Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kilde: Politiken TV / Anders Hjort og Johannes Skov Andersen

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Cameron kommer i voldsom krydsild

Godt to måneder før EU-afstemningen fremstår Cameron som utroværdig og dobbeltmoralsk i sagen om Panama-papirerne.

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Premierminister David Cameron var meget åben og lettere brødebetynget, da han fredag indrømmede, at han havde håndteret sin og familiens involvering i Panama-lækagen uheldigt.

»Det har ikke været nogen stor uge. Jeg ved, jeg skulle have klaret det bedre«, lød det fra premierministeren.

Han var fire dage om at indrømme, at han havde modtaget en betydelig arv fra sin afdøde far, der havde flere offshore-selskaber i Panama, og lørdag fremkom nye oplysninger, som oppositionen og pressen vil bore i.

Sidste uge var slem, og det risikerer at blive meget værre.

I dag bebuder han nedsættelse af en statslig task force, som skal jagte den form for skatteunddragelse, som han selv nød godt af.

Men Labour-lederen Jeremy Corbyn og hans partifæller vil riste premierministeren over en sagte ild i Underhuset, og han kan heller ikke regne med uforbeholden støtte fra sit eget parti.

LÆS MERE

De konservative EU-skeptikere vil glæde sig over at se EU-tilhængernes hidtil bedste kort i valgkampen frem til folkeafstemningen 23. juni om fortsat britisk medlemskab af EU blive mistænkeliggjort, og pressen vil jagte nye ’affærer’ knyttet til Cameron-familien.

Imens holder det europæiske establishment i Bruxelles vejret. For det er netop premierminister David Cameron og hans image som en troværdig og driftssikker politiker, som skal bære et ja til fortsat britisk medlemskab igennem folkeafstemningen.

Flere udbetalinger fra skattely

Troværdigheden hænger i laser, og der er ikke meget tilbage af det hidtidige image af David Cameron som en topprofessionel leder med en evne til at håndtere kriser og problemer.

Men han giver ikke op. Lørdag tog han et hidtil uset skridt for britiske toppolitikere, da han valgte at offentliggøre selvangivelser fra de år, han har været premierminister.

Nogle af disse ordninger er moralsk forkerte

Det fremgår blandt andet, at han ud over de 300.000 pund (2,7 millioner kroner), han arvede efter sin fars død i 2010, og som han først vedstod sig efter fire dages polemik, også modtog penge fra familiens formue i 2011.

Hans mor overførte to udbetalinger på 100.000 pund (922.000 kr.) i maj og juli 2011.

Ved at få pengene i flere omgange undgår David Cameron at betale en arveafgift på 40 procent, når beløbet er under 325.000 pund (knap 3 millioner kr.). Betingelsen er, at giveren er i live syv år efter udbetalingen af pengene. I modsat fald skal boet betale afgiften.

Det er helt legalt, siger premierministerens rådgivere til flere medier. »Det er en form for fornuftig og fuldt ud lovlig planlægning af sine skatteforhold, som millioner af mennesker bruger«.

Camerons dobbeltmoral

David Camerons problem er, at han og hans familie har udnyttet ’fiduser’ i skattelovgivningen, som hovedparten af befolkningen ikke har adgang til, og som den finder uretfærdig.

Premierministeren selv sagde det samme for tre år siden.

»Der er ikke noget i vejen med, at folk tænker over deres skatteforhold, når de planlægger deres afgang fra arbejdsmarkedet ... Men nogle af disse ordninger er moralsk forkerte«, sagde han.

I en anden tale satte han trumf på. »Visse aggressive ordninger, som gør det muligt at undgå beskatning, er forkerte, og vi skal overbevise folk om ikke at bruge dem«.

Den slags udtalelser får han lige i hovedet i de kommende dage, og EU-modstanderne i organisationen Vote Leave med flere af hans egne ministre i spidsen stiller i pjecer og udtalelser allerede spørgsmålet:

»Kan I stole på den mand, når det gælder Storbritanniens fremtid?«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden