Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kilde: Politiken TV / Nima Hajarzadeh

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Islands statsminister: Jeg har ikke trukket mig

Sigmundur David Gunnlaugsson agter i stedet at overdrage ansvaret til sit partis næstformand for en periode.

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Islands statsminister hedder fortsat Sigmundur David Gunnlaugsson, og han har ikke i sinde at træde tilbage, selv om netop dét blev meldt ud fra hans eget parti, Framsóknarflokkurin (Fremskridtspartiet, red.), tidligere tirsdag.

Det fremgår af en engelsksproget pressemeddelelse fra statsministerens kontor sent tirsdag aften, som Islands største avis, Morgunbladit, viderebringer på sin hjemmeside.

»Statsministeren er ikke trådt tilbage, og han vil fortsætte med at være formand for Framsóknarflokkurin«, lyder det i pressemeddelelsen.

Gunnlaugsson er kommet under pres, efter at hans navn er dukket op blandt 11,5 millioner lækkede dokumenter fra et panamansk advokatfirma, der har hjulpet mange folk og firmaer med at skjule deres formuer.

»I dag (tirsdag, red.) har Islands statsminister over for Framsóknarflokkurins medlemmer af parlamentet foreslået, at næstformanden for Framsóknarflokkurin overtager statsministerens kontor i en ukendt periode«, hedder det videre.

Meldingen fra toppen af partiet er i direkte modstrid med den udmelding, partiet kom med tidligere.

Her forlød det ifølge næstformand Sigurdur Ingi Johansson, at statsministeren på et gruppemøde havde fortalt, at han vil træde tilbage og overlade posten til Johansson selv.

Det vil han fortsat, men ifølge pressemeddelelsen kun i en periode. Der nævnes ikke noget om, hvor længe denne periode tænkes at vare - eller om beslutningen er blevet godkendt af partiets gruppe i Altinget.

»Statsministerens beslutning er udtryk for hans ønske om ikke at stå i vejen for de vigtige sager, som regeringen fortsat ønsker at afslutte i denne valgperiode. Det gælder blandt andet en boligreform og en reform af det finansielle system«, står der i meddelelsen.

Gunnlaugsson er kommet under pres, efter at hans navn er dukket op blandt de millioner af dokumenter, der er lækket i de såkaldte Panamapapirer.

De viser, at han - ligesom mange andre - har haft forbindelse til et advokatfirma i Panama, der hjælper med skatteunddragelse. Men han nægter fortsat at have gjort noget forkert.

»Ingen parlamentariske regler om åbenhed er blevet brudt«, slår han fast.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden