Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Myndighederne i flere lande vil nu gennemgå panama-papirer i jagten på skattesnydere

Afsløringerne af tvivlsomme offshore-investeringer får nu skattemyndigheder i en række lande til se nærmere på lækkede dokumenter.

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rigmænd, kriminelle og toppolitikere har sammen med storbanker været ivrige kunder hos et panamansk advokatfirma, der har oprettet skattefri offshore-selskaber til dem.

Målet har efter alt at dømme været at hindre, at myndighederne i kundernes hjemlande kunne gøre krav på beskatning af de store værdier.

Men efter en læk af 11,5 millioner dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama vil skatteeksperter og bagmandspoliti i flere lande nu gå i gang med at nærstudere papirerne.

Her er de reaktioner, afsløringerne foreløbig har udløst.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

 • Panama: Præsident Juan Carlos Verda lover, at landet vil samarbejde intenst med alle myndigheder, der efterforsker eventuelle skatteunddragelser, som afsløres af de lækkede dokumenter fra Mossack Fonseca. Der er en nul-tolerance over for finansielle ulovligheder i finansindustrien, understreger præsidenten.
 • Holland: De hollandske myndigheder vil efterforske, om enkeltpersoner eller virksomheder indgår i det omfattende skatteskjul i Panama. Skattevæsenet vil nu undersøge de lækkede oplysninger for at se, om der er hollandske skattefuskere at finde i de mange dokumenter fra advokatfirmaet i Panama. Det har i fem år haft et kontor i Holland, men lukkede det sidste måned, skriver nyhedsbureauet Reuters.
 • Sverige: Det svenske finanstilsyn har afkrævet Luxembourg oplysninger om Nordea, der at dømme efter de lækkede dokumenter har været storkunde hos de panamanske eksperter i skatteunddragelse. Storbanken blev sidste år idømt en bøde på 40 millioner danske kroner for sin utilstrækkelige indsats mod hvidvask. Samtidig vil det svenske finanstilsyn granske de op mod 500 svenske personer og selskaber, der er registreret i papirerne.
 • Norge: Finanstilsynet i landet advarer om, at afsløringerne kan ramme bankverdenen og finansindustrien. »Kundearrangementer af den slags, der nu er kommet frem, kan bidrage til at svække tilliden til de involverede banker og til finanslivet i almindelighed«, erklærer chefen, Morten Baltzersen. Tilsynet vil nu kræve en redegørelse fra de banker, der er dukket op i de lækkede papirer.
 • Østrig: Landets finanstilsyn har indledt en efterforskning af, hvorvidt Raiffeisen Bank og Hypo Landesbank Vorarlberg har overtrådt reglerne for hvidvask eller andre regler for finansiel aktivitet.
 • Storbritannien: Regeringen bedyrer, at de lækkede oplysninger vil blive gennemgået med tættekam for at finde beviser for eventuelt skattesnyderi. »Vi vil undersøge de her data grundigt og vil reagere hurtigt og effektivt på dem«, meddeler Jennie Granger, der er generaldirektør i skattevæsenet. En talsmand for premierminister David Cameron afviser at afsløre, hvorvidt hans familie fortsat har investeringer i offshore-selskaber. Det er en privatsag, hedder det. David Camerons far, Ian Cameron, var mangemillionær og havde sendt sin investeringsfond i skattely via advokatselskabet i Panama.
 • Frankrig: Præsident Francois Hollande betegner lækken som »gode nyheder«, fordi den vil hjælpe den franske stat med at skaffe penge fra mennesker, der har snydt i skat. Landets skattemyndigheder vil nu gennemgå papirerne. Alt vil blive efterforsket og de eventuelle sager, der måtte dukke op, vil blive afgjort i retten, fremgår det.
 • Island: Det har vist sig, at statsministeren og landets finansminister samt indenrigsministeren optræder på den lækkede liste. Det har ført til kraftige protester i landet, hvor oppositionen nu kræver nyvalg. Statsminister Sigmundur Gunnlaugsson nægter at træde tilbage.
 • Australien: Skattevæsenet vil nu se nærmere på de økonomiske forhold hos over 800 australske kunder hos advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama. Efterforskningen sker i samarbejde med landets bagmandspoliti.
 • Ukraine: Statsadvokaten mener ikke, at præsident Porosjenko - hvis investeringer afsløres af panama-papirerne - har gjort noget ulovligt. Flere politikere kræver imidlertid en undersøgelse af hans forretninger med offshore-selskaber.
 • Rusland: »Hovedmålet for denne misinformation er vores præsident, især i sammenhæng med de kommende parlamentsvalg. Denne putin-fobi har nået et punkt, hvor det rent faktisk er tabu at sige noget godt om Rusland«. Sådan lyder kommentaren fra talsmand Dimitrij Peskov til afsløringerne af, hvordan Putins kreds af gode venner har tjent store beløb gennem skattefinterne i Panama.
 • Indien: Landet gav sidste år amnesti til borgere, der opgav deres værdier i udlandet til skattevæsenet. Gjorde de ikke det dengang, vil de ifølge finansminister Arun Jaitley finde ud af, at »sådan et eventyr er vældigt kostbart«.
 • Pakistan: Premierminister Nawaz Sharifs familie har parkeret penge i nogle af de panamanske offshore-selskaber. Men det er helt i orden, mener informationsminister Pervez Rasheed: »Alle har ret til at gøre, hvad de vil med deres værdier. At smide dem i havet, sælge dem eller oprette en fond med dem. Det er der intet forkert i efter pakistansk lov eller efter international lov«.
 • Azerbadjan: Præsident Ilam Alijevs børn har ifølge de lækkede dokumenter gemt store formuer uden for landet. Det er der intet galt i, meddeler præsidentens talsmand, Azer Gasimov: De »er voksne azerbadjanske borgere. De kan gøre deres egne forretninger. Det ikke forbudt ved nogen lov«.
 • Asean: Menneskeretsudvalget i de sydøstasiatiske landes forsamling, Asean, vil have medlemslandene til at gribe ind over for multinationale selskaber og enkeltpersoner, som har fusket med skatterne. Samtidig bør finansielle institutioner og andre, der medvirker, også efterforskes, meddeler formanden, den malaysiske politiker Charles Santiago.

Kilder: Aftonbladet, BBC, nyhedsbureauerne AP og Reuters.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden