0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kilde: Politiken TV / Anders Hjort og Johannes Skov Andersen

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Slingrekurs: Først var det en privatsag, siden kom der indrømmelser

Premierminister David Cameron har bragt sig selv i defensiven i skattelysag.

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Fire dage skulle der gå, før Cameron torsdag i et interview på ITV indrømmede, at han frem til 2010 havde ejet aktier i sin fars selskab. Efter først at have kaldt den slags for ’en privatsag’ erkender Cameron nu, at han havde kunnet håndtere hele forløbet bedre.

Hele den penible sag begyndte søndag 3. april. Farens navn, Ian Cameron, var sat i forbindelse med lækagen fra advokatfirmaet Mossack Fonseca, som hjælper kunder med at undgå at betale skat i deres hjemlande.

Mandag

Premierministerens første reaktion kom mandag 4. april: En talsmand for Cameron sagde, at der var tale om et »privat anliggende«, og at Cameron hellere ville koncentrere sig om, hvad myndighederne skulle gøre. Det skriver den britiske avis The Telegraph i sin gennemgang af Camerons slingrende håndtering af sagen.

LÆS OGSÅ

Tirsdag

Dagen efter forsøgte Cameron atter at nedtone oplysningerne om farens selskab, hvilket han dog ikke slap godt fra. Blandt andet fik det Jeremy Corbyn fra Labour til at kræve en offentlig undersøgelse af sagen.

Cameron udtalte ifølge The Telegraph: »Hvad angår mine egne finanser, ejer jeg ingen aktier. Jeg får løn som premierminister og har noget opsparing, som giver lidt renter, og jeg har et hus, som vi boede i før i tiden, men som vi lejer ud, mens vi bor i Downing Street. Det er alt. Jeg har hverken aktier, selskaber i skattely eller noget i den retning. Så det, synes jeg, beskriver sagen ganske klart«.

Det har ikke været en god uge. Jeg ved, at jeg skulle have håndteret situationen bedre

Senere tirsdag præciserede en talsmand, at hverken Cameron, hans kone eller børn nød godt af fordele i selskaber i skattely.

Torsdag

Torsdag kom så Camerons indrømmelse i forbindelse med et interview på ITV: »Før i tiden havde jeg aktier og værdipapirer – ganske enkelt, fordi min far handlede med værdipapirer.

Jeg solgte dem alle i 2010, fordi jeg skulle være premierminister og ikke ville have, at nogen skulle kunne sige, at jeg havde andre interesser eller plejede personlige interesser. Samantha (Camerons kone, red.) og jeg havde en fælles konto. Vi havde 5.000 andele i Blairmore Investment Trust, som vi solgte i januar 2010. De havde en værdi på cirka 30.000 pund (ca. 277.000 kroner, red.)«.

LÆS MERE

Torsdag tog Cameron også sin fars forretninger i forsvar: »Jeg vil udtale mig så tydeligt som muligt, både om fortiden, nutiden og fremtiden, for jeg har intet at skjule. Jeg er stolt af min far og over alt det, han gjorde, og af de virksomheder, han grundlagde«. Cameron afviste, at farens selskab skulle være grundlagt med henblik på skatteunddragelse: »Meget af kritikken er bygget på misforståelser om, at Blairmore Investment Trust skulle være etableret for at undgå skat. Det stemmer ikke«.

Camerons far var direktør i selskabet, hvis hovedsæde lå på Bahamas, hvor han ifølge britiske medier drev et netværk af investeringsfonde. Ritzau skriver desuden, at David Cameron købte sine aktier i Blairmore sammen med sin kone i 1997 for 12.497 pund (ca. 115.000 kroner, red.) og siden solgte dem igen for 31.500 pund (ca. 290.000 kroner, red.).

Lørdag

Lørdag mødte tusinder af demonstranter op foran Downing Street 10 og krævede, at Cameron skulle »lukke skattehullerne eller træde tilbage«.

Siden fortsatte nogle af demonstranterne til det sted, hvor det konservative parti var samlet til en større kongres.

Her udtalte David Cameron ifølge AFP, at han ikke havde håndteret situationen optimalt:

»Det har ikke været en god uge. Jeg ved, at jeg skulle have håndteret situationen bedre«.

Cameron tilføjede, at han ville tage ved lære af sagen.

Han har nu lagt papirer frem om sine egne skatteforhold og understreger:

»Jeg er den første premierminister nogensinde, der gør det«.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden