0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

LA til kollegaer efter skattely-læk: Slå koldt vand i blodet

Mens de fleste partier står i kø for at komme med forslag, der skal stoppe skatteunddragere, opfordrer Liberal Alliance kollegaerne til at tøve en kende.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Nordens største bank står bag hundredvis af selskaber hos advokatfirma i Panama, hvor anonyme selskaber er storindustri. Kilde: politiken.tv / John Hansen

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det myldrer frem med fordømmelse og kritik fra danske politikere, efter det er kommet frem, at danske banker via et advokatfirma opretter fiktive selskaber i lande, hvor man kan skjule sin formue for skat.

På Christiansborg står de fleste partier parat med forskellige tiltag, der skal sikre, at penge, der burde ende i statskassen, ikke havner i skattely i lande som Panama.

SF har fremlagt en stribe forslag og vil blandt andet hæve straffen til det dobbelte fra 2017, så skatteunddragere får et incitament til at gå til bekendelse nu. Samtidig foreslår partiet at fratage implicerede advokater og revisorer deres bestalling. Ligesom SF vil se på, om det offentlige kan boykotte de selskaber, som medvirker til skattesnyd.

»Det her er så alvorligt, systematisk og udspekuleret, at det ikke bare er noget, man gør i affektion eller andet. Det her er noget, man har planlagt, så jeg mener, at det skal have en ganske høj straf og kræver, at vi iværksætter yderligere tiltag mod skattely«, siger SF's skatteordfører Jonas Dahl.

På højrefløjen foreslår Konservative at lave en amnesti-ordning, der giver skatteunddragere frit lejde, hvis de afleverer de penge, de skylder staten. Og også skatteminister Karsten Lauritzen er klar til at kigge på, om det er muligt at lave midlertidige strafnedsættelser som en del af den værktøjskasse, han er klar til at tage i brug.

LA: Man skal ikke bare lade sig rive med

Hos Liberal Alliance har piben imidlertid en anden lyd. Her mener partiets skatteordfører Merete Riisager ikke, at lækagen af 11,5 millioner dokumenter umiddelbart giver anledning til nye tiltag. Det til trods for at Nordea er i førergruppen blandt banker verden over, som bruger et advokatfirma i Panama til at oprette anonyme selskaber for deres kunder.

»Vi ved jo endnu ikke ret meget om, hvad der er foregået i Danmark. Så vores holdning er, at hvis der er foregået svindel og ulovligheder, så er det jo noget, som myndigheder skal slå ned på. Man skal aldrig starte med at foreslå lovgivning, når man ikke ved, hvad det er, man foreslår lovgivning omkring. Det vil jeg gerne advare imod«, siger hun.

Men vi ved jo, at der er danske penge i skattely?

»Ja, men vi ved jo ikke, om der er sket ulovligheder. Så derfor er det en god ide at foreslå lovgivning på baggrund af en rationel analyse af, hvad der faktisk er sket«.

Skal de danske skattemyndigheder have flere ressourcer til at efterforske det her?

»Igen så kender vi jo ikke omfanget af det her. Jeg vil gerne kende omfanget, før vi foreslår noget som helst«.

Men vi ved jo, at Nordea og Jyske Bank er involverede?

»Ja, men Nordea er en svensk bank, så svenskerne må jo sørge for, at Nordea opfører sig ordentligt«.

LA: Slå koldt vand i blodet

Merete Riisager opfodrer kollegaerne på Christiansborg til at afvente situationen.

»Mine kollegaer er meget ophidsede lige nu, og der står fråde ud af mundvigene. Der vil jeg bare opfordre til, at man lige slår koldt vand i blodet«, siger hun og tilføjer:

»Den danske skattelovgivning er ekstre