Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Den islandske statsministers familie har angiveligt store pengebeløb gemt i skattely i Panama. Afsløringen har forarget islændingene, som er gået på gaden i protest. Kilde: politiken.tv / Journalist og foto: Claus Blok Thomsen Klip: Jakob Kyed Jakobsen

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mange i Island føler, at det er en lille elite, der styrer landet på egen hånd

Mistilliden i Island mellem befolkning og regering er lige så dyb som et vulkankrater. Derfor er vreden nu så voldsom.

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I Island stiller mange indbyggere nu atter spørgsmålet: Hvad er det, der er galt med vores lille vindblæste ø?

Statsministeren Sigmundur David Gunnlaugsson måtte gå af, efter at de såkaldte Panama-papirer har afsløret, at han har skjult store summer i skattely. De seneste dage er det også kommet frem, at mange andre prominente personer i Island er nævnt i papirerne. Foruden landets finansminister er det blandt andet den tidligere nationalbankdirektør, der også har beklædt posten som handels- og industriminister, samt en fremtrædende erhvervsmand og redaktøren for DV, en af Islands dominerende aviser. Alle har de haft forbindelse til det advokatfirma i skattelyet Panama, som er centrum for den skandale, der nu ruller over hele verden.

Men i Island har afsløringerne fået et sår til at springe op, der kun lige var begyndt at hele, fordi det store islandske finanskrak i 2008 afslørede, at det var et tæt netværk af toppersoner i det politiske liv samt i finans- og medieverdenen, der havde drevet Island ud over den økonomiske afgrund.

Mange føler nu, at de var idioter

Magtfuld elite

Helgi Gunnlaugsson, der er professor i sociologi på Islands Universitet, peger på, at den seneste skandale med Panama-papirerne endnu engang giver store dele af befolkningen en fornemmelse af, at det er en sammenspist elite af toppolitikere, erhvervsspidser og redaktører, der har den reelle magt i Island, og at denne elite ikke følger de regler, der gælder for alle andre.

SE TV

Kilde: Politiken TV / Nima Hajarzadeh

»Det er som et deja-vu. Indtil forrige uge var der en følelse af, at vi nogenlunde var ved at lægge finanskrisen bag os. Ikke forstået på den måde, at alting nu går strygende, men der var mange positive signaler. Så kommer Panama-papirerne, og det virker som en kæmpe eksplosion. Endnu en gang viser det sig, at befolkningen ikke kan stole på deres politikere«, siger han.

Stor mistillid til regeringen

En meningsmåling offentliggjort i netavisen Iceland Monitor i fredags viste, at to tredjedele af befolkningen ikke har tillid til regeringen.

Det islandske erhvervsliv har været kendetegnet af nogle meget store virksomheder inden for sektorer som fiskeri, forsikring, industri, finans og landbrug. Populært plejer mange at sige, at Island har været styret af en håndfuld rige og magtfulde familier eller klaner.

Helgi Gunnlaugsson fra Islands Universitet peger på, at det er svært at udrede og dokumentere de enkelte magtrelationer.

»Men der er en opfattelse i befolkningen af, at disse klaner eksisterer«, siger han og mener, at det også er en af grundene til, at reaktionen på afsløringen af den nu forhenværende statsministers skattetænkning har været så voldsom.

»Hans kone er meget velhavende, og hans far er en kendt og velhavende erhvervsmand. Det er den almindelige antagelse, at hans støtter og hans netværk består af topfolk i finans- og medieverdenen«, siger Helgi Gunnlaugsson.

SE GRAFIK

Det er ikke nok kun at beskrive folkestemningen i Island lige nu som vrede. Det er mere end det og snarere en følelse af at have været naiv, at være blevet ført bag lyset – ligefrem at være blevet forrådt. Det kan mærkes på gaden, hvor almindelige mennesker gang efter gang byder udenlandske journalister velkommen til Island og opfordrer til, at de skal skrive, hvor »fucked up« og »langt ude« landets politiske system er.

Folkets mand

Nanna Elisa Jakobsdottir, der er politisk journalist på Islands mest læste dagblad, Fréttabladid, forklarer stemningen med, at den nu tidligere statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson trods sin privilegerede baggrund har ført sig frem som en ven af folket: »Han blev blandt andet valgt på løfter om, at almindelige mennesker, der var kommet i stor gæld på grund af finanskrisen, skulle have økonomisk hjælp, og en del er faktisk blevet hjulpet. Men mange føler nu, at de var idioter, fordi de stolede på ham«, siger hun og peger også på, at tilliden til ham allerede inden den seneste skandale med Panama-papirerne havde været dalende.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En af de store løbende politiske debatter i Island drejer sig om fiskeindustrien og om, hvem der ejer de omfattende og indbringende fiskeriforekomster. Partier i oppositionen ønsker, at fiskeindustrien skal pålægges højere skatter, men det afviste Sigmundur David Gunnlaugsson som statsminister.

»Retten til de store fiskekvoter går i arv, og derfor er mange af kvoterne koncentreret inden for de samme familier. Sigmundur David Gunnlaugssons modstand mod at pålægge fiskeindustrien højere skatter har ført til højlydte protester, og mange har fået den opfattelse, at han har prøvet at beskytte de rige familier inden for fiskeindustrien«, siger Nanna Elisa Jakobsdottir.

Demokratiet virker

En af Islands mest fremtrædende politiske analytikere er Guðni Thorlacius Jóhannesson, lektor i historie på Islands Universitet.

Han er enig i, at Panama-papirerne sætter den nu tidligere statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson i et dårligt lys.

»Han har den ene gang efter den anden fremhævet, at vi islændinge måtte holde sammen, fordi vi var i samme båd. Men hvis man er i samme båd, så nytter det ikke noget, at man selv tager en anden båd og sejler til et skattely med sine egne penge«, siger han.

Alligevel mener Guðni Thorlacius Jóhannesson, at man skal være forsigtig med at male et alt for sort billede af Island og fremstille det som et land styret af sammenspiste klaner.

»Vi har et politisk system, som faktisk reagerer«, siger han og henviser til, at flere af de finansfolk, der forårsagede de store bankkrak under finanskrisen i 2008, er blevet retsforfulgt.

»Med den seneste krise har vi ligeledes set, at folk har demonstreret, og at der er bebudet valg til efteråret«, siger han og peger på, at Piratpartiet ser ud til at blive valgets store vinder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det parti står uden for den politiske elite, og hvis ikke det parti kan tilfredsstille selv de mest radikale vælgere, så kan ingen gøre det«.

Guðni Thorlacius Jóhannesson mener, at de seneste protester på Island har været så kraftige, fordi Island er et lille land.

»Så har tingene det med meget hurtigt at blive forstærket. Men der er jo ikke tale om et rent islandsk fænomen. Se blot på de problemer, som Storbritanniens premierminister, David Cameron, også er kommet i på grund af Panama-papirerne«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden