0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

En læk af 11,5 mio. dokumenter fra et advokatfirma, Mossack Fonseca i Panama, afslører, at en lang række toppolitikere, rigmænd og andre har oprettet offshore-selskaber i skattely i landet. Kilde: politiken.tv / John Hansen

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

David Cameron bliver nu direkte indblandet i skattesag

Premierministeren lagde pres på EU for at hindre lovgivning rettet mod selskaber svarende til hans egen fars selskaber i Panama. Sagen eksploderer samtidig med ny polemik om den britiske EU-kampagne.

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Den britiske premierminister, David Camerons, forsøg på at holde sig fri af den verdensomspændende Panama-læk er ved at bryde sammen, og konsekvenserne kan blive alvorlige både for premierministeren selv og for hans forsøg på at holde Storbritannien i EU.

Ganske vist er det premierministerens far, Ian Cameron, der står som ejer af selskaber, der har søgt skattely i Panama. Men det viser sig nu, at David Cameron i 2013 forsøgte at påvirke kommende EU-lovgivning, så såkaldte truster ikke blev omfattet af fremtidig EU-lovgivning om indsigt i selskabers økonomi.

»Hele denne sag underminerer fuldstændig de konservatives påstande om, at de bekæmper skatteunddragelse«, siger oppositionspartiet Labours finansordfører, Richard Burgon.

Endnu værre for premierministeren er det, at hans troværdighed risikerer at lide et alvorligt knæk samtidig med, at kampagnen for eller imod britisk medlemskab af EU for alvor går i gang. Folkeafstemningen finder sted 23. juni.

Skidt for EU-kampagne

Den konservative presse og flere ministre raser mod premierministerens beslutning om at uddele en pjece om fordelene ved at blive i EU til samtlige britiske modstandere.

»Det er blandt andet et forsøg på at aflede opmærksomheden fra David Camerons skattesager«, hedder det fra EU-modstanderne i organisationen Vote Leave, hvis frontfigur er ingen mindre end justitsminister Michael Gove.

Londons konservative borgmester kalder pjecen for rendyrket propaganda, som vil koste skatteyderne over 60 millioner kr. »Totalt spild af penge«, siger borgmesteren, der foreløbig lader andre EU-modstandere så tvivl om premierministerens troværdighed efter skatteaffæren.

Betalte ikke skat

Premierministeren far, Ian Cameron, har i mange år været ejer af et holdingselskab i form af en trust i Panama-selskabet Panama Fonseca, som står i centrum for skandalen.

Ved at overlade en del af sin kapital til en anden juridisk person, i dette tilfælde Panama Fonseca, kunne Ian Cameron ligesom tusindvis af andre af Panama Fonsecas kunder undgå skattevæsenets og andre myndigheders opmærksomhed.

Det er nu kommet frem, at Ian Cameron i de seneste 30 år ikke har betalt skat i Storbritannien af selskabet Blairmore Holding, som indtil 2012 var registreret i Panama.

Brev til EU-bossen

Da flere EU-lande i 2013 anbefalede, at nye regler om indsigt i selskabernes ejerforhold også skulle omfatte konstruktioner som truster og holdingselskaber, trådte David Cameron i aktion.

I et brev til den daværende formand for EU’s ministerråd, Herman van Rompuy, skrev han blandt andet, at skattemyndighederne »allerede i dag og mere end nogensinde før har adgang til informationer om truster, især offshore truster«, hedder det i brevet, som avisen Financial Times refererer.

Talsmænd fra premierministerens kontor siger nu, at David Cameron vurderede, at kontrol af truster var et underordnet problem i forhold til andre forhold omkring global skatteunddragelse, hvilket også endte med at blive EU’s position.

Efter afsløringerne af Panama-papirerne fremstår hele denne problematik i et helt andet lys, og britiske medier som The Guardian og internetavisen The Independent understreger ligesom oppositionspartiet Labour, at David Camerons vellykkede forsøg på at påvirke beslutningerne i EU kom hans egen far til gode.

Samtidig interesserer pressen sig nu indgående for premierministerens økonomi.

En del af hans formue stammer fra familieejede virksomheder, hvilket gør det svært for ham at holde sig fri af sin fars dispositioner.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?