0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

En læk af 11,5 mio. dokumenter fra et advokatfirma, Mossack Fonseca i Panama, afslører, at en lang række toppolitikere, rigmænd og andre har oprettet offshore-selskaber i skattely i landet. Kilde: politiken.tv / John Hansen

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mødepapir: Jyske Bank oprettede 2.000 selskaber for at undgå skat

Ifølge et internt referat, lækket fra advokatfirma i Panama, pralede Jyske Bank af at have hjulpet kunder med at undgå EU's renteskat. »Vi har ingen erindring om mødet«, siger banken i dag.

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

»Hr. Dalsgaard og hr. Fischer besøgte vores kontorer. (...) Vi viste dem Mossack Fonsecas Trust and Business Center. De sagde, at Jyske Bank havde oprettet omkring 2.000 selskaber, især i Panama og Gibraltar, for at imødegå EU's direktiv om rentebeskatning«.

»Hr. Dalsgaard« og »hr. Fischer« var medarbejdere i Jyske Banks private banking afdeling på Vesterbrogade i København.

Mødereferat i læk

Referatet stammer fra advokat Ramses Owens fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama, som sammen med en kollega mødtes med de to danske bankfolk i Panama City, og findes i lækagen af 11.5 millioner interne dokumenter fra advokatfirmaet, som Politiken og flere end 100 andre medier verden over har adgang til.

:

Datoen var den 19. maj 2005, mindre end halvanden måned før EU's direktiv om rentebeskatning, som nævnes i referatet, trådte i kraft.

Direktivet betyder kort fortalt, at banker i EU-landene fra 1. juli 2005 fik pligt til at oplyse myndigheder i andre EU-lande, hvis deres statsborgere har renteindtægter i banken, så myndighederne i hjemlandet kan opkræve skat af pengene.

Der var kun to måder at undgå skatten på: at investere pengene i nogle særlige 'grandfather'-obligationer - eller flytte dem til selskaber i lande som Panama eller Gibraltar.

De to lande, hvor Jyske Bank ifølge Mossack Fonsecas mødereferat havde oprettet cirka 2.000 selskaber for deres kunder, for at imødegå den nye skat.

Husker ikke mødet

Hvis udtalelserne fra de to Jyske Bank-medarbejdere er korrekt gengivet, har de dermed erkendt, at banken aktivt har medvirket til, at deres kunder smyger sig uden om at betale skat.

Men sådan forholder det sig ikke, siger Jens Lauritzen, direktør for international private banking i Jyske Bank.

:

»Jeg har været i kontakt med både Thomas Fischer, som ikke længere er i banken, og Kim Dalsgaard, og ingen af de to har nogen erindring om at have mødtes med Mossack Fonseca, eller at de skulle have sagt som refereret. De deltog i en konference i Panama i 2005, måske har de mødtes ved en bardisk der og udvekslet bemærkninger, men de har ingen erindring om et møde, eller i hvilken sammenhæng det skulle have været«, siger Jens Lauritzen.

»Det lyder som et aftalt møde«

Ifølge referatet blev de hentet på Hotel Miramar i Panama City og kørt til Mossack Fonsecas kontorer i byen, hvor de blev vist rundt?

»Jeg kan godt høre, at det lyder som et aftalt møde, men ingen hos os har nogen erindring om det«.

:

På samme dato som mødet blev Jyske Bank oprettet som 'professional client' i Mossack Fonsecas system,med Kim Dalsgaards og Thomas Fischers navne, direkte telefonnumre og mailadresser. Det tyder vel på en form for kontakt?

»Under alle omstændigheder blev det ikke til noget, vi har ikke samarbejdet med Mossack Fonseca«, siger Jens Lauritzen.

Kontrollerede ikke skattebetaling

Men har Jyske Bank, som omtalt i mødereferatet, oprettet omkring 2.000 selskaber for jeres kunder, for at de kunne undgå rentebeskatning i EU?

:

»Jeg skal ikke kunne afvise, at vi har etableret selskaber i den sammenhæng, men vi har altid over for vores kunder gjort rede for, at de er forpligtede til at angive til deres hjemlands skattevæsen. Men vi har ikke tilbage i tiden kontrolleret, om kunderne gjorde det«.

Annonce

Jyske Bank havde ikke brug for Mossacks Fonsecas hjælp til at oprette offshore selskaber - det havde banken gennem mange år selv klaret fra sin bank i Gibraltar, forklarer Jens Lauritzen.

»The Danish Way«

Han bekræfter, at både Kim Dalsgaard og Thomas Fischer omkring 2005 flere gange optrådte på konferencer i Panama med foredraget 'Offshore Banking - the Danish Way' (offshore bank på den danske måde), blandt andet i maj 2005, umiddelbart forud for det refererede møde med Mossack Fonseca.

:

»På det tidspunkt søgte vi at tiltrække amerikanske kunder, og det skete blandt andet i Panama. Og foredraget handlede ikke om offshore banking, men især om muligheden for at låne til investeringer, såkaldt gearede investeringer, et produkt som dengang var ukendt for amerikanerne. Vi kaldte det offshore banking, fordi amerikanerne opfattede alle banker uden for USA som offshore banker«, siger Jyske Bank-direktøren.

Kunder smidt ud

Jens Lauritzen understreger, at Jyske Bank i dag har renset ud blandt kunder, som unddrager sig skat.

»Siden 2012 har vi forlangt dokumentation af vores kunder for, at de betaler skat – det projekt var gennemført i 2014. Vi var igennem samtlige kunder. Der var nogle, som fik travlt med at få forholdene i orden, så de kunne vise os dokumentation. Andre blev enten smidt ud eller deres konto blev blokeret«, siger Jens Lauritzen.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Jonathan Ernst/Ritzau Scanpix

  USA står over for et historisk vigtigt valg midt i coronakrisen. Og mens den demokratiske præsidentkandidat, Joe Biden, overhaler Trump i alle målinger, påstår præsidenten, at valgsystemet er korrupt, og at brevstemmer vil føre til massivt valgfusk. Trump sår tvivl om demokratiet, mens demonstranter tørner sammen i de amerikanske gader, så de mest bekymrede begynder at tale om borgerkrig.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.