0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kilde: Politiken TV / Nima Hajarzadeh

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Islands Piratparti stormer frem efter Panama-lækage

Landets mindste parti ligger nu til over 40 procent i meningsmåling. Iagttagere venter dog tidligst valg til efteråret.

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Selv om Islands statsminister, Sigmundur David Gunnlaugsson, under pres fra en rasende offentlighed har måttet overlade posten som regeringschef til sin partifælle Sigurdur Ingi Jóhansson på grund af den såkaldte Panama-lækage, bliver der næppe nyvalg i Island lige med det første.

Demonstrationerne tirsdag var langt mindre end dem i mandags, hvor op mod 20.000 mennesker deltog, et enormt højt tal i et land med 323.000 indbyggere. Nogle af demonstranterne støttede dog regeringen. Samtidig er de fleste partier, også i oppositionen, reelt ikke interesserede i et valg lige nu. Heller ikke selv om det er deres officielle krav.

Sådan lyder vurderingen fra en politisk iagttager, Stefania Oskarsdottir, lektor i statskundskab ved Islands Universitet.

»Jeg finder et valg nu meget usandsynligt. Ingen ønsker det, undtagen måske Piratpartiet, for de andre oppositionspartier klarer sig ikke godt i meningsmålingerne«, siger Stefania Oskarsdottir.

Tingene er ved at køle ned

Hun henviser til, at der skal være præsidentvalg i Island til juni. Hvis et parlamentsvalg skal nås inden, skal det finde sted meget hurtigt.

Politiske iagttagere i Island finder det derfor mere sandsynligt med et valg til efteråret – medmindre regeringen bliver siddende, indtil valgperioden udløber om et år.

»Jeg tror, tingene er ved at køle ned nu«, siger Stefania Oskarsdottir.

I en meningsmåling foretaget mandag og tirsdag svarede 43 procent, at de ville stemme på Piratpartiet, som i dag er det mindste parti i Islands parlament.

»Partiet har til manges overraskelse været meget populært i meningsmålingerne igennem det seneste år. Folk er meget tiltrukket af dem, fordi de ikke har været i regering. Det, de står for, er mere en idé om noget nyt og anderledes, et alternativ, end en meget detaljeret plan for, hvad de vil gøre«, siger Stefania Oskarsdottir.

Ønsker gennemsigtighed

Blandt partiets mærkesager er mere direkte demokrati og mere gennemsigtighed, emner som finder stor genklang i befolkningen i disse dage. Stefania Oskarsdottir finder det dog usandsynligt, at Piratpartiet vil få 43 procent af stemmerne ved et valg.

Gunnlaugsson er blevet presset til at træde tilbage, fordi Panama-lækagen har afsløret, at han sammen med sin kone i 2007 købte et firma på De Britiske Jomfruøer gennem det advokatfirma i Panama, Mossack Fonseca, som er centrum i lækagesagen. I 2009 solgte han sin andel af firmaet til sin kone for 1 dollar, dagen før en ny lov ville have tvunget ham til at offentliggøre sit medejerskab af firmaet, fordi han var medlem af Islands parlament.

SE OGSÅ

Den afgående statsminister skabte en del forvirring tirsdag, fordi han forsøgte at få opløst parlamentet, så der skulle udskrives valg. Det ville landets præsident ikke umiddelbart gå med til. Og om aftenen, efter at Gunnlaugsson havde overladt statsministerposten til Sigurdur Ingi Jóhansson, udsendte hans kontor en pressemeddelelse, der fastslog, at selv om han havde overladt posten til en anden »på ubestemt tid«, så var han ikke gået af.

Statsminister i sine følelsers vold

Den afgående statsminister var klart i sine følelsers vold, mener Stefania Oskarsdottir.

»Det var meget forvirrende og på en måde sørgeligt. Det fortalte historien om en mand, som har brug for en pause. Han føler, at han ikke har gjort noget forkert, at han har forklaret det hele, har betalt skat osv. osv. Men vælgerne er ikke særlig tolerante i den slags sager«, siger hun.

Foreløbig er de to regeringspartier, afgående statsminister Sigmundur David Gunnlaugssons Fremskridtsparti og koalitionspartneren Uafhængighedspartiet, i gang med at forhandle om deres videre samarbejde,

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Jonathan Ernst/Ritzau Scanpix

  USA står over for et historisk vigtigt valg midt i coronakrisen. Og mens den demokratiske præsidentkandidat, Joe Biden, overhaler Trump i alle målinger, påstår præsidenten, at valgsystemet er korrupt, og at brevstemmer vil føre til massivt valgfusk. Trump sår tvivl om demokratiet, mens demonstranter tørner sammen i de amerikanske gader, så de mest bekymrede begynder at tale om borgerkrig.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

Forsiden