Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Brynjar Gunnasrson/AP
Foto: Brynjar Gunnasrson/AP

'PLATUGLER'. Vrede islændinge har markerede i går deres vrede over statsministeren ved demonstrationer på Austurvöllur-pladsen i Reykjavik.

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Islands statsminister går af

Panama-papirerne koster regeringschefen jobbet.

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Islands statsminister, Sigmundur Gunnlaugsson, går af, men regeringspartierne vil forsøge at fortsætte som regering, oplyser islandsk tv.

Han træder tilbage, efter afsløringen af at han og hustruen har haft penge i et offshore-selskab, oprettet med hjælp fra det panamanske advokatfirma Mossack Fonseca.

En omfattende læk af dokumenter fra firmaet har afsløret navnene på tusinder af enkeltpersoner og virksomheder, som har fået oprettet selskaber i skattely. Blandt de navne, der er blevet afsløret, er Sigmundur Gunnlaugssons.

Det fik i går otusinder af islændinge til at gå på gaden i demonstrationer over, at han på den måde har gemt penge i udlandet uden for skattevæsenets rækkevidde. Der var også bebudet demonstrationer i aften før meddelelsen om, at regeringslederen går af.

Forhandlede om redning af banker, han havde aktier i

Samtidig havde offshore-selskabet Wintris, han havde haft del i, investeret i islandske banker. Da de kom i knibe som følge af finanskrisen, var han en af de politikere, der var med til at forhandle om betingelserne for offentlig hjælp til dem. Dermed var han med til at redde sin og hustruens investering i bankerne, lyder kritikken på Island.

Den borgerlige statsminister fra Framsóknarflokkurinn ville blive mødt af hård opposition fra venstrefløjen, hvis han ikke trak sig, fortalte lederen af Piratpartiet i Reykjavik, Halldor Svansson, i går til Politiken. Piratpartiet stod før panama-papirernes afsløringer ifølge meningsmålinger til at få 35 procent af stemmerne.

Men det er ikke sikkert, at statsministerens afgang fører til nyvalg. Meldingerne fra Reykjavik er, at de borgerlige koalitionspartier vil forsøge at fortsætte som regering.

Flere toppolitikere nævnes i panama-læk

Spørgsmålet er, om det går an. I panama-papirerne optræder angiveligt også finansminister Bjarni Benediktsson og indenrigsminister Ólöf Nordal. Med statsministerens afgang kan de nu være de næste mål for utilfredse vælgeres vrede.

Foreløbig forslår regeringskoalitionen ifølge det norske nyhedsbureau NTB, at Gunnlaugsson erstattes af Sigurdur Ingi Johansson, der er næstformand i Framsóknarflokkurinn.

Tidligere i dag foreslog den nu afgående statsminister præsident Olaf Ragnar Grimsson, at der blev udskrevet valg. Det afviste Grimsson, der i stedet lagde op til en partirunde for at undersøge mulighederne for at beholde regeringen eller finde en ny uden at lade islændingene gå til valg igen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden