Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Den islandske statsministers familie har angiveligt store pengebeløb gemt i skattely i Panama. Afsløringen har forarget islændingene, som er gået på gaden i protest. Kilde: politiken.tv / Journalist og foto: Claus Blok Thomsen Klip: Jakob Kyed Jakobsen

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politiken i Island: Vrede vælgere kaster frugt og æg på parlamentet

De to regeringspartier i Island blev i aftes enige om en ny statsminister, men det stopper ikke den folkelige vrede.

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kløften mellem regeringen og store dele af befolkningen i Island ser ud til at blive stadig dybere. Igen i aftes var der demonstration foran parlamentet i hovedstaden Reykjavik. Selv om demonstrationen kun samlede omkring et par tusinde mennesker, hvilket var væsentligt mindre end de omkring 20.000 mennesker, der i mandags mødte op for at vise deres foragt for regeringen, så var vreden i aftes stadig til at føle på.

»Regeringen har udvist en helt utrolig mangel på moral. Den er magtbegærlig og grådig, og jeg vil have, at den træder tilbage«, sagde 35-årige Katrin Hrefna Johannsdottir, der var mødt op foran parlamentet.

Kastede frugt og æg

Andre viste deres vrede endnu tydeligere ved at kaste maling, frugt og æg op mod parlamentets ruder. Politiet havde sat en afspærring op, der forhindrede demonstranterne i at nå de sidste 20 meter frem til indgangen til parlamentet, men forholdt sig ellers passivt.

Fremskridtspartiet og Selvstændighedspartiet, der sammen udgør regeringen i Island, forsøger trods de folkelige protester at bevare magten. Sent i aftes forlød det, at de var blevet enige om at udnævne den hidtidige landbrugs- og fiskeriminister, Sigurdur Ingi Johannsson, fra Fremskridtspartiet til ny statsminister.

Da statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson i tirsdags bebudede sin afgang, blev den hidtidige landbrugs- og fiskeriminister også nævnt som en afløser, men Sigmundur David Gunnlaugsson skabte forvirring, da hans kontor pludselig sagde, at han kun midlertidigt havde forladt statsministerposten. Spørgsmålet er nu, om meldingen sent i aftes skal forstås på den måde, at Sigmundur David Gunnlaugsson definitivt har givet afkald på embedet som statsminister, hvilket formelt kun kan ske, hvis han meddeler sin afgang til Islands præsident.

Selskab på Jomfruøerne

Sigmundur David Gunnlaugsson har siden i søndags været mål for den folkelige vrede, efter at dokumenter i den såkaldte Panama-lækage har afsløret, at han har holdt det skjult for offentligheden, at han og hans kone i 2007 oprettede et selskab på De Britiske Jomfruøer gennem det advokatfirma i skattelyet Panama. Netop Panama er centrum for hele den finansskandale, der de seneste dage har domineret nyhedsdagsordenen verden over.

Sigmundur David Gunnlaugsson er leder af Fremskridtspartiet, og utilfredsheden i befolkningen er kun blevet større, efter at det er kommet frem, at Islands finansminister, der er leder af det andet regeringsparti - Selvstændighedspartiet - også er nævnt i de lækkede Panama-papirer.

At dømme ud fra demonstrationen i aftes kræver folkestemningen i Island nu, at hele regeringen bliver udskiftet - og ikke kun statsministeren.

»Vi har brug for et nyvalg. Det går simpelt hen ikke, at man lyver samtidig med, at man flytter formuer ud af landet«, sagde 54-årige Sigridur Magnusdottir, da hun i aftes var mødt op foran parlamentet i Reykjavik.

Nyhedsbureauet Reuters skrev sent i aftes, at lederen af oppositionspartiet Piratpartiet var blevet enige med de to regeringspartier om at udskrive et valg, der skal afholdes i efteråret.

---------------------------

Rettelse: I en tidligere version blev Selvstændighedspartiet ved en fejl omtalt som Uafhængighedspartiet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden