Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kilde: Politiken TV / Anders Hjort og Johannes Skov Andersen

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Grillet Cameron: Rigdom er ikke et skældsord

Mens den britiske premierminister blev grillet i Underhuset om sin egen forbindelse til skattely, offentliggjorde finansministeren og Londons borgmester deres selvangivelser.

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Britiske toppolitikere står i øjeblikket i kø for at indvie borgerne i deres skatteforhold - og dermed lægge mest mulig afstand til de såkaldte Panama Papers, der har afsløret et stort antal britiske selskaber i skattely.

Sagen, der udspringer af lækkede papirer fra advokatfirmaet Mossack Fonseca, ramte den konservative premierminister David Cameron personligt for en uge siden, da hans afdøde fars navn dukkede op blandt dokumenterne.

700.000 kroner i skat

Nødtvungent måtte Cameron erkende, at han frem til 2010 har ejet aktier i faderens selskab, der var placeret på Bahamas, og lørdag besluttede han at lægge sin selvangivelse offentligt frem.

LÆS ARTIKEL

Her fremgik det, at premierministeren sidste år betalte cirka 700.000 kroner i skat af en indkomst på omkring 1.85 millioner kroner.

Flere selvangivelser lagt frem

For første gang, siden skattesagen begyndte, skulle David Cameron i dag stå til regnskab for medlemmerne i Underhuset og forsøge at genoprette sin troværdighed, inden han om få uger skal overbevise briterne om at stemme ja til fortsat EU-medlemskab.

Og midt under den to timer lange ophedede debat i Underhuset rullede selvangivelser fra både den konservative finansminister George Osborne, Labour-lederen Jeremy Corbyn og Londons konservative borgmester Boris Johnson ud til pressen.

Praktisk at ligge i Panama

Fra sin plads slog David Cameron fast, at han var dybt såret over beskyldningerne mod hans far om skatteunddragelse, at der ikke er noget odiøst i rigdom, og at briter skal have lov at tjene mange penge på lovlig vis - og lade dem gå videre til deres børn.

Faderens virksomhed lå på Bahamas og ikke i Storbritannien af praktiske årsager, nemlig fordi selskabet handlede i dollars, lød Camerons forklaring.

Regler for superrige

Men Labour-leder Jeremy Corbyn slog tilbage ved at kalde premierministerens udtalelse for en masterclass i bortforklaringer. Efter hans mening har skandalen fra Panama bevist, hvad mange almindelige briter i stigende grad har følt:

»Der er ét regelsæt for de superrige og et andet regelsæt for resten«.

Samtidig langede Corbyn ud efter regeringen, som han beskyldte for at være ude af stand til at gøre noget globalt ved skattelyene.

Vred over debatten

Hertil kunne en efterhånden veloplagt Cameron, der havde højlydt opbakning fra sine egne partifæller, replicere, at alle Storbritanniens oversøiske besiddelser - for eksempel Cayman-øerne, Bermuda og Gibraltar - nu har accepteret at udveksle informationer med de britiske myndigheder om de reelle ejere af selskaber registreret i disse lande.

LÆS ARTIKEL

»Kun Guernsey og Anguilla mangler, men de kommer med i løbet af et par dage«, mente Cameron.

Premierministeren undskyldte samtidig overfor Underhusets medlemmer, at han har været længe om at forklare, hvordan hans privatøkonomi hænger sammen med skattelyet.

»Jeg har været vred over den måde, min fars eftermæle er blevet trukket gennem sølet«.

[tv]

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden