0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
THIERRY MONASSE/Polaris Images
Foto: THIERRY MONASSE/Polaris Images

Skattely. Europa-Kommissionen fremlægger i dag et udspil, der skal komme problemerne med skattely til livs. Blandt andet foreslås det, at multinationale virksomheder i EU, der betaler skat i mere end ét land, skal offentliggøre præcist hvor meget, de betaler, og i hvilke lande de betaler skat. Samtidig genoplives debatten om at lave sortlister for skattely-lande. Her ses Tysklands finansminister, Wolfgang Schäuble, (th) samt Frankrigs finansminister Michel Sapin.

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

EU-ledere vil tvinge virksomheder til at fortælle, hvad de betaler i skat

Kampen mod skattely tager til. EU-Kommissionen præsenterer i dag nye tiltag. Sortlister er atter på bordet.

Panama Papers
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

»Verdensomspændende gennemsigtighed«.

Sådan lød kravet, da Tysklands finansminister, Wolfgang Schäuble, i går fremlagde en tysk 10-punktsplan for at bekæmpe skattesnyd, skatteunddragelse og hvidvask af penge. Også i Frankrig hamrede finansminister Michel Sapin i går en række reformkrav på bordet, der skal skinne lys på de mennesker og virksomheder, der bruger skattely, skriver Financial Times.

Det sker efter godt en uge med verdensomspændende afsløringer fra de såkaldte Panama Papers.

Nu rykker spørgsmålet så op på næste niveau.

EU-Kommissionen vil i dag fremlægge en række forslag, der skal dæmme op for skatteproblemerne. Hovedformålet er at få multinationale selskaber til at betale skat i de lande, hvor de tjener pengene. Det indebærer kontroversielle forslag om land-for-land-rapportering af omsætning, overskud og skattebetaling.

Som noget nyt forventes forslaget også at involvere oplysninger om virksomhedernes aktiviteter i skattelylande frem for kun at omhandle aktiviteter internt i EU. Disse oplysninger skal ifølge Børsen desuden være offentligt tilgængelige.

Sortlister over skattely verden over

Diskussionen om skattely er ikke ny, og EU-Kommissionen har arbejdet på forslagene i et stykke tid, inden Panama Papers-sagen begyndte at rulle.

Allerede sidste sommer foreslog EU's skattekommissær, Pierre Moscovici, på baggrund af tidligere skattelæk - de såkaldte LuxLeaks - at lave en fælles europæisk sortliste med lande, som var kategoriseret som skattely. Dengang blev planerne dog droppet, fordi man blandt EU-landene ikke kunne blive enige om, hvad der talte som skattely. Især Storbritannien gjorde modstand, fordi en række oversøiske britiske territorier var at finde på listen.

Det står i dag enhver nation frit at sortliste lande, de betragter som skattely. Men uden fælleseuropæiske aftaler, vil det blot skabe konkurrenceforvridende tilstande, mener udenrigsminister Kristian Jensen (V) ifølge Ritzau:

»Vi skal have en fælles sortliste over lande, der ikke vil udveksle oplysninger med skattemyndighederne i EU-landene. Nogle lande har forsøgt med lister selv, men har måttet give op, fordi det ikke er nok med et enkelt land«, siger han.

»Hvis det er sådan, at man kan blive enig om det med alle 28 lande, og man på den måde kan sikre, at der ikke vil være forskel fra land til land i administrative byrder, så er det klart at foretrække«.

Sanktioner mod skattely-lande?

Det naturlige skridt efter de fælles sortlister vil være »effektive og signifikante« sanktioner, lyder det fra franske Michel Sapins talsmand til Financial Times. Men det kan vise sig at blive langt sværere at blive enige om end sortlisterne.

Derfor er Kristian Jensens tiltro til at kunne nå til enighed blandt de 28 EU-lande om sanktionerne ikke stor. Men han understreger, at spørgsmålet om skatteunddragelse skal tages op med skattely-landene, ligesom spørgsmålet om menneskerettigheder tages op med de lande, der har problemer med det, siger han ifølge Ritzau.

»Stemningen er, at der skal gøres noget. Men jeg tror også, at hvis ikke vi følger op på stemningen nu, så vil det bare falde tilbage til 'business as usual'«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Læs mere