mossack Fonsecas dokumenter, står Putins ungdomskammerat Sergej Rodulgin og 13 milliarder kroner, som Putinkredsen og flere russiske banker har rykket rundt på.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden