Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

En læk af 11,5 mio. dokumenter fra et advokatfirma, Mossack Fonseca i Panama, afslører, at en lang række toppolitikere, rigmænd og andre har oprettet offshore-selskaber i skattely i landet. Kilde: politiken.tv / John Hansen

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skattemyndigheder fra 46 lande samles til hastemøde

Skat mødes med 45 andre skattemyndigheder til møde i Paris på onsdag for at styrke indsatsen mod skattely.

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

De vestlige lande styrker indsatsen mod brugen af skattely, hvor personer og virksomheder gemmer deres penge af vejen for at undgå skattebetaling i deres eget land.

På onsdag vil embedsmænd fra hele verden således mødes til et møde i Paris, som de vestlige landes økonomiske samarbejdsorganisation OECD har hasteindkaldt til. Mødet afholdes som en direkte konsekvens af afsløringen af Panama Papers - 11,5 millioner dokumenter fra det panamanske advokatfirma Mossack Fonseca, som i samarbejde med europæiske banker har hjulpet forretningsfolk, politiske ledere og sportsfolk med at etablere selskaber i Panama.

»Mødet i OECD vil give skattemyndighederne den første mulighed for at agere på den betydelige mængde information, der er afsløret ved udgivelsen af Panama Papers«, skriver OECD.

Fra dansk side deltager en delegation fra Skat anført af Indsats-direktør Jim Sørensen, der ser frem til mødet.

»Ulovlig brug af skattely er et grænseoverskridende problem, som kun kan løses i fællesskab gennem internationalt samarbejde. Mødet i Paris er en god mulighed for at diskutere, hvordan Skat kan bidrage til den internationale indsats mod skatteunddragelse«, siger Jim Sørensen i en udtalelse.

I mødet i Paris deltager de lande, der deltager i et netværk, som udveksler informationer og samarbejder om at bekæmpe skattely. Netværket blev oprindeligt etableret i 2004, og det blev udvidet i 2014, så det i dag omfatter 46 skattemyndigheder.

Internationalt register

I Tyskland præsenterede finansminister Wolfgang Schäuble i weekenden flere tiltag mod skattely. På tysk tv talte finansministeren blandt andet om, at der bør oprettes et internationalt register over alle selskaber, som kunne gøre det muligt at finde de selskaber, som gemmer sig i skattely.

Ulovlig brug af skattely er et grænseoverskridende problem

Det er meget vanskeligt for skattemyndighederne at opgøre, hvor store beløb, de offentlige kasser går glip af, fordi personer og virksomheder anbringer deres penge i skattely.

I en rapport om Skats kontrolaktiviteter i 2016 anslås det, at danske borgere har anbragt formuer på mellem 100 og 150 milliarder kroner i skattelylande.

Det er dog tal, der er stor usikkerhed om, og de bygger alene på en rapport fra den 29-årige franske økonom Gabriel Zucman, der er ansat som forsker ved University of California i Berkeley.

Det næste spørgsmål er så, i hvilket omfang, der skulle være betalt skat af disse penge, og det har Skat »endnu ikke estimeret«, fremgår det af rapporten.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har indkaldt skatterådgiverbranchen til møde på fredag, hvor han efter planen også skal mødes med de større danske banker. Formålet med mødet er at få revisorer og banker til at påtage sig et ansvar for, at deres kunder ikke anbringer deres formue eller indkomster i skattely.

[tv]

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Eric Thayer/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Pete Buttigieg er ung og kvik. Men kan han slå både Sanders og Trump?
  Hør podcast: Pete Buttigieg er ung og kvik. Men kan han slå både Sanders og Trump?

  Henter…

  Pete Buttigieg er en af favoritterne i kampen om at blive demokraternes præsidentkandidat. Det er gået hurtigt, for det gør det for borgmesteren fra South Bend, Indiana. Men er USA klar til at vælge en præsident, der er homoseksuel?

 • Jonathan Ernst/Ritzau Scanpix

  Trods rigsretssag og en splittet nation er Donald Trump mere populær end nogensinde før. Måske har han ligefrem haft den fedeste uge i sin tid som præsident. Så er lektien fra tre år med Trump, at han er en ny slags politiker, der bliver stærkere af det, der ville gøre andre svagere?

 • Jack Plunkett/AP/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Billie Eilish giver stemme til en hel generation af følsomme unge
  Fik du hørt: Billie Eilish giver stemme til en hel generation af følsomme unge

  Henter…

  Søndag aften vandt Billie Eilish de fire største Grammy-priser - som den yngste musiker nogensinde. Den 18-årige amerikaner skriver om selvmord og om døde venner og om en verden, de voksne har efterladt i krise. Men hvem er den teenager, som kom ind fra siden og ændrede musikbranchen for altid?

Forsiden