0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nordea står bag skattelyselskaber

Lækage afslører, at Nordens største bank står bag hundredvis af selskaber hos advokatfirma i Panama, hvor anonyme selskaber er storindustri.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Illustration: Aslak Elias Kelkka.

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nordea er i førergruppen blandt banker verden over, som bruger advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama til at oprette anonyme selskaber for deres velhavende kunder.

Det viser dokumenter, lækket fra advokatfirmaet, som Politiken har undersøgt.

Siden Mossack Fonseca blev stiftet i 1977 har Nordeas bank i Luxembourg skaffet mindst 369 anonyme selskaber til sine kunder. Nok til en 11. plads på listen over 543 banker kloden rundt, som er eller har været kunder hos Mossack Fonseca.

Nordea kravler opad på listen

Og selv om banken i dag siger til Politiken, at man i 2009 begyndte at stille spørgsmål til kundernes skattebetaling, så administrerer Panama-firmaet stadig mindst 91 selskaber for kunder hos Nordea – kun fem banker i hele verden har i dag flere selskaber hos Mossack Fonseca end Nordea, Nordens største bank.

Jonas Torp, kommunikationschef hos Nordea Luxembourg, tør ikke sige, at banken ikke er blevet brugt til at undgå skat. Men han mener ikke at de mange anonyme selskaber, som stadig er aktive, modsiger, at banken siden slutningen af 2009 har forsøgt at sikre sig mod at blive brugt til skatteomgåelse.

»Det er en gradvis proces, så antallet af selskaber går ikke i nul fra det ene år til det næste. Men vi har i dag en meget stor tillid til, at i de konstruktioner vi har, uanset om de er i disse Panama-selskaber eller øvrige kundeforhold, at vores kunder betaler den skat, som de skal«, siger han.

Millioner af dokumenter

Dokumentationen for Nordeas omfattende involvering i anonyme selskaber findes i den største lækage, som nogensinde er givet til medier. Lækagen består af 11,5 millioner interne dokumenter fra Mossack Fonseca – e-mails, referater fra kunde– og bestyrelsesmøder, skemaer som afslører de virkelige ejere bag de anonyme selskaber. Udslippet er givet til den tyske avis Süddeutsche Zeitung og organisationen International Consortium of Investigative Journalists, som Politiken er en del af. Flere end 100 medier i 76 lande har deltaget i verdenshistoriens største mediesamarbejde om at analysere det store materiale.

Narkopenge og kendtes formuer

De interne papirer viser, hvordan statsledere, en arabisk prins, sportsstjerner og narkohandlere har brugt de anonyme selskaber til at gemme penge for skattevæsen eller politi i deres hjemlande.

Lækagen dokumenterer at en række store banker, ud over Nordea, har deltaget i trafikken med at skabe selskaber i lande, hvor selskabernes virkelige ejere kan skjule sig bag stråmænd.

Thomas Rønfeldt, lektor i skatteret ved Aalborg Universitet, er overrasket.

»Jeg er forundret over, at bankerne overhovedet har det som forretningsområde. Og jeg er især forundret over, at der er en skandinavisk bank indblandet. Hvis selskaberne bruges til at skjule værdier, der er skabt andre steder, bevæger vi os hurtigt hen mod noget ulovligt«.

Økonom: Straf dem!

Økonomen Gabriel Zucman, der forsker i skattely, siger til ICIJ, at lækagen dokumenterer »hvor indgroet dybt skadelig adfærd og kriminalitet er« i de lande, som tilbyder selskaber med anonymitet og skattefrihed. Zucman mener, at afsløringerne bør få regeringer til at overveje sanktioner mod lande og firmaer, som medvirker til skjulte aktiviteter.

Margrethe Vestager, EU-kommissær, er enig.

»Diskussionen er i gang i forsøget på internationalt at blive enige om, hvilke lande der skal stå på den sorte liste. Derefter kan vi overveje, hvad man kan gøre ved det? Første skridt er altid åbenhed om det, og det er en af grundene til, at jeres materiale er særdeles interessant: Man kan se, hvem der står bag, og få en konkret fornemmelse af, hvad vi taler om«, siger Vestager.

Advokatfirmaet i Panama afviser i et skriftligt svar at have handlet ulovligt. »Mossack Fonseca er aldrig sagsøgt eller anklaget ved en domstol noget sted«.

Læs mere:

Annonce

Læs mere