Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nordens største bank står bag hundredvis af selskaber hos advokatfirma i Panama, hvor anonyme selskaber er storindustri. Kilde: politiken.tv / John Hansen

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Panama-finte: Død kvinde sad i bestyrelsen for 30 selskaber

Nordea-chef opdagede fejl, men glemte den igen, og så fortsatte død kvinde som bestyrelsesmedlem i årevis efter sin død.

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Vianca Scott var en usædvanligt flittig kvinde.

Ikke alene overkom hun på samme tid at sidde i bestyrelserne for mange hundrede selskaber, oprettet af hendes arbejdsgiver, advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama.

Hun fortsatte i bestyrelserne i otte år efter sin død, herunder i omkring 30 selskaber, som Nordea i Luxembourg havde oprettet for velhavende kunder. Hun deltog i møder og skrev ved mindst en lejlighed endda under på dokumenter, selv om hun var død flere år forinden.

Du kan ikke påstå, at et selskab er reelt, hvis du end ikke opdager, at et bestyrelsesmedlem har været død i otte år

»Det klareste eksempel på fup og svindel«, siger Thomas Rønfeldt, lektor i skatteret ved Aalborg Universitet.

»Du kan ikke påstå, at et selskab er reelt, hvis du end ikke opdager, at et bestyrelsesmedlem har været død i otte år«.

Nordea: Bestyrelser opfyldte krav

Vianca Scott afgik ved døden i 2005. Forinden havde advokatfirmaet anbragt hende i bestyrelsen for – blandt mange hundrede andre selskaber – Westside Partners. Det selskab administrerede Nordea i Luxembourg for en kunde, da en medarbejder i banken bad Mossack Fonseca om en kopi af Vianca Scotts pas.

Det var umuligt, da Vianca Scott var død. Hvilket selskab drejer det sig om, så skal vi få navnet rettet, lød svaret.

»Hun sad i bestyrelsen for omkring 30 af »vores« selskaber. Vil I rette dem alle nu?«, lød opfordringen fra Nordea.

Men i februar 2011 optrådte Vianca Scott igen i et selskab, knyttet til Nordea.

»Jeg mener at kunne huske, at hun er død?«, skrev Nordeas ansatte til Panama.

:

Ifølge Mossack Fonsecas egen opgørelse sad Vianca Scott i maj 2012 – 7 år efter sin død – i bestyrelsen for 609 selskaber alene blandt dem, firmaet havde stiftet for klienter i Luxembourg og Genève. Så sent som i december 2013 konstaterede Nordea, at Vianca Scott optrådte i et selskab, Westafrica Holdings.

Jonas Torp, talsmand for Nordea Luxembourg, afviser, at den døde og de mange bestyrelsesposter viser, at selskaberne er kulisser, befolket med stråmænd. Han understreger, at bestyrelserne stadig opfyldte kravene, trods det døde medlem.

»At en er død, er da noget rod. Men vi skal ikke blande os i, hvor mange selskaber advokatfirmaet kan administrere, så længe vores kontakt med dem viser, at tingene er lovlige og i orden«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden